Pizzaovn  hvordan skal jeg vælge? Jeg har en Morsø pizzaovnen, som jeg er glad for og gerne vil skrive om. Samtidig har jeg også lige købt en anden pizzaovn. Og hvorfor nu det? Og der var faktisk rigtig mange ovne at vælge imellem. Så lad mig starte med at dele mine tanker om det at vælge en pizzaovn. Så skriver jeg om Morsøen til sidst. 

- Reklame -

HVordan skal jeg vælge en pizzaovn?

Bemærk, at links til forretninger er reklamelinks. Dvs. hvis du handler på siden, efter du har klikket på linket her, så får jeg en andel af salget. Jeg handler selv hos KitchenOne, og jeg er virkelig godt tilfreds. 

Den første ovn, som jeg købte, er Morsø ovnen. Det var et impulskøb ud fra…nøj den ser god ud, den må lave gode pizzaer, og der kan hygges om den. Tro mig,  du gør dig selv en tjeneste ved at tænke lidt mere over det. Jeg vil mene, at du bør forholde dig til følgende kriterier:

  • Typer af ovne (pizzasten / bagestål, gas, el, brænde, piller, hjemmebygget)
  • Ambitionsniveau (for din pizzalavning)
  • Mulighed for åben ild og plads
  • “Trade off” mellem bare at lave pizzaer, og at det skal være mere “end bare en ovn”
  • Budget

Typer
Der findes rigtig mange forskellige slags pizzaovne i forskellige prisniveauer.

Pizzasten / bagestål, der er sikkert mange, som ikke en gang vil skænke det en tanke, når de overvejer en pizzaovn. Men jeg synes faktisk, at det er et godt sted at starte, hvis du ikke lige helt har styr på dit ambitionsniveau (det forklarer jeg senere)

El, Sage (som jeg er stor fan af) laver en pizzaovn der kører på strøm. Se den her hos KitchenOne. Anmeldelserne hos KitchenOne er positive, og Gastromand har skrevet en meget positiv anmeldelse af ovnen. Men en pizzaovn “på el” forstår jeg bare ikkeDu har jo allerede en ovn på el…ja, ja…den bliver ikke så varm, men den kan nu også bruges. Og vil du virkelig have en ekstra el-ovn  til at stå bare for at lave pizza? Jeg ved godt, at der er en del pizzarier, som har profesionelle ovne på el…men det må nu gerne være mere “back to basic”. Hånden på hjertet, hvis der er 2 pizzarier ved siden af hindanden, vil du så vælge den, hvor der var ild i ovnen eller den uden? Jeg er ret glad for teknik, men min fornemmelse siger mig også, at der er en del “ting”, som kan gå i stykker i sådan en ovn. Så lige her, synes jeg, at det bliver unødvendig “teknisk”. Fordelen er selvfølgelig, at den kan stå indenfor…men de fleste af os har et halvtag eller en parasol, som muliggør madlavning udenfor når det drypper lidt.

Brænde, jeg kan virkelig godt lide charmen af åben ild. Og der der noget “back to basic” over det. Jeg har, som sagt, en Morsø Forno ovn, og det er bare fedt at stå rundt omkring den og få varmen af ilden (gløderne), se ind i ilden, smide en pizza ind og deles om pizzaen med vennerne rundt omkring ovnen. Men inden du forelsker dig i sådan en, skal du lige være sikker på, at du rent faktisk kan have sådan en til at stå (se længere nede).

Mht. smagen, med mindre du gør noget forkert, så bør din pizzaen ikke få en røget smag. Der skal primært være gløder, når du bager din pizza, og den burde kun være i ovnen i et par minutter, så den kan ikke rigtig nå at tage smag. 

Så bortset fra den der “back to basic” fornemmelse, kan jeg egentlig ikke se nogen god grund til købe en brændefyret pizzaovn. Faktisk er det lidt bøvlet når du skal stå med brænde, tænde op og gøre det i god tid og holde gang i bålet. Men igen, jeg er fan af “back to basic”.

Piller, har jeg ingen erfaring med. Men det føles bare som sådan en mellemting mellem gas og brænde. Har også en idé om, at man ret tit skal hælde piller ved. Så den type afskrev jeg ret hurtigt selv.

