? jeg lignede et. Da min lillesøster købte en dehydrator, lignede jeg et spørgsmålstegn. Hvad er det, og hvorfor skal jeg bruge en? En dehydrator er en slags ovn, som er designet til at kunne tørre fødevarer. Det er dog ikke en ovn, da den netop er lavet til at tørre fødevarerne ved konstant temperatur over længere tid ved at cirkulere luft omkring maden.

- Reklame -

Giver en dehydrator mening? Hvis du er glad for tørret frugt eller “beef jerky”…så helt sikkert. Min søn er ret glad for æbleringe, det var den primære grund til at købe en dehydrator….og det spiller bare.

HVordan skal jeg vælge en dehydrator

Bemærk, at links til forretninger er reklamelinks. Dvs. hvis du handler på siden, efter du har klikket på linket her, så får jeg en andel af salget. Med mindre andet er oplyst, så handler jeg selv i forretningerne, og er godt tilfreds med dem.

Når du skal vælge dehydrator, bør du forholde dig til nedenstående kriterier:

  • Pris og strømforbrug
  • Størrelse og opbygning
  • Støjniveau
  • Tørreevne og temperatur interval

Pris og strømforbrug
Der er egentlig ikke så meget at skrive om det, andet end at de findes i forskellige prisklasser (se fx her); men jeg tror ikke, at det for de fleste giver mening at give mere end 2.000 kr. Faktisk vil jeg påstå, at du ikke burde give mere end 1.300 kr. Det er nemlig det Steba’en koster…og jeg kan ikke se, at en almindelig forbruger (jep, sådan kalder jeg mig) skal bruge mere end det. Strømforbrug, det er ikke kun et spørgsmål om penge, men også miljøet. Men miljøet…hmmm, meget af vores energi er jo grønt, så jeg vælger at se bort fra det her. En kilo watt koster ca. 2,25 kr. i timen, dvs. 0,225 kr. per 100 watt. Min dehydrator bruger 800 watt i timen, og den kører ofte 12 time i streg. Det koster så ca. 22 kr. Du skal tænke på det, når du køber den og sætter den i gang. Det giver sig selv, at det er en god idé at fylde den helt op. Derfor giver det heller ikke mening isoleret set at se på strømforbruget. Du er nødt til at se det i forhold til, hvor meget du kan tørre på samme tid / per time.

Størrelse og opbygning
Det giver næsten sig selv, at tørrefladen er vigtigt (dvs. hvor meget du kan tørre på en gang). Jeg synes også, at det er vigtigt, at der er plads mellem hylderne. Dels fordi der skal kunne komme luft omkring “hvad du så end tørrer” og dels fordi jeg ikke skal bekymre dig om, at min beef jerky ikke kan være der på gr. af hylden oven over. Størrelsen, det betyder så selvfølgelig, at maskinen også kan blive forholdsvis stor, så tjek målene, inden du køber den. Der findes maskiner, hvor du kan sætte kurve oven på hinanden, som fx. denne fra Steba, den får gode anmeldelser. Den synes ikke at fylde så meget. Men, det fører mig til det næste punkt…hvis du har plads, så gå efter en model med hylder, der kan trækkes ud. Du vil løbende skulle se til det, som du tørrer, og det er bare lettest med hylder. Derudover er der også mere reelt plads på en hylde end i en kurv for slet ikke at tale om de runde kurver. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan du får udnyttet pladsen i en rund kurv optimalt.

Støjniveau
Som skrevet, så kører den i mange timer. Så du skal være opmærksom på om den larmer. Den er med sikkerhed ikke lydløs, så du har nok ikke lyst til at have den til at stå i dit åbne køkken. Min Steba er ret støjsvag, men jeg har den nu alligevel til at stå i bryggerset.

Tørreevne og temperatur
Mht. temperaturen så er det fint, hvis den starter i 30erne og slutter ved 70. Jeg tror ikke på, at du får brug for højere temperatur. Ift. tørreevnen er det ikke kun temperaturen som spiller en rolle, men også den måde, som ovnen er bygget på. Så der kan være ret stor forskel på, hvor jævnt ovnene tørrer.

Hvilken skal jeg så vælge?

Nå, hvilken ovn skal du så vælge. Da jeg skulle købe min, vidste jeg ikke så meget om dehydratorer. Jeg havde aldrig brugt en, og den dag i dag har jeg også kun brugt min. Jeg var dog sikker på, at jeg ikke havde lyst til at betale en formue for den. Selvom jeg var sikker på, at vi nok skulle få den brugt, er der jo alligevel grænser for, hvem meget man kan nå at tørre. Strømforbruget tænkte jeg ærlig talt ikke så meget over, der er først noget, som jeg er blevet opmærksom på her på det sidste. Jeg var dog sikker på, at det skulle være en med hylder / skuffer, så de billigere modeller med kurve var udelukket. Så skulle der også være godt med plads, så vi kunne tørre rigeligt samtidigt…og vi havde også pladsen til at opbevare selve maskinen. Støjniveau…det er faktisk svært at få oplysninger om det på forhånd; sikker fordi de alle ikke larmer så meget. Mht. tørreevne og temperaturen, så tjekkede jeg forskellige anmeldelser på nettet; men faktisk havde jeg svært ved at finde en rigtig detaljeret test af maskinerne.

Min short liste endte med at være Graef dehydrator – DA506 og Steba ED6; de koster ca. det samme, og er noget af de billigere modeller uden kurve. Jeg fandt en test fra 2018 (tror jeg) af forskellige dehydratorer, hvor de blev sammenlignet side om side. Begge maskiner indgik i testen og Steba’en vandt. Man skulle betale for at få detaljerne, det gjorde jeg så ikke. Jeg købte blot Steba’en, og det har jeg ikke fortrudt.

Dommen

4 ud af 5 gryder. Du får virkelig en godt produkt for pengene. Den eneste grund til, at den ikke får 5 gryder er, at den bruger forholdsvis meget strøm med 800 W. Graef’en bruger 630W. Den har 6 hylder og rigeligt med tørreplads, selvom vi går “all in” med æbleringe og kød, så er der rigeligt med plads. Den larmer næsten heller ikke, den brummer blot lige så stille (men du har ikke lyst til at have den til at stå i stuen, mens du ser fjernsyn). Og sidst men ikke mindst, den tørrer virkelig godt. Jeg har ikke så meget at sammenligne med, men jeg synes, at den tørrer jævnt i hele ovnen. Når der er forskel, skyldes det, at jeg har skåret råvarer forskelligt tykke. En ulempe er dog, at det som du tørrer en gang imellem hænger fast i risten / hylden. Jeg lægger især mærke til det, når jeg tørrer kød, hvor kødet jo trækker sig sammen, når det bliver tørret, og så sætter det sig fast til de smalle metalriste / hylderne…men det er ikke noget større problem. Mht. rengøringen er der ikke så meget at tænke over, ristene / hylderne kan komme i opvaskermaskinen, og der følger en plastbakke med, som fanger det, som måtte dryppe ned.

Jeg kan varmt anbefale STeba ED6

Jeg kan varmt anbefalte Steba’en. Du kan købe den her hos Coop eller her hos KitchenOne. Jeg handler begge steder alt afhængig af, hvor det er biligst. Som skrevet tidligere er det reklamelink.

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her