Flov? I disse dage er det jo nærmest politisk ukorrekt at indrømme, at man godt kan lide kød og spiser større mængder af det. Det går jo ud over miljøet…hvordan kan du gøre det imod din lille dreng? Ja, ja…alt med omtanke, synes jeg. Så nej, jeg er ikke flov ved det. Faktisk vil jeg mene at køb hele (elle dele af) dyr, der er opdrættet og slagtet i nærområdet, er bedre end at købe i køledisken, som er importeret…men anyway, det er ikke lige pointen med dette indlæg.
1/8 okse og 1/2 lam….hvor meget er det egentlig og er det det værd? Sommer 2017 faldt vi over, at der i nærheden af os blev solgt køer og lam. Vi tænkte, at det må vi støtte, ikke mindst fordi vi kan se, at dyrene har det godt.
Vi købte så en ottendedel okse og et halvt lam og en kummefryser….da det er ret så meget kød. 1/8 ko er ca 40 kg. kød og et halvt lam 12 kg. Dengang undersøgte jeg ikke, om det var dyrt med 90 kr pr. kg okse og 85 kr per kg lam.. jeg var overbevist om at det var billigere end så meget andet, og så har det en værdi, at vi ved at dyrene har haft det godt. Prisen var for grovparterede stykker, så vi var også nødt til at betale en slagter for at finpartere kødet. Man får i øvrigt ikke kødet med det samme. Der slagtes kun en gang om året. Vi bestilte om sommeren og kunne så hente det til november.
Var det det værd og vil jeg gøre det igen? … helt sikkert IKKE på denne måde, men…
Fin parteringen kostede faktisk en del…jeg kan ikke huske præcist hvad, men kødet endte sikkert med at koste ca. 110 kr. kg. Og det er jo ikke helt så billigt, eftersom der også er en del billigere udskæringer; og jeg synes, at der var nogle udskærringer, som jeg regnede med at få, der ikke var inkluderet. Men sådan er det måske, når man køber 1/8 og ikke en halv…men det jo så lidt trist, hvis den 1/8 man får, “kun” er de kedelige stykker. Endvidere var slagteren også virkelig dårlig til at skære kødet ud. Vi fik ikke deciderede steaks, men han kaldte dem for koteletter, fordi det var sådan en munter blanding af alt muligt og der synes, at være skåret lidt tilfældigt ud og så alt for tyndt (måske skyldes det også, at jeg ikke er fagmand, og ikke kan vurdere var det var). Kødet (koteletterne) smagte ikke så godt og så var det sejt. De større stykker var ok; men generelt må jeg sige, at jeg ikke kan / kunne smage forskel på det kød, som vi købte af hele dyr og det, vi ellers køber i mindre portioner hos en slagter / supermarkedet.
Kan man udlede, at det ovenstående gælder for alle storkøb…selvfølgelkig ikke….men man skal nok lige huske på ikke at lade sig forblænde af den smukke tanke, der er ved det, og så skal man ikke stole på, at slagteren gør, hvad der giver mening (hvis man ikke fortæller ham det meget nøje). Og så skal man nok også lige være ret præcis om, hvilken ”del” af koen man nu egentlig har købt.
Hvis vi skulle købe større mængder igen, vil jeg helt sikkert undersøge markedet bedre. Jeg bruge lige lidt tid på det nu på nette og faldt over Gramtoftegaard. Her er kg. prisen 85 kr. (det ser ud til at være tilpas parteret), økologisk og man kan besøge gården. Så hvis vi skulle købe stort ind igen, vil vi nok tage forbi Gramtoftegaard – som sagt, jeg har ikke handlet her, men det ser umiddelbart bedre ud, end der hvor vi købte vores.