Hjemmebyg, jeg tror, at man skal være mere glad for at “gøre det selv” end at lave pizza. Jeg har en ven, som taler om at lave sådan en. Men jeg har på fornemmelsen, at han tænder mere på processen end på tanken om at tænde op under en pizza. Jeg vil hellere bruge tiden på at lave mad.

Gas, når du ikke gider bøvle med brænde, men gerne vil have ild, så synes jeg, at det giver mening. 

min nye ovn er på GAs…
men er det også det rigtige for dig?

Ambitionsniveau 
Hvor meget pizza laver jeg egentlig? Det er det første spørgsmål, som du skal stille dig. Hvis du ikke allerede nu er seriøs om din pizzalavning, så lad være med at købe en pizzaovn. Start med at købe en pizzasten eller et bagestål og lav pizzaen i din ovn.

Pizzaevent med lillemand

Ja, ja, den kan ikke komme op på de helt høje temperatur (4-500 grader), men start der for at se, om du kan lide processen med at lave pizza. Jeg synes, at det er vigtigt, at du føler, at du “hygger om det”. Hvis du bare ender med at føle, at du skal lave den ene pizza efter den anden for at mætte familien, så er det jo ikke sjovt. Jeg hygger om det…vi laver en ad gangen og spiser den, skiftes til at lave dem;  vi er samlet om bordet i køkkenet eller på terassen…jeg kalder det et pizzaevent – jeg føler ikke, at det er “at lave mad”. Hvis du nu tænker…kan jeg ikke bare lave dem alle på en gang og så servere? Tjah, jeg tvivler på at din ovn er stor nok, og rigtige pizzaovne med plads til flere pizzaer er rigtig dyre. De gode pizzaovne til en overkommelig pris kan bage en pizza ad gangen på 1,5-2 minutter. Så hvad er problemet 4 pizzaer af 2 minutter….men tror mig, din familie kommer ikke til at vente på at alle pizzaer er færdige. De kommer til at spise af dem, alt imens du står og kigger ind i pizzaovnen og passer på, at de ikke får for meget. 

I øvrigt bliver pizzaen også fin i ovnen eller på grillen. Jeg har en pizzasten, som jeg varmer godt igennem i ovnen (45 minutter mindst) eller på grillen udenfor. Ovnen skruer du op på maks, på grillen bruger jeg indirekte varme og også med virkelig høj temperatur. I “Modernest Cuisine At Home” er der eksperimenteret mere med det. Her anbefales et bagestål, som varmes igennem i en time. Start med en sten, synes jeg, hvis du ikke bliver bidt af det, har du brugt mindst muligt penge…og hvis du bliver bidt af det, så ender du med at købe en pizzaovn (se her hos KitchenOne, de har et større udvalg af sten).

Mulighed for åben ild og plads
Nu kender jeg kun Morsø ovnen, men når du starter bålet inde i den, kommer der en forholdsvis høj flamme ud af den lille skorsten. Da jeg købte den, havde jeg nok plads (sten) rundt omkring den, så jeg ikke var bekymret. Men nu er jeg flyttet og min nærmeste nabo har stråtag…så Morsøen var nødt til at flytte til min svigermor. Jeg ved ikke med andre brændefyrede ovne, men tænk dig om.

Morsø ovnen fylder – ligesom andre der “kører på brænde” – en del, så du skal have plads i haven / gården. 

“Trade off” mellem bare at lave pizzaer, og at det skal være mere “end bare en ovn”
Morsø pizzaovnen var lidt af et impulskøb. Den ser jo utrolig flot ud…det er lidt som at tage en pejs med ud i haven, og så kan den også lave pizzaer. Jeg tror, at det her punkt er mest relevant for dig, som overvejer en Morsø pizzaovn, da jeg ikke har set andre ovne, hvor æstetikken i sig selv er et argument.  Det er helt sikkert ikke den bedste pizzaovn, men den ser flot ud i haven og indbyder til hygge omkring den. Men som sagt, det er ikke den bedste ovn (mere om det senere), men den er god nok for mig, så – hvis det ikke var for naboens hus og pladsen – så ville jeg ikke købe en anden. 

