Supper…jeg har ALDRIG været stor fan af supper. Jeg kan jo tykke, så hvorfor tage noget gode råvarer og lave dem om til noget flydende. Så jeg har altid sagt, så længe jeg kan tykke, så gider jeg ikke lave suppe. MEN, nu har jej jo fået en ny blender, som har en suppe funktion. Det er super smart, at man ikke behøver at gøre sig særlig umage med at snitte det ene og det andet særlig fint, og der er heller ikke behov for at bruge en gryde og komfur. Blenderen har så meget fart på, at når den blender i 6 minutter på højeste fart, så varmer den suppen op … i teorien. Da jeg lavede tomatsuppen, så var den lunken. Det er nok fordi, portionen var for stor og fonden lige fra køleskabet. Jeg var derfor nødt til lige at varme den i en gryde alligevel.
Men smart er det…og så har jeg også tænkt over, hvordan man kan kombinere det med noget fast. Så suppen bliver mere tilbehør altså flydende grønsager. Kød skulle der altså til og suppe går god med boller…tomatsuppen blev således blev serveret med italiensk kødbolle. Altså en stor kødbolle i stedet for de små, så der er noget med bid i som skal skæres og tykkes. Opskriften på kødbollen finder i her.
Lillemand fik i øvrigt serveret suppen med nudler … det kunne han lide. Så dagen efter fik han suppe med resten af en kødbolle. Det var også et hit.
Udstyr
En høj-hastighedsblender med suppe funktion. OK, ok…du kan også bruge en almindelige blender eller en stavblender. Men hvis du “kun” sådanne blendere, skal du koge alle ingredienser til de er møre og så blende dem.
Ingredienser, til 4 personer (og der er også nok til en lille portion til 1-2 børn)
- 6 hele tomater
- 2 dåse rigtig gode flåede tomater (gerne cherry tomater). Jeg havde to forskellige slags “på lager” – hvis du skulle undre dig
- 2 forårsløg
- 250 ml. hønsefond. Jeg bruger min hjemmelavede. Den kommer lige fra køleskabet og har derfor en “geleagtig” konsistens. Næste gang, skal den lige varmes op i en gryde (og ja, så kommer jeg jo til at bruge en gryde alligevel, og så gik lidt af det smarte af).
- 1 porre
- 1 basilikum
- 3 stængler blegselleri
- 3 løg og 2 hele hvidløg (jeg mener det, ikke bare fed)
- Olivenolie, salt og pebber
- Creme fraiche
- En skive grydebrød (en anden form for lyst brød kan også bruges), lidt smør, en ekstra tomat og et råt fed hviløg
Tid ~ 30 minutter
Det tager under 30 minutter at lave suppen, forudsat at du har bagt løg og hvidløg forinden.
Fremgangsmåde
Det her kan du med fordel gøre dagen forinden. Skræl løgene og læg dem i en ovnfast skål. Skær spidsen af hvidløgene … du skal ikke tage meget, bare en halv centimiter (du skal ikke måle det, men det er bare så du får en idé om hvad jeg mener). Læg hvidløgene til løgene og hæld rigelig med olivenolie henover. Læg sølvpapir over skålen og bag løgene i ovnen ved 240 grader i en time. Jeg bagte et grydebrød samtidig med, ellers er det lidt spild af energi (synes jeg).
Skær de mærkegrønne dele af stænglen af forårsløgene. Skær forårsløg, selleri og tomater i grove stykke. Plug bladene af basilikummen. Smid nu det hele, samt fond, de flåede tomater, de bagte løg (undlad at tag de brændte dele med), samt 5 “smuttede” fed hvidløg. Jeg mener, at du skal tage fedet ud af skrællen. Hvis du er glad for hvidløg kan du også tage nogle flere. Når hvidløg er bagte på denne måde smager de mindre af hvidløg og er lidt søde…men de smager nu fortsat af hvidløg.
Start blenderens suppe-program og vendt. Mens blendere kører, smører du en skive brød med smør på begge sider og smider det i ovnen under grillen. Når brødet er gyldent, tager du det rå fed hvidløg og smører brødet med det. Brødet skulle gerne være lidt hård, så det ridser i hvidløget, skær så tomaten over, og smør / mas indholdet af tomaten ud på brødet. (Brødet er mere spansk inspireret). Anret suppen med et par skeer creme fraiche og spis suppen med brødet og evt. en italiensk kødbolle…velbekomme.