100%politisk ukorrekt, er det at skrive om Beef Jerky. Ikke kun er det kød, som jo skader miljøet og dig, men så bearbejdes det også på en sådan måde, at der bliver mindre af det. Anyway, det smager godt.

Der er en grund til, at Beef Jerky er dyrt. I min opskrift bruger jeg ca. 2 kg. kød, og det bliver 800 gr. jerky… jeg synes så, at jeg fik tørret det lidt for meget denne gang. Og når du køber det i stedet for at lave det selv, så er der selvfølgelig også nogle, som skal tjene på det. Så det giver mening at lave det selv. Jeg har faktisk aldrig købt det, fordi jeg synes, at det er for dyrt.

- Reklame -

Hvilken udkskæring skal du bruge? Det bedste er okseinderlår eller tyksteg. Der må nemlig ikke være fedt. Fedt tørrer ikke. Du skal også trimme alt fedt af … fx hvis der er en fedtkant på din steg, så skal den helt væk. Jeg har ikke altid lige kunne finde okseinderlår, men så køb roastbeef – det er typisk inderlår. Så, køb enten tyksteg, inderlår eller roastbeef…tag det, som er billigst.

Ingredienser – til ca. 8-900 gr. Jerky

 • 2 kg. tyksteg eller okseinderlår

 • 4 dl HP Sovs
 • 4 dl Soja
 • 1 dl mørks sirup eller 6 spsk. brun farin. Jeg vil nok ikke vælge hvid sukker / rørsukker, da jeg ikke tror, at det opløses lige så godt.
 • 4 spsk. røget paprika
 • 2 spsk. chiliflager
 • Du kan også vælge at tilføje andre kryderier, som fx hvidløgspulver eller oregano. Men jeg nøjes med ovenstående. Og tilføj endelig ikke salt, soja er salt nok i sig elv.

Tid ~ 30-32 timer
Marinade 24 timer, 6-10 timers tørring, og noget tid til forberedelse.

Fremgangsmåde


Nogle mener, at det er lettetere at skære kødet, når det er lidt frossen. Det kan godt være rigtig. Men når jeg har brugt roastbeef, så har jeg aldrig gjort det. Her har jeg skåret kødet i lange stænger på langs med fiberne i øvrigt. Det bliver lidt mere fast end det, som jeg lavede denne gang. Her brugte jeg tyksteg og skar det mod fiberne. Kødet har været frosset, og det var fortsat lidt frosset den dag, jeg skar det i skiver.

Hvis du nu spørger dig om det skal skæres på den ene eller anden måde, så synes jeg ærlig talt ikke at det gør den store forskel. Skær det på den måde, som giver mest mening ud fra udformeningen af dit kød.

Inden du skærer kødet skal du i øvrigt trimme kødet for alt synligt fedt. Jeg skar så kødet midt over på den lange led, og skar den så i så tynde skiver som muligt på tværs af fiberne.

Jeg har også set nogle banke kødet med en kødhammer, jeg synes at det er unødvendigt.


Bland nu HP sovs, soja, sirup / farin samt kryderierne grundigt i en skål, læg kødet ned i det og rør grundigt rundt.

Nu sætter du skålen i køleskabet med et låg og lader det står i 24 timer. Lidt mere eller mindre gør ikke. Du kan også putte det i en frysepose, fordelen ved det er, at det er lettere på den måde at blande kødet med marinanen (altså ved at ryste det). At vakuumpakke det er for meget af det gode.


Efter de ca. 24 timer tager du så kødet op og lægger på en rist (enten den til ovnen eller den til dehydratoren). Du behøver ikke at duppe kødet tørt. Du tager bare kødet op at marinanden og lægger på risten. Nu sætter du det i ovnen eller i dehydratoren ved 65 grader. Husk at sætte noget under risten – marinaden drypper.

Denne gang gjorde jeg den fejl, at jeg satte det i gang for sent på aftenen. Det er vigtigt, at du løbende kan tjekke op på det, så det ikke får for meget eller for lidt. Det kunne jeg så ikke, fordi jeg sov. Det skal som minimum have 6 timer. Mit fik 10 timer, og det var for meget. Det skal have mellem 6-10 timer. Tiden afhænger selvsagt meget af, hvor tyk du skærer kødet.

Hvornår er kødet færdigt? Det må ikke knække, når du bøjer det, så har det fået for meget. Det skal være så sejt, at det – når du bøjer det og slipper – folder sig langsomt ud igen, og du skal kunne trække det fra hinden. Smag på det, det skal være sejt, tørt og må ikke smuldre.

Når det er færdigt, så lad det køle af på risten og læg det i en lufttæt beholder. I køleskabet kan det holde sig et par måneder. Du kan også fryse det i ca. et halvt år … jeg vakuumpakker det, inden jeg fryser det. Du skal være opmærksom på, at kødet bliver lidt mere fugtigt, når du opbevarer det. Så det bliver “lidt mindre tørt”.

Et sidste tip, du kan også tilberede det på grillen og givet det noget røg. Det smager også virkelig godt. Du skal bare være virkelig god til at holde din gril ved en lav temperatur.

Skal nydes med EN kold øl

Lige inden jeg starter dehydratoren
Efter 10 timer
Det færdige resultat. Som du måske kan se, kan jeg bøje det uden at det knækker, og det giver sig lidt i strimler.
- Reklame -

6 KOMMENTARER

 1. Ikke nok med at det var rigtig sjovt at læse, så gav det mig svaret alle de spørgsmål jeg sad med i forhold til tilberedningen!
  Virkelig godt. Mange tak! Nu afsted til webshoppen for at finde en dehydrator 🙂

  • Hej…jeg skærer dem 3 -5 mm … dvs. så tyndt, som jeg kan skære med en kniv.
   Men god pointe, det kunne jeg da godt lige have skrevet.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her