Jeg ved jo godt, at ikke alle har mulighed for det; men hvis du har en have, så burde du kunne. Når jeg skriver burde, så kan der være begrænsninger i lokalplanen. Men typisk vil du have lov til at holde nogle få høns, men ikke nødvendigvis en hane. 

- Reklame -

Det bliver ikke mere frisk, og du ved, at dine høns har det godt.

Det er forholdsvis let at komme i gang med at holde høns. Du kan købe færdige bure / huse eller bygge et selv. Husk, at de ikke behøver at være kæmpe store; bare dine høns kan gå lidt rundt i haven (du skal nok sørge for et 1-1,20 m høj indhegning). Jeg vil anbefale at starte med 2 høns og en hane, hvis du må. Jeg skriver snart en anmeldelse af det færdige bur fra Nestera, som vi købte, da vi skulle flytte vores høns til et andet sted. Omlet.dk laver også nogle lignende, og du kan en gang imellem finde et brugt på DBA.

Du kan også få en startpakke hos Hønsegården.dk Det er ikke et reklamelink, jeg reklamerer for dem, da jeg har handlet der en gang. Jeg købte nogle høns til svigermor, så hun kom i gang, og jeg fik et godt indtryk af dem. Selvom der ikke bliver lagt op til det i startpakken, synes jeg, at du burde sørge for, at hønsene får lidt mere udeplads. Du skal dog lukke hønsene ind hver aften, da du ellers kan være sikker på, at ræven tager dem.

Kræver det meget arbejde? Nej, du bør se til dem dagligt og give dem vand og drikke, og gøre rent hos dem (1 gang hver 1-2 uge vel). Og du skal selvfølgelig sikre dig, at der er nogen, som kan se til dem, når du er på ferie. Når jeg skriver, at du bør se til dem dagligt, er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan være væk uden pasning en weekend eller forlænger weekend. Du skal bare sikre dig, at der er mad og drikke nok, og at der er rævesikret. Er det dyrt? Nja, du kommer ikke til at spare penge på æg. Da hønsene spiser æglægningsfodder og muslingeskaller; endvidere skal du bruge halm eller hø. 2 høns koster vel sådan 100 kr. om måneden med økologisk fodder i drift. Afhængig af race kan du regne med 1-2 æg om dagen ved 2 høns. Der er nogle høns, som er opdrættet til at lægge æg (Isa Brown og Isa Warren); men der findes mange forskellige slags og også nogle, som lægger fx. blå æg som på billedet. Men en Isa er god at starte med. Du skal dok ikke regne med at den bliver skruk. Den kan godt, men de er opdrættet til ikke at blive det. 

Hvis du har børn, vil de elsker at se til hønsene og samle æg. Det gør vores lille søn i hvert fald. Og så er det da også dejligt at vide, hvor æg kommer fra og have en forståelse for “naturen” og at ikke alt skal købes i en forretning. 

Vi har selv 7 høns og en hane. Vores høns er af racen Orpington, Kochin og en Grønlægger (den lægger blå / grønne æg). Vores hane er lidt af en blanding, som vi selv har ruget ud, så vores gamle hane havde en værdig efterfølger. Vi var heldige, at vi nåede det, da den gamle dødede kort tid efter. Vi har imellemtiden også fået kyllinger. Både Kochin og Orpington bliver let skrukke, så vi fik lige pludselig 9 kyllinger, samtidig med at vi skulle flytte. Så jeg var nødt til hurtigt at bygge et ekstra hus / bur til hønen og kyllingerne. 

Orpington og Kochin er i øvrigt også gode spisehøns. Så nogle af kyllingerne skal slagtes og nogle giver vi væk. 

Når du vil være sikker på, at du spiser æg fra glæde høns og lære dig og dine børn noget…så hold selv høns.

 

 

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her