Mange … der er virkelig mange juicere at vælge imellem.

- Reklame -

Jeg købte min juicer for vel ca. 5 år siden; at den har holdt så længe – vil man kunne argumentere for – er et kvalitetstegn i sig selv; men jeg må nu også være ærlig; den er ikke er blevet brugt lige meget i hvert af de 5 år; men kvaliteten er nu i top…mere om det senere. 

Bemærk, at jeg henviser til diverse webshops. Det er et reklamelink, dvs. at jeg får lidt provision, hvis du handler via dette link. Hos KitchenOne handler jeg selv, og jeg kan varmt anbefale dem.

Jeg troede ikke, at det ville være så svært at vælge en juicer…men hov…der findes forskellige typer og så forskellige mærker. Overordnet set findes der 3 typer af juicer (1) Centrifugal juicer (2) Slowjuicere (3) Citruspresser

En centrifugal juicer udvinder juice ved først at findele frugt / grønsager og så slynge det finhakkede rundt og derved presse det mod “væggen” (ligesom en tørretumbler), på den måde presses saften ud. Eslowjuicer kværner frugt / grønsager i en spiral, som så presser “mosen” igennem en si. Sidst men ikke mindst er der citruspresseren, ja fx den velkendte model, hvor du bruger håndkræften til at presse og dreje. 

Hvad tænker du egentlig på, når du læser “JUICE”?

Og hvorfor bringer jeg nu en citruspresser på banen…jo, det første spørgsmålet, som du skal stille dig er, hvad vil du egentlig lave af juice? 

Svaret er, Appelsiner!
Første gang jeg stillede mig det spørgsmål er riiiiiiiigtig lang tid siden. Dengang fandtes der ikke diverse juice-barer / forretninger med alverdens forskellig slags juice, så dengang tænkte jeg…”jeg skal lave friskpresset appelsinjuice”. Og det synes jeg ikke, der er nogen skam i at tænke den dag idag…det smager jo godt. Så, hvis det “bare” er det, som du vil lave, så behøver du ikke at læse videre. Det du skal bruge er en citruspresser. Jeg købte en fra Phillips – sådan en Porsche Design ting – som jeg ikke tror, man kan købe længere. Jeg nævner det med designet, fordi det virkelig er god kvalitet, som har holdt rigtig længe…og jeg er ikke sikker på, at jeg vil kunne sige det om en hvilken som helst citruspresser fra Philips. Der findes forskellige slags citruspressere på markedet, men jeg vil råde dig til at købe en elektrisk model, det er bare lettest / hurtigst og den fylder heller ikke så meget.

Du kan finde forskellige modeller her hos KitchenOne. Da jeg ikke har erfaring med nogen af dem, kan jeg ikke rigtig anbefale den ene frem for den anden. Jeg kan se, at de findes i virkelig mange prisklasser. Som udgangspunkt er jeg stor fan af produkter fra Sage, og jeg ville være tilbøjelig til at købe den. Men den koster 2.000 kr. og er den så det værd sammenlignet med modellerne til 3-400 kr. Jeg ved det ikke…men så alligevel. Jeg kan med sikkerhed sige, at du skal holde fingrene fra modellen fra Alessi (den manuelle med 3 ben)…jep, den ser pæn ud, men det er virkelig en dårlig presser (jeg har haft den). Og så kan jeg se, at der er en model fra Smeg til ca. 1300 kr. Min (indrømmet) begrænset erfaring med Smeg er, at jeg til en hver tid vil bruge 700 kr. mere og købe modellen fra Sage, når jeg alligevel er i det prisniveau. 

Svaret er, alt muligt!
Hvis du vil andet end at presse citrusfrugter, så står du med valget mellem en slow- og en centrifugaljuicer. Til at starte med synes jeg, at det hele var lidt uoverskueligt. Der findes mange sider med fordele og ulemper; men for mig summede det hele op til følgende:

Fordelene ved en centrifugaljuicer er, at det går hurtigere at lave juice, og at juicen bliver en anelse mindre bitter (på gr. af virkemåden). Nå, men helt ærligt, det tager ikke så meget længere tid, og jeg vil jo gerne have juicen til at smage af det, som det er. Hvis du ikke vil bruge en anelse mere tid på det, og bare vil have juicen til at smage af sukker, så kan du jo gå ned at købe noget. Så jeg konkluderede, at der ikke er nogen reelle fordele ved en centrifugaljuicer. 

Fordelene ved en slowjuicer er, at (1) den er mere effektiv og får mere saft ud af frugt og grønt, men det kommer sikkert an på modellen. I min juicer er “det, som er tilovers” meget tør (2)  at juicen indeholder flere “af de sunde ting” – dette bliver diskuteret frem og tilbage på nettet, men argumentet er, at den skulle være bedre til at bevare fiber og vitaminer – jeg ved det ikke, men konkluderer blot, at det i hvert fald ikke er mindre sundt (3) den ilter juicen mindre – det i sig selv gør, at bestemte vitaminer bliver bevaret, hvis jeg nu lige skulle blande mig lidt i diskussionen om, hvad der er sundest – men det helt centrale er, at juicen holder sig markant længere. Jeg har lavet juice og opbevaret det i en lukket flaske i køleskabet i op til 2 dage uden noget problem (flaske skal lige dog lige rystes, da den – for mit vedkommende – er ufiltreret, og de “tunge” dele lægger sig nederes i flasken); juicen fra en centrifugaljuicer bliver hurtigere kedelig. 

