Hvad  nu? Umiddelbart efter min brødbagemaskine var gået i stykker, begyndte jeg at se mig om efter alternativer. 

- Reklame -

Som beskrevet her, så stod det ret klart for mig, at det ikke skulle være en brødbagemaskine men en røremaskine. Nu hvor min søn er ældre, er der mere tid til at røre en dej sammen og selv at bage den. Faktisk er det noget, som han er rigtig glad for at være med til. Brødbagemaskine gav mening, dengang vi var helt nybagte forældre, og der ikke var så meget tid til andet end at være…ja nybagt forældre.

Nå, jeg gik så i gang med at undersøge, hvad der findes af røremaskine. Det er virkelig god markedsføring af KitchenAid, jeg tror, at de fleste tænker på den, når de hører “røremaskine”. Jeg studsede da også over, at der var en del andre mærker, som jeg aldrig selv tidligere har skænket en tanke. Men godt, at man kan blive klogere

Min shortliste af kandidater
Efter en del undersøgelser på nettet, endte min shortliste med at være :

 • KitchenAid, fordi sådan en har jeg haft tidligere… og på en eller anden måde, har de formået at brande sig som noget, man bare skal have
 • Bjørn Teddy, fordi det efter sigende skulle være røremaskinen
 • Ankarsrum, havde jeg aldrig hørt om før, men den skullle være virkelig robust og god

Du undrer dig måske over at bl.a. følgende mangler på liste: 

Kennwood, får også gode anmeldelser, men den var bare ikke i min top 3…nok ikke helt rationalt, men det føltes bare ikke rigtig. Jeg har nok samme fornemmelse med den, som jeg har med franske biler.

Sage, er jeg generelt super glad for, men der faldt jeg over en test en gang, som skrev, at det var et produkt som overraskende nok skuffede. Så det brugte jeg ikke tid på.

Smeg, overvejer jeg ikke. Jeg har et komfur og emhætte fra Smeg, som ser super flot ud. Men kvaliteten står ikke helt mål med prisen. Så med den viden jeg har om Smeg, så ville jeg faktisk ikke købe det igen.

Hvad blev det så til?
KitchenAid, en af grundende til at jeg købte brødbagemaskinen var, at jeg var blevet så træt af min KitchenAid, at jeg forærede den væk. Det er et par år siden. Så eftersom jeg fortsat har lidt ekstra udstyr til den,  undersøgte jeg, om der var sket forbedringer. Men nej, de samme iritationsmomenter, som jeg også havde. Dejen kravler op af krogen, den røster meget, og min var så i øvrigt også revnet i emaljen (dette kunne andre nikke genkendede til), og så har (bolten der holder) armen en tendens til at gå løs. Så den røg hurtig af shortlisten. En finurlighed, dem som jeg forærede den til,  har haft en Anakrsrum til låns, som de ikke var glade for, og de er super glade for KtichenAid….selvom den har smadret deres kogeplade, da maskine som sagt vælter rundt og kogepladens glas ikke kunne tåle det…så det er jo alt sammen smag og behag.

Bjørn Teddy, der er absolut ingen der siger noget dårligt om denne røremaskine. Det skulle være røremaskinen over alle røremaskiner…men det lyder meget mere som en gruppe af mennesker, der har sådan en særlig klub for særlig indviede. Jeg leder ikke efter et status symbol, men en god røremaskine. Den er signifikant dyrere end andre maskiner, som jeg overvejde, så derfor ville jeg også gerne have bevis for, at den også er signifikant bedre. Det kunne jeg ikke læse mig frem til. Til gengæld har den næsten ikke nogen mulighed for ekstra udstyr…man kan får en kødhakker.. som også er dyr, og hvor hullerne i den mindste plade er større end til Ankarsrum. Dette er også en ulempe. Så den røg af min shortliste efter jeg fik gjort mig klog på Ankarsrum

Ankarsrum, når man læser på nettet, så er der 2 ulemper. Den skulle ikke være så god til små mængder dej, og så er den lidt særlig / anderledes at bruge. Det gælder både ekstraudstyr – hvor maskine skal lægges på siden – og når den bruges som røremaskine.

