Nordisk tzatziki, hvad er nu det? Faktisk har jeg det lidt skidt med at “brande” denne ret som tzatziki…bare så man har en idé om, hvad det kunne være…men det er nu meget beskrivende. Mens tzatziki har smagen fra hvidløg og knasen fra agurkerne tilfører ramsløg begge dele samtidig, og så er der bare tilfredsstillende at bruge en råvare, der vokser lige ude foran døren…Ny Nordisk Køkken længe leve!
I påskeferien var jeg på vandre- / sanke tur i Klint Bakker – arrangeret af detvildekoekken.com. Det var en fantastisk oplevelse i noget fantastisk natur med en god guide, turen blev afsluttet med et let traktement bestående af tapas lavet af lokale råvarer (delvis sanket i området). Selv fik jeg sanket en del ramsløg. Ramsløg findes i kystnære løvskove og kan “høstes” april-juni. Hvis du får lyst til at gå på jagt efter ramsløg, så skal du være opmærksom på, at der findes gifte (dødelige) planter, som ligner ramsløg, og som vokser side om side med ramsløg. Så forbered dig grundigt … de smager fantastisk, men de er nu ikke “worth dying for”. De kan også købes i velassorterede grønhandlere / supermarkeder…eller køb nogle frø i et plantecenter og så dem.
Tid ~ 5 minutter
Det afhænger meget af, hvor hurtig du er til at hakke ramsløgene
Ingredienser, det er en lille portion
- 4 spsk. skyr
- 1,5 spsk. creme fraiche
- saft af 1 lille citron
- en håndfuld ramsløg med stilk (stilken giver den knasende fornemmelse fra agurken)
- salt og peber (gerne hvid, men det går nok også med sort)
Fremgangsmåde
Rør skyr og creme fraiche sammen i en skål.
Hak ramsløgene fint (men heller ikke for fint) og rør ramsløgne sammen med skyr / creme fraiche blandingen.
Hæld citronsaften ved og krydr med salt og peber.
Desværre var laksen ikke hjemmerøget, men det smagte nu godt alligevel. “Tzatziken” er i øvrigt også rigtig god som tilbehør til påskelammen.