Ikke min opfindelse…men jeg er nødt til at skrive om min version af dette brød.  Jeg har en del kogebøger og herunder bagebøger. Når man læser opskrifterne i de seriøse bagebøger, kan det ikke blive “besværlig” nok. Du skal bruge en surdej, dejen skal koldhæve i 24 timer, og inden da skal du enten anskaffe dig en røremaskine til at ælte dejen grundigt eller bruge så meget knofedt, at du brænder flere kalorier, end der er i brødet. Det er selvfølgelig bare for sjov, men så alligevel ikke helt. Jeg ved godt, at det som udgangspunkt kræver noget at lave et godt velsmagende brød, men jeg føler bare ikke at jeg har så meget tid til det. Jeg har også lavet min egen surdej og taget den med på ferie, så den ikke dør…men helt ærligt, det har jeg ikke længere tid og lyst til. Så derfor er grydebrødet fantastisk. Ham der opfandt det kaldte det for “no-knead bread” netop, fordi det ikke skal æltes. Det, at det bliver bagt i en gryde gør, at damp og fugt bliver omkring brødet, ligesom i en professional bageovn. I mange mere seriøse opskrifter, foreslås der, at man smider noget vand i ovnen, som så giver damp. Min tidligere ovn havde faktisk en funktion til at “puste” damp i ovnen. Men alt det behøver man ikke, fordi gryden holder på fugten.

Den eneste ulempe er, at det skal hæve længe. Og det skal lige vendes et par gange og efterhæve. Jeg har eksperimenteret lidt med det. Min gamle ovn kunne meget mere end at puste fugt i ovnen; den kunne også starte automatisk. Så jeg har sat brødet til at hæve i ovnen i gryden, og så bare haft ovnen til at starte om morgen. Brødet blev fint som det plejer. Det kræver dog, at du lægger bagepapir (jeg han kun prøvet med det af silikone) i bunden af gryden, da jeg ellers er ret sikker på, at brødet vil sidde fast. Nu har jeg så ikke sådan en smart ovn længere, så jeg gør det på den “helt rigtige måde” … men også kun fordi det lige passer ind i min rytme.

- Reklame -

Brødet lykkedes altid og får en fantastisk skorpe. Brødet er dog IKKE børnevenlig. Skorpen er virkelig dejlig sprød, men den er for hård til min 2 årig – han er dog vild med krummen. 

Udstyr

Det går ikke uden en støbejernsgryde med låg, som kan tåle temperatur til 240-250 grader. Der er nogle gryder hvor håndtaget i låget, faktisk ikke kan tåle så høje temperaturer.

Ingredienser, til et større brød 

  • 6 dl vandhane koldt … endnu en fordel, du behøver ikke at tænke på temperaturen
  • 5 gram gær, det svarer til en lille kugle på størrelse med en ært
  • 2 spsk. honning
  • 550 gr. hvedemel og 100 gr. rugmel (du kan også udelukkende bruge hvedemel…smag og behag)
  • 1 spsk. groft salt

Tid ~ regn med  12-14 timer

Det tager ikke lang tid at røre dejen sammen, men brødet skal hæve 12 timer, og efterhæve 1 time. Bagetiden er 1 time. Du kan også nøjes med at lade det hæve 10 timer og springe efterhævningen over…du vil fortsat ende op me et godt brød. Så, hvis du sætter dejen til hævning kl. 17. fredag. Står op kl. 5 lørdag for lige at vende brødet (det har jeg så ikke så svært ved, fordi junior vækker mig), og sætter det i ovnen kl. 6. Ja, så har du friskbagt brød kl. 7.

Fremgangsmåde


Hæld vandet i en stor skål og opløs gæret. Tilføj honning og så melet. Til sidst kommer du saltet ved. Du behøver ikke at bruge hænderne, bare rør det sammen med en hård grydeske.

Rør det hele sammen med en grydeske.
Det er så enkelt som det lyder. Det er min lille søn, som lægger sidst hånd på. Sådan ser dejen ud, når den er “færdig rørt”


Pak hele gryden omhyggelig ind i folie (ellers bliver dejen tør) og sæt den til hævning i 12 timer ved stuetemperatur. Når den har hævet i 12 timer vender du dejen 4 gange med en grydeske. Dvs. at du fra kanten “går ned under dejen” med skeen, og folder den over sig selv. Du skal gøre det stille og roligt, så du ikke ender med at “slå” alt luften ud af dejen. Det gør du så en gang for hver “verdensretning”. Lad nu dejen hæve yderligere i en time (pakket ind i folie). Sæt din støbejernsgyde allerede i ovnen, når du begynder at forvarme den. Det er vigtigt at gryden også er varm. Tænd for ovnen så den er klar, når brødet har hævet den ekstra time.

Dejen efter 12 timers hævning.
Og efter yderligere en time


Det at gryden er varm, skal i teorien sørge for, at brødet ikke hænger fast (jeg antager, fordi dejen straks bliver fast), men det er fejlet for mig 1-2 gange. Man kan også lægge korn i bunden af gryden for at undgå det, men det er jeg ikke så stor fan af i brødet. Jeg bruger silikone bagepapir beregnet til gryder. Du kan dog sagtens selv klippe noget papirbagepapir til. Jeg varmer bagepapir op sammen med gryden. Når dejen har efterhævet, hælder du forsigtigt ned i gryden. Bag brødet med låg op ved 240 grader i 45 min, og så 10 minutter uden låg. Når brødet er færdig,  vender du gryden på hovedet og “svupti” så har du et brød til at ligge på køkkenbordet eller gulvet (hvis du har ikke lige har tænkt dig om). Læg brødet på en rist ellers bliver det blødt i bunden. Brødet holder sig fint til dagen efter i en papirpose (det bliver blødt i en plastikpose).


Det er let som en leg at få dette brød til at lykkes

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her