Jeg var frisk på at bruge en anden slags maskine, da jeg synes, at det er en fordel at den virker anderledes, da man så mens den rører uden problemer kan tilføje ingredienser (mere om det senere). Og det med de små mængder dej, læste jeg mig også frem til, ikke passer (hvis bare man bruger det rigtige udstyr).

Jeg købte Ankarsrum … og lad mig tage noget af spændingen….det har jeg ikke fortrudt. Det er den fedeste røremaskine

Jeg har nu haft den i 4-5 måneder og brugt den en del. Så jeg synes selv, at jeg kan tillade mig at udtale mig om den. Og for mig er det bare den bedste røremaskine.

Pris
Jeg handler typisk hos KitchenOne.dk eller hos Coop.dk. (Bemærk, at det er reklamelinks for steder, hvor jeg selv har handlet og vil gøre det igen) Priserne er meget ens disse steder (altså på røremaskinen); men der er ofte pakketilbud på maskinen. Og tilbudene og priserne varierer derfor. På gr. af Corona (antager jeg) var meget også udsolgt og leveringstiderne lange. Jeg endte netop med ikke at få det bedste pakketilbud (det var hos Coop.dk), for så at bestille en lidt mindre pakke hos KitchenOne.dk. Der så blev forsinket, så der kom et nyt tilbud, der var bedre. Så jeg afbestilte og bestilte på ny…men det træk så længe ud, at Coop.dk igen havde “det bedste tilbud”. Som jeg så bestilte og fik kort tid efter.

Så ja, der er alle mulige forskellige pakketilbud bestående af selve røremaskine og diverse tilbehør. Den bedste tilbud er dog maskinen med “Deluxe Pakken”, som kan fås til ca. 5.500 kr. Selve maskinen koster 4.500 og pakken i sig selv 2100. Så du sparer 1.000 kr. 

Deluxe pakken
I pakken er der en kødhakker, citruspresser, blender, pastaplader, purépresser samt et rive- og småkagejern. Kødhakkeren og pastapladerne koster i sig selv 1.000 kr. og dem skulle jeg have og er sikker på at få brugt. Jeg er også blevet virkelig glad for citruspresseren, så jeg forærede den jeg havde væk (den fyldte mere fordi den havde indbygget motor). Purepressen og rive- / småkagejern og blenderen får jeg aldrig brugt. De ligger i kassen på loftet. Hvis du ikke har en blender i forvejen, så bliver du sikkert glad for den; men den slår ikke min Bamix for slet ikke at tale med Sage Super Q.

Maskinen
Tilbehørspakken

Kvaliteten
Når du åbner kasserne, så ser du med det samme at det er kram. Alt er pakket overskueligt, og der er fornuftige vejledninger til alt. Ikke sådan til mindste uoverflødige detaljer, men det der giver mening, fx. hvad kan tåle at komme i opvaskermaskinen. Der følger også en fornuftig kogebog med (hardcover) med … ja opskrifter, selvfølgelig … men med fokus på, hvordan maskinen og tilbehør kan bruges.

Nå ja, der er 7 års garanti på motoren i maskinen. Selve maskine er solid og synes vellavet (intet er vakkelvorn). Det samme gælder for tilbehøret, selv de dele som er lavet af plastik virker robuste. 

