J eg har hørt folk skændes om, hvordan kålen bliver brun. Lad mig sige det med det samme, der er kun én rigtig måde 🙂 Kålen bliver brun af sukker og smø…altså karamel.
Du undrer dig måske over “timingen” af denne opskrift. Det er jo ikke ligefrem jule eller nytårs mad. Det skyldes, at jeg pludselig huskede, at jeg havde nogle hvidkål i haven. De var ikke store, men der var trods alt 3 små.
Tid ~ mindst 1,5 timer
…men, det meste af tiden passer det sig selv. Tilberedningstiden varier mest af alt ift. det kød, du tilbereder sammen med kålen. Kålen bliver mør og brun forholdsvis hurtig … sådan 45-60 min. Men hvis du laver kæber eller skank til, så tager tilberedningen af disse udskærringer bare tid. Jeg har lavet min med medister.
Ingredienser, til 4-6 personer (Der er ok med kål, men en midister kan være i underkanten)
- 1 kg. fintsnittet hvidkål. Dvs. stokken skal være fjernet, og de yderste blade skal du også have tjekket og evt. fjernet. Snit det i strimler på 0,5 cm tykkelse
- 400 gr. medister
- 150 gr. røget bacon
- 1 stort løg
- 100 gr. sukker
- 100 gr. smør
- 1 liter grønsagsboullion
- 1 spsk. timian
- 1/3 spsk. allehånde
- 3 laurbærblade
Fremgangsmåde
Som anført under ingredienser skal du rense hvidkålen og snitte den i mindre stykker. Læs lige punkt 2 inden du går igang.
Samtidig med at du snitter kålen, kan du stege kødet. Så hak lige løgnene fint og skær bacon ud. Svits så løg, bacon og medisteren. når du er færdig med det, så tager du det hele op og lægger på en tallerken eller sådan. Men gem stegefedt / sky.
Nu hælder du sukkeret i gryden med stegefedt / sky og venter til det bliver brunt. Rør ikke i det det. Det er ligesom ved brunede kartofler. Det skal være forholdvis høj varme (men ikke maks), nå sukkeret er brunt tilføjer du smørret og rør det hele sammen til en karamel. Læg så kålen i og rør godt rundt.
Nu tilføjer du krydderiene og lægger medisteren ovenpå. Hæld fond ved og lad det simre indtil kålen er brun og mør. Det tager nok 1 time under låg…det sidste stykke tid (20 min. men se til det løbende) uden låg, så væsken koger ind. Stik en gang imellem en kødnål eller tynd gaffel forskellige steder i medisteren, så den ikke revner, og saften blander sig med kålen. Du kan ogå tage pølsen fra, når den er færdig. Når kålen er færdig steger du medisteren på alle sider. Smag til med salt og pebber … husk fonden kan være meget salt i sig selv.
Det er pudsigt, at sådan en grim ret, kan smage så godt.