Hjemmelavede pølser, det kan virke uoverskueligt at gå i gang med at lave pølser selv. Men med det rette udstyr er det faktisk ikke særlig besværligt og hele umagen værd. Her er en en let at gå til opskrift. Nå, men spørgsmålet er om en Ankarsrum er det rette udstyr?
Ankarsrum er ikke kun en fantastisk røremaskine til dej
Du kan læse min anmeldese og mine indtryk af Ankarsrum røremaskinen her.
Du kan købe den her KitchenOne.dk eller her hos Coop.dk (de har ikke altid maskinen). Sammenlign for den bedste pris / det bedste tilbud. (Bemærk, at det er reklamelinks for steder, hvor jeg selv har handlet og vil gøre det igen)
Kødhakkeren
Kødhakkeren kommer i udgaver med forskelligt udstyr. Du skal købe den med 4 hulskiver (se her hos KitchenOne – det er et reklamelink). De fire hulskiver har størrelser på henholdsvis 2,5 mm., 4,5 mm., 6 mm. og 8 mm. Det er faktisk svært at finde en kødhakker (til os almindelig dødelige) der kun er 2,5 mm. Det er virkeligt godt, når du skal lave fine pølser som fx. Wienerpølser. Så det i sig selv er et kæmpe plus.
Maskinen hakker kødet virkelig godt. Moteren i Ankarsrum har absolut ikke noget problem med at hakke lettere frosset kød. Det kan synes lidt bøvlet / underligt, at man skal vende maskinen på siden for at bruge kødhakkeren; men det er absolut ikke noget problem og synes kun mærkeligt, fordi det er anderledes. Maskinen står også virkelig godt fast, når du hakker kødet. Du står jo ligesom og presser kødet let ned, så det er vigtigt, at den ikke vipper / tilter.
Den er også meget let at gøre rent. Huset er stort nok til, at det kan renses det med en flaskerenser (hvis du ikke har sådan en, kan du bruge en karklud, svamp eller…du finder nok ud af det). Eftersom man skal presse kødet ned med “det næste kød og det næste”, vil der være en rest kød tilovers i hakkeren, når du ikke har mere at presse igennem. Så der er lidt spild, men ikke noget, som jeg synes er nævneværdig.
Et lille minus er, at du kan komme til at vende kniven forkert, så kommer kødet ikke ud og bliver gråt (på gr. af varmen); men den fejl laver du (jeg…ups) kun en gang.
Så, som kødhakker er den virkelig god! Jeg har dog ikke haft andre til sammenligning…men er det ikke et kvalitetstegn, når du ikke overvejer at købe en anden maskine, efter du har brugt den?
Pølsestopper
Av…det er så en anden sag. Efter at jeg har brugt den 2 gange, købte jeg en rigtig pølsestopper. Jeg tror ikke, at det er specifikt Ankarsrum pølsestopperen, som er dårlig. Jeg tror, at køkkenmaskiner generelt ikke er velegnede som pølsestopper.
En rigtig pølsestopper har en ventil til at lade overskydende luft ud. Problemet er, at du ikke kan undgå at trykke luft med ud i tarmen, når du presser kødet ned med det medfølgende – ja lad os kalde det stempel. Når du så hiver stemplet op igen, kommer der et undertryk, som suger tarmen ind modet hornet. Det gør det virkelig besværligt. Et andet problem er, at du hele tiden skal føde pølsefars ned i et forholdsvis lille hul. Farsen ligger du oven på et slags fad, og så skal du hele tiden samle noget fars og trykke det ned i hullet. Det er også ret så besværligt.
Efter at have brugt maskinen et par gange overvejede jeg at give op, men i stedet for købte jeg – som sagt – en rigtig pølsestopper. Når du køber kødhakker til din røremaskine, så skal du købe den på gr. af hakkeren og ikke den “medfølgende” evner til at fylde pølser. Mit forslag er at du prøver det 1-2 gange for at finde ud af, om det er noget for dig. Du skal dog ikke lade dig afskrække af, at det virkelig er træls at fylde tarmen. Når du så har konstateret, hvor let det er at hakke kød, håndtere en tarm, og hvor godt sådan en pølse smager…ja, så køber du en rigtig pølsestopper.
Røremaskinen
Pølsefarsen skal også røres. Det klarer Ankarsrum maskinen også godt. Jeg bruger krogen, du skal dog se til det hele tiden og skrabe farsen ned fra siderne og bevæge krogen en gang imellem. Jeg ved ikke hvordan andre mere traditionelle maskiner klarer sig, men Ankarsrum maskinen gør, ja … “hvad der nu skal gøres”, og du må alligevel ikke bare gå fra din fars.
Dommen…over kødhakkeren
5 ud af 5 gryder. Jeg overvejede kun at give den 4 gryder, eftersom den er forholdsvis dyr (du kan købe en selvstændig kødhakker for pengene) og pølsestopperen ikke virker så godt, men de 4 hulskiver (og især den mindste) er virkelig et plus, og så virker kødhakkeren bare rigtig godt. Stopperen lader jeg ikke indgå i vurderingen…se det som et plus, at du kan komme i gang…men vær klar over, at du kommer til at investere i en rigtig pølsetopper.