Det kan ikke svare sig at lave smør selv fra bunden…altså økonomisk. Nu købte jeg 2 halve liter økologisk fløde til i alt 60 kr.  + noget kærnemælk for at få ca. 300 gr. smør. 300 gr. godt økologisk smør koster 50-55 kr. Smagsmæssigt er der forskel. Det hjemmelavede smager bedre; men jeg må så også helt ærligt sige, at der ikke er en verden til forskel. Du får i øvrigt også noget virkeligt velsmagende kærnemælk ud af det…jeg er som regel ikke så vild med kernmælk “straight up”….men dette “restprodukt” drikker jeg gerne. 

Dansk smør er typiske syrnet (også det, som du køber); så det synes jeg også helt sikkert, at du skal bruge tid på. Det tager 2 dage at lave smør, så du skal lige planlægge, hvis tanken er at servere det til det hjemmebagt brød. Det kan dog fryses ned i mindre portioner.

- Reklame -

Tid ~ 2 dage plus 30 min arbejdstid

Der er lidt arbejde i det men meget ventetid. 

Udstyr

En røremaskine med piskeris …. ellers kører du træt i det. 

Ingredienser, til 3 mindre eller 2 større kager

  • 1 liter piskefløde
  • 1 dl. kernemælk
  • Noget virkelig godt salt

Fremgangsmåde


Hæld fløde og kernemælk i en skål (som du har et låg til) eller gryde og rør rundt. Låg på og lad det så stå i 24 timer ved stuetemperatur – lad være med at sæt det direkte i solen et sted. Lidt længere tid skader ikke. Rør rundt en gang i mellem. Når det har stået 24 timer, så har du faktisk fået lavet syrnet fløde, dvs.  creme fraiche (måske ikke lige i bunden  hvor det fortsat kan være lidt flydende). Det smager faktisk ret godt, jeg synes at det er mere frisk end creme fraiche som du køber. 


Nu hælder du den syrnede fløde på røremaskinen (med piskeris) og rører rundt. Du kan godt røre hurtigt til at starte med, men skru ned for hastigheden når fløden bliver tyk. Lige pludselig skiller fløden til netop smær og kærnemælk, og hvis du rører for hurtigt så sprøjer kernemælken udover det hele. 

Du er i øvrigt ikke i tvivl når det skiller. Det sker lige pludselig og når det er sket, så stop. Du får ikke noget ud af det at røre mere.


Hæld det hele i gennem en sig … men husk at du skal gemme væsken. Det er den lækre kærnemælk. Vask så dine hænder grundigt og masser så væske ud af smørret med hænderne; form gerne smørret til en kgugle.  Når du er færdig med det, så fyld en skål med koldt vand og vask på den måde kærnemælk ud af smørret. Skift vand en gang i processen. Du vil se, at det bliver hvidt. Tag så smørret ud af vandet og lad det dryppe af. 

Når du har gjort det, så vejer du 1% salt af ift. vægten af smørret…dvs. 1 gram salt på 100 gr. smørt…og nu masserer du så saltet ind i smørret. Og ja du får fedtede fingre. Og ja, jeg rundede op ift. saltet…husk at du altid kan komme mere salt i, men det er svært at fjerne det. 

Til sidst deler du smørret i mindre portioner…jeg deler det i portioner af 100 gr… former det til en tyk pølse og pakker det ind i bagepapir. Det lægger jeg direkte i fryseren. 

Forkælelse til hjemmebag

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her