Som skrevet, der står meget om dette på nettet, nogle har en anden holdning end mig, andre forholder sig også til rengøring (det er super let med min slowjuicer, selvom jeg har læst at en centrifugaljuicer skulle være endnu lettere … er den selvrensende?), en slowjuicer skulle efter sigende larme mindre, men til gengæld er den mere langsom, og så er der prisen, hvor nogen vil mene, at en centrifugaljuicer er billigere, men både den ene og anden type findes i alle mulige prisklasser. 

Så for mig summede det hele sammen til at, jeg skal have en slowjuicer…

Så efter megen læsning summede det hele – for mig – sammen til, at juicen i en slowjuicer holder sig frisk i længere tid. Det er fortsat det mest vigtige argument, da jeg gerne vil have noget juice til at stå i køleskabet, når jeg får lyst til det. Fedt tænkte jeg … men hvad er nu det. Der findes horisontale og vertikale slowjuicere … åh nej! Tænkte jeg, men her er svaret også ret lige til, eftersom en horisontal juicer er bedre egnet til at “juice” grønsager, og den fordel opvejer – igen for mig – hvad der måtte være af ulemper.

…en horisontal slowjuicer, for at være helt præcis

Min Omega Sana Juicer 707

Jeg har haft min juicer i en del år nu…jeg tror faktisk den er fra 2015; og den virker fortsat upåkaldelig. Sana Juicer 707 kan købes her (jeg har ikke selv handlet hos Domotech, men de får gode anmeldelser på Trustpilot); men i dag ville jeg købe denne hos KitchenOne (de har også en model som hedder J8228, det er den samme bare i en anden farve, har jeg læst mig frem til). Jeg er ikke jeg utilfreds med min juicer…tværdimod. Men denne model er nyere og 1.000 kr. billigere (altså hos KitchenOne ikke hos Domotech). Jeg kender ikke dog ikke modellen, og jeg har heller ikke brugt den; men min Omega juicer er så god, at jeg tvivler på, at de laver dårlige produkter. Og på den nye modellen er der mulighed for at justere sien uden at skulle skille maskinen ad. 

Hvis du i øvrigt ikke ved, hvordan sådan en maskine virker, så “propper” du frugt og grønt ind foroven og trykker det så let ned på en tromle. Den kværner så, og saften løber ned i glaskanden og resten/affaldet (også kaldet for pulp) i metalspanden. 

min dreng på 2,5 år kan finde ud af at bruge den

(Bygge)kvalitet
Det er kram. Den er tung, så den står fast; og tilbehøret er også rigtig godt. Der følger en solid glaskande, en lille metalspand til resterne, og en si (til at filtrere juicen) med.

Funktionalitet
Der følger forskellige indsatser med til at lave pasta og babymos. Jeg havde faktisk glemt det med babymosen, ellers havde jeg nok overvejet at bruge den, da min dreng havde den alder. Men så igen, det kan også laves på andre måder, der ikke kræver, at man skal have sådan en maskine frem. Og mht. pastaindsatserne, så har jeg heller ikke brugt dem. Og jeg er sikker på, at jeg aldrig kommer til det. Jeg ved faktisk ikke en gang, hvor de er. Men den kan lave juice, og det er den rigtig god til. Den kværner alt det, som jeg smider i den. Man skal lige huske løbende at tilføre nogle faste grønsager. Fx. hvis du bare kværner nogle bløde æbler, så har de lidt svært ved at blive skubbet frem af kværnen; men det er almindelig (og ikke en fejl). Så lad være med at slutte af med de blødere ingredientser. det er der tilbage af “affald” er i øvrigt rigtig tørt, hvilke vidner om, at den er god til at udvinde saften.

Rengøring
Der er ikke mange dele, så den er hurtig og nem at skille ad og alt kan komme  i opvaskermaskinen. Her sidst var den dog ret svær at skille ad (altså efter 5 år), i så fald skal man lige løsne 4 skruer, gøre rent bag en “plade” og så skrue det fast igen….det kan gøres på under 5 min….det tog 15 for mig, da min søn hjalp med skruemaskinen 🙂

Pris
Den er er ikke den billligeste, men heller ikke den dyreste. Der er produkter, der er billigere (fx Wilfa); men den tror jeg ikke, du bliver glade for på den lange sigt. Det er virkelig godt, at maskinen er robust og velbygget, da den skal stå fast, og den udsættes for en del kræfter. Til gengælg er jeg så tilfreds med min, at det på ingen måde giver mening at købe noget, der er dyrere. 

Jeg vil til en hver tid købe en Omega Juicer igen. Uden at kende andre Juicere end min, tror jeg, at man kan konkludere, at det er en Omega Horisontal Juicer, man skal købe…når der skal laves saft

Dommen!

Omega Sana Juiceren får 5 ud af 5 gryder. I dag vil jeg nok ikke købe den, men denne – uden i øvrigt at kende den. Jeg er nemlig ikke i tvivl om, at jeg vil købe en Omega juicer, denne model er 1.000 kr. billigere og så er den nyere (til gengæld er den vist lidt større, men det vil nu ikke genere mig).

Du kan købe den (som jeg ville købe, hvis jeg skulle have en ny) her hos KitchenOne.dk 

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her