Standard udstyr (der følge med selve maskinen)
Som standard medfølger

 • Dobbelt piskeris (Det har jeg heller ikke brugt endnu. Jeg er ret glad for min Bamix, men jeg skal prøve at lave smør – altså af syrnet fløde – igen med den)
 • 3,5 liters plastikskål (som du skal bruge med piskeris)
 • Metalskål – 7 liter (den røres der i og den er stor)
 • Dejkrog (til større mængder dej)
 • Dejrulle (til mindre / almindelige mængder dej)
 • Dejkniv
 • Dejskraber (jeg troede først at det er noget pjat…men den er faktisk god til at håndtere og dele dej med)
 • Låg til skål (Genialt…mere om det senere) 
 • Mørdejsælter (den har jeg ikke brugt)
 • Dobbelt piskeris 

I brug
Du skal være opmærksom på, at det er en anden type røremaskine. Det er ikke en krog, som drejer rundt. Men det er skålen som drejer. Og så er der i øvrigt ikke nogen rigtig krog. Nå du skal ælte, så monterer du enten dejrulle og kniv (kniven holder dejen fra siden) eller også det, som bliver kaldt en dejkrog (det er sådan en fastmonteret stor ja lad os bare sige krog) og kniven.  Fordi det er så anderledes end det man kender, studser man lige over det, men når du har brugt det 1-2 gange, så er det helt naturligt. Den helt store fordel er, at du løbende kan komme til skålen / dejen og tilføje væske, mel osv. uden videre besvær.

Dejrullen og kniven er det jeg bruger mest. Det er det, som du skal bruge til almindelige mængder brød / boller, hvad der sådan svarer til 2 brød eller 15-20 boller.  Det ser måske lidt underligt ud, og man skal lige læse manualen for at forstå, hvor stram armen skal monteres (den skal sidde løst og kunne give sig lidt). Rullen bruges sammen med kniven. Til at begynde med, skal rullen sidde løs, når dejen så bliver fast, skal rullen flyttes væk fra skålen og spændes. Men ikke stramt, den skal fortsat kunne bevæge sig. Rullen skal eftersigende simulere en traditionel æltning i hånden. En “nævne” som masserer  dejen og kniven, som folder (skraber) dejen. Jeg ved ikke om det bare er “salgsgas”, men det virker. Efter 10-15 minutter har jeg en dej, som klarer en glutenprøve. Det er ikke lykkedes for mig dengang jeg havde min Kitchenaid; og heller ikke lykkedes for mig i hånden.  Og ja, dejen bliver i skålen og kravler ikke op nogle steder.

I beskrivelsen af maskinen hedder det sig, at den kan klare 5 kg dej. Tjah…det kan den. Jeg har lavet gulerødsboller med 2 kg. gulerødder, 3 kg. mel, 0,5 kg. kornblanding og 1,5 liter væske. Det klarede den fint, jeg skulle dog være lidt mere over den (det var lige før, der ikke var plads i skålen), jeg strammede den jo ved at gå over 5 kg. Men den fik æltet dejen. Når du har store mængder dej, skal du bruge krogen og egentlig også kniven. Men jeg har lagt mærke til, at virkelig store mængder dej bliver presset for meget op i skålen af kniven, så jeg undlader den faktisk som regel. 

Og…og det er virkelig fedt…den står fast. Jeg synes egentlig ikke, at den er så tung. Men det spiller ingen rolle, om der er meget eller lidt dej i, den står fast. Med min Kitchenaid var jeg altid bange for, at den vil hoppe ned fra bordet. Det er jeg ikke med denne. Den står fast…punktum.

Du kan altid komme til dejen, det at du har let ved at tilføje ingredienser og lige kan stoppe maskinen og føle ved dejen (uden først at fjerne / tilte en arm) er bare så fedt.

Maskinen har kun 2 knapper. En timer og så en til hastigheden. Eftersom du ikke behøver overvåge maskinen, fordi du er bange for at den falder ned, eller at dejen kravler op- giver timeren mening. Og det er dejligt med en køkkenmaskine, der ikke har flere knapper end højst nødvendigt.

Støjniveau, ja … røremaskiner har jo en forholdsvis stor motor. Så du kan selvfølgelig høre den. Jeg er ikke så følsom over for sådan noget, så det generer ikke mig, når den kører i 10-15 minutter; men kæreste synes det er træls. Men anyway, du kan ikke forvente, at den er lydløs og jeg er sikker på, at det ikke er værre end med andre.