Budget
Ovne på brænde er markant dyrere end el og gas. Til gengæld kan du få ovne, hvor du kan tilberede mere end en pizza, men så taler vi også omkring 15.000 kr. Morsøen er heller ikke billig og slet ikke, hvis du skal have det store bord med. Den løber op på omkring 10.000.

Ovnen fra Sage koster omkring 5.000 og en ordentlig på gas 3-4.000. 

Jeg kan godt lide at købe køkkengrej. Og jeg har heller ikke noget imod at skulle spare op til det helt rigtige, men tanken om at lægge mere end 5.000 kr. for slet ikke at tale om 15.000 for en pizzaovn, giver ikke mening for mig. Hvis du vælger at bruge disse penge på en ovn, skal du godt nok være meget passioneret om at lave pizzaer…vil jeg mene. Undtagelsen er – for mig – Morsø’en, hvor det ikke kun er pizzaen, som står i centrum, men også selve ovnen (møblet). 

Morsø forno udeovnen / PIZZAOVN

Kvalitet
Det er bare virkelig godt grej. Ovnen, bordet og det tilbehør, som jeg købte, oser af kvalitet. Det gør også, at den er virkelig tung, så den er ikke lige sådan at jonglere rundt med. Når du får den, skal den pakkes ud og samles (ikke mindst bordet). Jeg havde lige mødt min kæreste dengang jeg fik den, hun samlede den mens jeg var på arbejde … sådan! 

Pris
Du køber virkelig noget kram. Så det er vel ok, at den koster omkring 10.000 kr. Lad dig dog ikke rive med og købe alt ekstra udstyr. Jeg har en dør til ovnen (700) kr. som jeg aldrig har brugt. Til gengæld synes jeg, at “coveret” giver mening. Dels for at beskytte ovnen, men primært så det ikke regner ned i skorstenen. Du kan købe ovnen fx her hos KitchenOne.

Brug
Du skal regne med at skulle varme den godt igennem i 45 minutter for at den blive ordentlig varm. Du bruger lynhurtig 2 sækker med brænde – det er så mellem 50 – 100 kr. bare for at få den varm. I praktisk fylder du den med brænde og venter til der er gløder. Så skubber du gløderne ud til siden, og så er du klar til at lave pizza. Så det er dyrt og tager forholdsvis lang tid. 

Når den så er varm, skal du være opmørksom på, at den mister varmen forholdsvis hurtigt. Den bliver også varm udvendigt. Der er varme nok til sådan 4-5 pizzaer (men du bør fylde brænde efter).

Pizzaen skal have 2-3 minutter på hver side (så ca. 5 minutter i alt). Jeg har faktisk ikke målt temperaturen. Gløderne er bagerst og i siderne, og du sætter pizzaen midt i, så den får mest varme bagerst og lidt til siderne, så pizzaen skal vendes. Især i starten kan det være lidt svært at styre; men det er faktisk meget let og pizzaen bliver god.

“Hygge” aspekten
Som du kan læse, er jeg på ingen måde begejstret for ovnen som ren pizza ovn. Men ovnen vinder ved, at det er et møbel, en pejs, som du kan flytte udenfor…og som oven i købet kan lave pizza. Og det er her at ovnen brillierer!

Dommen…som ren pizzaovn

1 ud af 5 gryder.  Som ren pizzaovn kan jeg virkelig ikke anbefale den. Jo, den kan lave gode pizzaer, men hvis du kun er interesseret i det, så vil jeg undersøge alternativer. Det er måske også derfor at Morsø kalder det for en “udeovn” og ikke en pizzaovn.

Dommen…som møbel & udenfor pejs, 
der også kan lave pizza!

5 ud af 5 gryder.  Den er alle pengene værd, som udenfor (pizza) hygge pejs. Den kan fx købes her hos KitchenOne.

Bemærk, at links til forretninger er reklamelinks. Dvs. hvis du handler på siden, efter du har klikket på linket her, så får jeg en andel af salget. Jeg handler selv hos KitchenOne, og jeg er virkelig godt tilfreds. 

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her