J eg  ved ikke, hvad du forbinder med currywurst. Men jeg tænker umiddelbart på virkelig dårlig “fastfood” umiddelbar syd for grænsen. Tanken om, at det burde være muligt at lave en bedre version af den, har aldrig strejfet mig … dvs. ikke før for nyligt. Egentlig ret igonorant, når jeg tænker over det. Det svarer vel lidt til at tro, at der kun findes (dårlige) burgere fra en bestemt type fastfood-kæde. Anyway, jeg faldt over en tysk “you-tuber”, som lavede sin egen version af sovsen. Og så begyndte jeg at undersøge det nærmere. Lad mig sige det med det samme, det er fortsat ikke sundt og nærende … men det smager faktisk godt.

Currywurst blev – officielt – opfundet i 1949 af en pølsevognsejer i Berlin ved navn Herta Heuwer. Efter sigende byttede hun sig til diverse ingredienser (via engelske soldater), som hun så blandede sammen til det vi i dag kender som sovsen til currywurst. Der er meget disputs om, det virkelig er hende, som opfandt det, eller om sovsen blev opfundet i Hamburg. I Berlin bruges i øvrigt pølse uden tarm, mens man i Hamburg bruger en med tarm. Der er også andre steder i Tyskland, hvor man prøver at tage æren for Currywurst, men Herta tog faktisk patent for sovsen under navnet Chillup. Hun fik dog aldrig skrevet opskriften ned, så man kan bare gisne, og det er der mange, som har gjort. Her er mit bud.

- Reklame -

Ingredienser, sovs til et patentglas på 0,6 dl – det er sovs nok til ca. 12 pølser.

 • 0,33 dl. cola (altså en dåse); det skal være den med sukker
 • 1 lille rødløg
 • 1 dl. æblecider-eddike
 • 2 fed hvidløg
 • 3 dl. æblemos
 • 5 dl. ketchup
 • 0,5  tsk. nellikepulver
 • 1 tsk. kanel
 • 1 tsk. sennepspulver
 • 1 tsk. sød paprika
 • 6 tsk. middelstærk karry
 • 0,5 tsk. tørret chili (Kan undlades, det giver lige lidt ekstra spark. Sovsen bliver lige til pas stærk for min smag med chili, dvs. smagen tager af lige inden det bliver for meget)

Og nu til pølsen, du skal bruge et par tyske lyse grilpølser af svin. Lad være med at købe en eller anden dansk pølse, som du kan finde i et supermarked. Jeg mener, tyskerne er virkelig gode til at lave pølser; og danskerne er – efter min mening – virkelig dårlige. Så der er ikke nogen grund til at købe det dårligste af det dårlige. Og ja, jeg ved, at der er undtagelser, der bekræfter reglen. Og jeg har også fået virkelig gode danske pølser…men jeg prøver at karikere det lidt. De gode danske pølser er i øvrigt ofte lidt grove i det, og det synes jeg ikke passer til en currywurst. Ja, det lyder som en stor udfordring.

For mig var løsningen at gå i Lidl…jep, efter alt den snak om ikke bare at finde et supermarked. Jeg tænkte, at jeg må handle i en tysk forretning for at finde en tysk pølse…og det gjorde jeg. Jeg købte en pakke med 12 stk. grillpølser af mærket Dulano. Og det var IKKE en fejl. De smager godt … lidt af kommen, og der er over 90% svinekød i. Til sammenligning har jeg lige googlet mig frem til, at en Steff Houlberg grilpølse kun indeholder 62% kød … helt utroligt. Hvad er resten så? Og ja, i Lidl versionen kan man sikkert diskutere kvaliteten af kødet … men det har jeg ikke nok indsigt i. Jeg kan forholde mig til 91% vs 61%.

Tid ~  1 timer
Der er lidt at hvert, og sovsen skal koge lidt ind.

Fremgangsmåde


Svits løg og hvidløg, de skal ikke tage farve. Tilføj så alle krydderierne og svits også dem lidt. Når du begynder at kunne dufte kryderrierne (rør løbende lidt rundt i det hele) tilføjer du colaen. Lad det simre og reducere til ca. 1/3. Det tager vel. 15 minutter, men det afhænger af den gryde / pande, som du bruger. Min har en ret stor overflade, så det går hurtigere.

Nu dufter det af krydderier
Og med den reducerede cola


Nu tilføjer du de resterende ingredienser, og lader det simre i ca. 20 minutter. Rør løbende rundt i det. Hvis du ikke skal bruge det hele med det samme, så skold et patentglas og hæld den varme sovs ned i glasset.


Du skal selvfølgelig også huske at tilberede pølserne. Grill dem, som man nu griller en pølse. Skær dem i ca. 2 cm. tykke bidder, hæld rigelig med sovs over dem og drys med karry. Som tilbehør skal man spise noget lyst brød og/eller fritter til … som sagt, ikke det mest nærende måltid, men det smager godt!

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her