Genial detalje…låget. Låget sætter du på skålen, når dejen skal hæve. Dejen bliver ikke tør, det virker perfekt. Og låget er let nok til at dejen kan løfte det, hvis den hæver så meget. Det virkelig smarte er, at du også kan bruge låget til at veje ingredienser i. Det er stort nok. Måske synes du, at jeg er er lidt skør, men på den måde sparer du en “skål’s opvask”

Sikkerhed, jeg tænker ikke så meget på dig. Men, hvis dit barn er lige så nysgerrig som min søn, så er det relevant. Du skal selvfølgelig være opmærksom, men jeg kan ikke se, at der skulle kunne ske noget ved at junior rører selve skålen, mens den er i brug. Det er selvfølgelig muligt at få fingrerne i klemme i dejkrogen og rullen, men for mig synes det mere sikkert end en almindelig røremaskine.

Ekstraudstyr og generelt om udstyret
Der er noget udstyr, som jeg synes giver mening, andet er jeg sikker på, at jeg aldrig kommer til at bruge. For at bruge udstyret skal det være let tilgængelig og let at bruge. Der følger virkelig meget udstyr med deluxe pakken og der kan tilkøbes mere. Så meget udstyr fylder og tager plads. Så du ender med at lægge det steder, hvor du ikke lige har det ved hånden. Og når du ikke har det, så kommer du ikke til at bruge det. Dertil kommer, at maskinen er lidt anderledes i brug. For en del tilbehørs vedkommende så skal maskinen lægges på siden og tilbehøret skal monteres. Piskeriset kræver en ande, skål, en slags holder og selve riset, så det synes lidt bøvlet, når du lige skal piske lidt fløde.

Nå, hvad er min pointe? Lad dig ikke forblende af alt udstyret. Jeg har en del til at ligge i kassen på loftet og kommer helt sikkert aldrig til at bruge det. Men for at være ærligt, det ville jeg heller ikke, hvis det skulle monteres anderledes. Eneste undtagelse er nok piskeriset, det er bare mere tilgængelig på en “traditionel” maskine. Men selv da, vil jeg foretrække min Bamix. 

Nå det så er er sagt, så er det fedt, at der findes ekstra udstyr. Og noget giver helt sikker mening for mig når selve processen i forvejen tager lidt længere tid, som fx når du skal hakke kød / lave pølser eller lave lasagneplader. Tilbehøret til lasagneplader er fantastisk. Det er så fedt at have 2 hænder ledige. Citruspresseren er også rigtig god. Den kan man lige tage ud af skuffen og så sætte direkte på uden nogen videre dikkedarer.

Rengøring
Fordi det er skålen der bevæger sig, og der ikke er en arm, så er der virkelig ikke mange overflader at gøre rent, som ikke kan komme i opvaskermaskinen. Det er simpelthen ikke noget problem at gøre den ren. Hos mit KitchenAid endte der med at sidde dej alle mulige mærkelige steder. Selv da jeg lavede en 5 kg. portion dej, var der ikke dej, som satte sig steder, man ikke kan komme til. Det eneste, som du faktsik skal være opmærksom på, er, at den arm, som du sætter dejkrogen / rulle fast på har en uddybning. Der vil dej (ved meget store mængder) kunne sætte sig; men det er nu ikke noget problem heller

røremaskinen…som jeg ville ønske, havde været min første…fordi det helt sikkert bliver min sidste

Dommen!

5 ud af 5 gryder.  Den er alle pengene værd. Den gør det, som den er tiltænkt virkelig godt og så findes der relevant ekstraudstyr.

Du kan købe den her KitchenOne.dk eller her hos Coop.dk. Sammenlign for den bedste pris / det bedste tilbud. (Bemærk, at det er reklamelinks for steder, hvor jeg selv har handlet og vil gøre det igen)

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her