Sunde er disse boller ikke. Der er ikke noget hokus pokus i disse boller. Det er en meget simpel dej, lavet meget hurtigt, med alt for meget gær (vil mange mene … ikke mindst dem af jer, som har læst diverse bagebibler), men de smager bare godt! Og sådan er det! Men, det er ikke lige sådanne boller, vi spiser hver dag.

Jeg kan godt lide at lave dejen om lørdagen sammen med min lille dreng. Han synes, at det er super sjovt at få lov til at hælde mel og mælk i skålen og røre rundt. Han forstår så ikke, at der også er grænser for hvor meget mel, der skal i bruges. Og han har lidt svært ved at koordinere det med at røre … han er jo kun 2,5 år. Men han elsker at være med i processen. Dejen hæver så i køleskabet natten over, og søndag morgen former han og jeg så bollerne sammen, og han har 100% styr på, hvilken bolle han har formet og ser ofte til den i ovnen.

- Reklame -

Grunden til, at jeg laver dem dagen før, er ikke fordi, at jeg synes at, de skal koldhæve. Det er ene og alene, så jeg har dejen klar til søndag morgen. Jeg tror faktisk,  at de har bedst af, at du laver dejen, lader dem stå og hæve en times tid, og så bager dem. Jeg har også prøvet at lave dejen, og så bare smide dem i en kold ovn og bage dem – altså uden at lave dem hæve en times tid. Strengt taget tror jeg ikke, at jeg vil kunne smage forskel i en bolle blindsmagning 🙂

Ingredienser, til 12 boller + én lille en lavet af junior

  • 4 dl. økologisk sødmælk
  • 1 pakke økologisk gær, det er lige meget om det er den med 50 eller 42 gr.
  • 50 gram økologisk smør
  • 600 gram økologisk hvedemel
  • 1 spsk. flydende økologisk honning
  • 2 tsk. groft salt

Og ja, jeg bruger kun økologiske råvarer til disse boller, simpelthen for at have det bedre med mig selv, når jeg lave sådanne hurtige mindre sunde boller…haha.

Tid ~ 1 time + hævetid
Hvis du involverer dit barn i processen, tager det lidt mere tid. Ikke mindst det at gøre rent efterfølgende, tager tid. Nøj, hvor kan sådan en lille fyr smide rundt med mel i køkkenet.

Fremgangsmåde


Tag halvdelen af mælken og varm den op sammen med smørret i en gryde, indtil smørret er smeltet. Jeg har aldrig helt forstået, hvorfor man først skal smelte smørret og varme mælken særskilt. Det skaber mere opvask, og min blanding af mælk og smør bliver altid for varm til, at jeg bare kan opløse gæret i det. Nå, men halvdelen af mælken og smørret i samme gryde. Når smørret er opløst, så hælder du mælk og smør i den røreskål sammen med resten af mælken. For mig passer det så altid, at temperaturen er ca 37 grader (Dyb en – selvfølgelig ren finger – ned i blandingen. Hvis det hverken føles varmt eller kold så har den kropstemperatur, som er ja …. 37 grader, med mindre man har feber..ok lidt plat)


Opløs så gæren i mælk / smør blandingen, tilføj honning og mel (start med 500 gram mel) og til sidst salt. Jeg har lært, at man ikke skal blande gær og salt direkte, da gær ikke har godt af det. Men jeg har venner, som har lært det modsatte…så…”your call”. Rør det hele sammen med en grydeske, hvis dejen føles fast nok til at ælte, så gå i gang med det. Tilføj evt. resten af melet (lidt efter lidt), men du skal ikke bruge mere end 600 gram. Jeg ved godt, at der er forskel på meltyper. Men 600 gr. plejer altid at være tilpas til mig – bruger jeg mere, bliver de for tørre; jeg synes faktisk, at de har godt med lidt mindre – dejen skal være klæg men skal selvfølgelig også kunne formes til boller. 


Nu kan du enten sætte skålen med den æltede dej i køleskabet (pak skålen ind i husholdsningsfilm, ellers bliver dejen meget tør øverst) til du skal bruge den om morgenen dagen efter. Du kan også lade den hæve på køkkenbordet i en times tid (pak også skålen ind i film eller læg et fugtigt viskestykke henover). Eller du kan bare gå i gang med trin 4 lige med det samme.


Lad være med at forvarme ovnen! Form dejen til 12 boller (jeg kan godt lide dem lidt større), læg dem på en bradepande og smid dem i en kold ovn ved 180 grader i 35-40 minutter. De har godt af at “hæve” lidt i den kolde ovn uafhængig af, om de har haft en tur i køleskabet eller fået lov til at hæve på køkkenbordet. Når de er færdige, tag dem ud og læg dem på en rist (de bliver meget kedelige / fugtige forneden, hvis du bare lader dem stå på bradepanden). De kan fryses, og du kan varme dem i mikroen uden først at tø dem op. Pak en ad gangen helt ind i noget køkkenrulle, og giv bollen med køkkenrulle så ca 1 minut ved fuld skrue.

Ikke hver dag … men gerne hver søndag

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her