Gyros  … hvad er forskellen egentlig på gyros og shawarma? Lad mig starte med kort at besvare dette spørgsmål – det var nemlig det første, som jeg tænkte over, da jeg skulle til at lave gyros første gang.

Der er skrevet en del om det på nettet i forvejen, så her kommer den korte version. Forskellen ligger primært i kødet og krydderierne. Gyros er oprindelig lavet af svinekød, men da “gyros fandt frem til” USA, begynder amerikanerne at lave det af en blanding af okse og lammekød. Krydderierne er – sammenlignet med shawarma – mindre krydrede; min egen konklusion blev, at krydderierne typisk er grønne, som timian, rosmarin, persille osv. Shawarma stammer fra mellemøsten. Kødet kan være alt på nært svinekød, og krydderienerne er mere kraftige, fx. gurkemeje, kanel, allehånde. 

- Reklame -

Udstyr

  • Gyros kan på en eller anden måde oversættes fra græsk til “at dreje”; da det tilberedes på et drejende grillspyd. Så det burde laves på et rotisseri. Hvis du ikke har det, så tag nogle grillspyd (du kan også bruge dem af træ). Stik spydene igennem kødet, så du kan sætte kødet oprejst i en bradepande – jeg mener, så det ikke vælter. Så får det også varme fra alle sider. Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg har set det virke.
  • En kødhammer – du kan fx. finde en her hos KitchenOne (Bemærk, at det og det næste er et reklamelink. Jeg handler selv hos KitchenOne, hvis du køber noget hos dem, efter at have klinket på linket, så få jeg en lille del af salget). Med mindre du går meget op i mærket, så kan du nøjes med den billigeste hammer.
  • En minihakker er også en god idé – se her hos KitchenOne –  også her kan du nøjes med den billigste.

Ingredienser

  • Nakkefilet af svin 
  • Timian (tørret eller frisk)
  • Rosmarin (tørret eller frisk)
  • 300 gr. græsk yoghurt per kg. kød
  • Løg, 2-3 stk per kg. kød
  • Hvidløg, 1-2 per kg. kød

Tid ~ 3 timer til forberedelse og tilberedning…men du skal starte dagen før. 
De 3 timer inkluderer forberedelse, oprydning og tilberedningstiden. Kødet skal marinere “fra dagen før” – som minimum natten over.

Fremgangsmåde


Skær kødet i 0,5-1 cm tykke skiver, det kommer sig ikke så nøje. Bank stykkerne så med kødhammeren, så tyndt som muligt uden at der går hul. Jeg må sige, at jeg blev ret træt af at banke på 2 kg. nakkefilet, så mine sidste stykker blev ikke så tynde, og det smagte fint alligevel. Når du banker kødet, får det mere overflade (til at optage marinaden), og det bliver også mere mørt. Du lægger kødet i lag og hælder noget græsk yoghurt på hver lag. Når du er færdig, skal du blande det grundigt…jeg bruger er par rene hænder.


Nu skal du forberede løg, hvidløg og krydderier. Hvis du bruger frisk rosmarin, så lad være med at bruge alt for meget. Det smager virkelig meget igennem.

En lille halv håndfuld rosmarin giver rigelig med smag til 2 kg. kød. Hak det hele meget fint i en minihakker sammen med citronsaften. Som du kan se på billedet, har jeg hakket det til en mos. Hvis du bruger tørrede krydderier, så skal de ikke hakkes med.


Nu lægger du kødstykkerne på en bradepande. Du behøv ikke at tørre marinanden / yoghurt af. Og nu smører du løg og krydderiblandingen på hvert stykke. Hvis du bruger tørrede krydderier, så drysser du det henover stykkerne.

Nu skal du stikke kødstykkerne på et spyd. De største stykker folder du en gang. Sørg for (det er lettere sagt end gjort) … prøv at sørge for at kødet er jævnt tykt på spydet. Kødet glider i øvrigt let på spydet, da det er ret tyndt. Spydene er typisk ikke så spidse, men som sagt, det gør ikke noget. Sørg for at presse kødet godt sammen, og stik nogle ekstra mindre spyd ind på langs (altså i retning med det store spyd) for at holde på kødet.


Kødet skal have 180 grader i 2 timer. Hvis du bruger en grill, så er temperaturen sværere at styre. Så mellem 180-200 grader. Sidste gang jeg lavede gyros, brugte jeg min ovn. Der fik det 175 grader i 1,5 timer uden at spydet drejede (det kan min ovn nemlig ikke i så lang tid) Kødet var på spydet hele tiden, og en gang i mellem vendte jeg det. Efter 1,5 time fik det 30 minutter med drejede spyd og grill.

I ovnen
Og på grillen

Når kødet er færdigt, så skærer du det i strimler. Dvs. du  skærer på langs med kødet. Jeg spiser det i pitabrød med salat, fetaost og hjemmelavet tzatziki (se en opskrift her).

hjemmelavet gyros kan ikke sammenlignes med det, som serveres i forskellige mindre fastfood steder

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her