Sunde?  Man kan jo filosofere meget over, hvad der er sundt…men vi spiser gerne en bolle om morgenen. Boller har den fordel, at de kan fryses ned og kan tøes op … ok, det kan et brød også, men jeg spiser altså ikke et helt brød om morgenen, og jeg er ikke fan af, at fryse skiver ned. Sammenlignet med disse boller (se her), er nedenstående uden tvivl et mere sundt alternativ. De har dog det tilfælles, at der er tale om meget simpel dej, lavet meget hurtigt, med alt for meget gær (vil mange mene … ikke mindst dem af jer, som har læst diverse bagebibler), og de smager også godt! 

Dejen laver jeg sammen med min søn; det synes vi begge er sjovt. De skal ikke hæve, men du kan bare smide den i en kold ovn; og så er der boller ca. 35-45 minuter senere.

- Reklame -

Ingredienser, til 12-15 boller + du kan jo lave dem større eller mindre

  • 3 dl. mælk (det er lige meget hvilken slags)
  • 2 dl. vand
  • 1 pakke økologisk gær, det er lige meget om det er den med 50 eller 42 gr.
  • 1 kg. hvedemel
  • 250 gr. rugmel
  • 2 spsk. rapsolie
  • 300 gr. gulerødder (jeg købte en pakke færdig revne, men du kan selvfølgelig også rive dem selv. Hvis du gør det, så tror jeg, at der er mere væske i dem, så det kan godt være, at du skal bruge mere mel)
  • 125 gr. frø (femkornsblanding, kernebolleblanding eller lignende)
  • 1 spsk. flydende økologisk honning
  • 2 spsk. groft salt
    Og så er vi i gang…

Tid ~ 1 time + hævetid
Hvis du involverer dit barn i processen, tager det lidt mere tid. Ikke mindst det at gøre rent efterfølgende, tager tid. Nøj, hvor kan sådan en lille fyr smide rundt med mel m.m. i køkkenet. Og ja, det er en kopi af det, som jeg skriver til opskriften på de ikke så sunde boller; men her gælder det endnu mere…jeg mener, jeg brugte sikkert en hel pose med frø og kun halvdelen kom i bollerne, resten havnede på gulvet. 

Udstyr
Du skal bruge en ret stor røreskål.

Fremgangsmåde


Vi har en Quuoker, så jeg tager 2dl. kogende vand og blander det med de 3 dl. mælk fra køleskabet. Det passer med, at væsken har den rette temperatur til gæret (dvs. 37 grader). Tjek ved at dybbe en – selvfølgelig ren finger – ned i blandingen. Hvis det hverken føles varmt eller koldt , så har det ret temperatur)


Opløs så gæren i mælk / vand blandingen, tilføj honning og mel (start med 750 gram hvedemel og alt rugmel), kornblandingen, gulerødderne og til sidst salt. Jeg har lært, at man ikke skal blande gær og salt direkte, da gær ikke har godt af det. Men jeg har venner, som har lært det modsatte…så…”your call”. Rør det hele sammen med en grydeske, hvis dejen føles fast nok til at ælte, så gå i gang med det. Tilføj resten af melet lidt ad gangen til dejen lige netop kan æltes uden at den klisterer fast. Gulerødderne kan være mere eller mindre fugtige, så måske skal du også bruge mere mel, end det, som jeg angiver her.

Den færdig æltede dej


Nu kan du enten sætte skålen med den æltede dej i køleskabet (pak skålen ind i husholdsningsfilm, ellers bliver dejen meget tør øverst) til du skal bruge den om morgenen dagen efter. Du kan også lade den hæve på køkkenbordet i en times tid (pak også skålen ind i film eller læg et fugtigt viskestykke henover). Eller du kan bare gå i gang med trin 4 lige med det samme. 


Hvis du ikke har ladet dejen hæve, så lad være med at forvarme ovnen! Form dejen til 12 boller (jeg kan godt lide dem lidt større), læg dem på en bradepande og smid dem i en kold ovn ved 180 grader i 35-40 minutter. De har godt af at “hæve” lidt i den kolde ovn uafhængig af, om de har haft en tur i køleskabet eller fået lov til at hæve på køkkenbordet. Når de er færdige, tag dem ud og læg dem på en rist (de bliver meget kedelige / fugtige forneden, hvis du bare lader dem stå på bradepanden). De kan fryses, og du kan varme dem i mikroen uden først at tø dem op. Pak en ad gangen helt ind i noget køkkenrulle, og giv bollen med køkkenrulle så ca 1 minut ved fuld skrue.

Og mere skal der ikke til

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her