Danmark Jeg kan ikke forestille mig at bo et andet sted end Danmark; og jeg kan heller ikke ønske mig et bedre sted for min lille dreng…men, men, men…ja, der er jo altid et men. Jeg har tilbragt en stor del af min barndom og ungdom i Tyskland; og noget  som jeg virkelig savner, er ordentlige pølser (se i øvrigt her), som de kun kan lave dem i Tyskland, og disse rundstykker. Eller som jeg lærte at kalde dem i Tyskland “Frühstücksbrötchen”.

Jeg må indrømme, at jeg en gang i mellem ser “food porn” på you tube. Jeg er lige ved at undersøge, om jeg skal have en røremaskine, og så faldt jeg over opskrifter på disse rundstykker. Ingredienserne er ret enkle ligesom i mit grydebrød (se her), så jeg tænkte, at jeg ville forkæle mig selv med sådanne rundstykker her på farsdag, ved at lave dejen dagen før og undlade at ælte den.

- Reklame -

Ingredienser, til 14 rundstykker 

  • 6 dl koldt vand
  • 5 gram gær, det svarer til en lille kugle på størrelse med en ært (lad være med at bruge mere, dejen skal hæve i lang tid og det spiller ikke med for meget gær)
  • 2 spsk. akacie sirup eller honning
  • 950 gr. hvedemel 
  • 1,5 spsk. groft salt

Tid ~ regn med  lidt over 9 timer
Men det er mest på gr. af den lange hævetid (8 timer plus 45 min efterhæving)

Fremgangsmåde


Hæld vandet i en stor skål og opløs gæret i det. Tilføj sirup/honning og så melet. Til sidst kommer du saltet ved. Hvis du ser på opskriften til grydebrødet, så vil du måske lægge mærke til, at jeg bruger væsentlig mere mel til rundstykkerne Jeg startede med den mængde, som jeg også bruger til grydebrødet, men dejen endte med at være alt for fugtig. Så jeg til føjede mere mel. Jeg rørte det heller ikke sammen med en ske, men foldede det sammen med hænderne. Du skal dog ikke stå og ælte det.

Som du kan se, er dejen fortsat noget fugtig … og det er godt
Glutentest…grunden til at der er et hul nederst og ved at komme et hul ved min finger er, at min lille søn prøver at få fat i dejen ved siden af mig; og jeg prøver at forhindre de med min anden hånd, der dog også holder kameraet. Så der gik lidt for længe, inden jeg fik taget billedet.


Du lægger dejen nu i en skål og pakker skålen godt ind i plastikfolien, så det slutter tæt. Hvis du ikke gør det ordentlig, så tørrer dejen ud på overfladen. Dejen skal hæve 8-9 timer ved stuetemperatur. Hvis der er længere tid til, at du skal bruge den, så sæt den i køleskabet og tag den ud tids nok. Jeg lavede min om eftermiddag, satte den i køleskabet og tog den ud da vi gik i seng. Den lille mængde gær og den lange hævetid gør, at gluten udvikler sig…altså uden at dejen skal æltes. Som du kan se på billedet , lavede jeg en glutentest, og det faktisk et bedre resultat, end jeg har fået så mange, hvor jeg har æltet.

 


Når dejen har hævet 8-9 timer ved stuetemperatur eller koldhævet natten over, tager du den ud af skålen. Du skal nu dele den i stykker af 100 gr. Jeg synes, at de bliver for små, hvis det er under det. Men…som sagt, har jeg været på you tube…nogle anbefaler 80 gr. Men det kan jeg ikke rigtig se spille. Når du har delt dejen i mindre stykker, skal den formes. Hæld noget mel ud på bordet (ikke for meget), og tag den første klump dej form den til en kugle og læg den på det dryssede bord. Pres kuglen flad og så folder du hvert hjørne ind mod midten af fladen. Dvs. først 4 gange, og så gør du det igen. Til sidst folder du hver siden ind mod midten (en gang). På den måden strammer du dejen op. Og du vil bemærke, at du lige pludselige “står” med en aflang, stram bolledej.

Først hvert højrne
Og så ind mod midten.


Læg rundstykkerne en efter en på en plade med bagepapir, Og lad rundstykkerne efterhæve ca. 45 minutter…under et hviskestykke. (Du skal forvarme din ovn, så tænd den evt. allerede nu på 220 grader. Jeg bruger varmluft … og jeg ved det godt, teorien siger, at de bliver mere tørre. Jeg tror ikke, at jeg kan smage forskel) Når de er færdige med at hæve, så giver du dem et snit med en meget skarp kniv, det skal være ca. 0,5 cm dyb. Du “skærer” fra  ca. 1 cm. fra den ene ende til 1. cm til den anden. Nu skal du enten sprøjte den med vand, hvis du her en forstøver. Min duede ikke længere (fandt jeg ud af), så jeg penslede dem med vand. Vandet gør, at de får en sprød skrope. 


Nu skal rundstykkerne i den forvarmede (220 grader varmluft) ovn i 20 minutter. Hvis du har en bradepande e.l. så sæt den under pladen med rundstykkerne og hæld en halv kop varmt (gerne kogende vand) ind i oven (altså bradepanden)  samtidig med at du hurtig lukker oven (pas på, der dannes meget varmt vanddamp). Det gør, at rundstykkerne får en endnu sprødere skorpe.

Jeg havde en fantastisk farsdag sammen med min søde søn og dejlige kæreste 

 

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her