Min svigermor bor i et lille hus med den mest fantastiske have. Jeg bliver gang på gang overrasket over, hvad der gemmer sig i hendes have. Da vi var på besøg sidst, fortalte hun, at hun også har et ferskentræ, som gemmer sig bag nogle træer og et skur på en meget solrig plads…og nå ja, hun har så mange ferskner, at hun har frosset 1,5 kg. ned. Om jeg måske kunne bruge dem til noget? Om jeg kan, helt sikkert! Og, som om det ikke var godt nok, så havde hun allerede skåret dem i halve både og taget stenen ud. Fedt!
Jeg er ikke sikker på, at jeg nogensinde har smagt ferskensyltetøj, men hjemmelavet smager det virkelig godt. Så jeg håber, at det ikke er sidste gang, at vi har fået nogle af svigermors ferskner. Nå ja, det er i øvrigt også hende, som har taget det flotte billede af alle fersknerne.
Ingredienser, til 3 normalt store patentglas
- 1,5 kg. fersken uden sten
- 500 gr. syltesukker og 500 gram rørsukker (Du kan også undlade syltesukker og bruge melantin. Det er også lige meget om det er rørsukker eller almindelig sukker; når det kommer til stykket)
- 1 vaniljestang
- Evt. atamon
Tid ~ 45 min + den tid at gøre fersknerne klare
Det skal koge 45 minutter. Som skrevet, så havde min svigermor gjort frugterne klare. Super fedt.
Fremgangsmåde
Flæk fersknerne og tag stenden ud. Skær dem i lidt tykkere både (2-3 centimer) og halver dem. Det kommer sig ikke så nøje, men det gør ikke noget, hvis det er nogle større stykker imellem. De bliver bløde og giver lidt bid.
Det var første gang, at jeg lavede ferskensyltetøj, så jeg var i tvivl om, hvorvidt skinnet skal af. Det er der helt sikkert ikke nogen grund til.
Flæk vanilijestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med 1-2 spsk. af sukkeret – på den måde undgår du, at vaniljekornene sætter sig i en klump (som på mit billede forneden) Smid nu ferskerne og alt sukkeret (også det med vaniljen), samt vaniljestængerne i en gryde. Lad det hele koge / småsimre i 45 min., fjern stængerne og hæld syltetøjet på patentglas.
Mht. glassene, så … mens det hele koger, så skylder du først glassene i noget meget varmt vand og efterfølgende så i kogende … så glassene bliver varmet op lidt efter lidt, ellers kan du risikere, at de går i stykker. Du kan evt. også skylle dem i noget atamon, ved at fylde lidt på glasset lukke det, ryste glasset og hælde det ud igen. Når jeg skal hælde syltetøj på glas, stiller jeg glassene i vasken. Jeg kan ikke undgå at spilde, og det er også sket, at et glas er gået i stykker, når jeg har hældt det meget varme syltetøj i glasset, og lukker det, så der dannes undertryk.
Sådan gemmer man lidt af sommeren til vinteren…og der var nok til at svigermor også kunne få et glas….tak for de dejlige ferskner