Æble”rov”, det er nok ikke decideret “rov”, men vi kender et sted, hvor alle frit må at samle de æbler, som man har lyst til. Enten, er der ikke mange der kender det sted, eller folk er for dovne til at plukke dem. Jeg ved det ikke, men det er helt sikkert godt for os. Hvert år – til efterår – samler vi de dejligste æbler, og de kan holde sig i lang tid udenfor, hvis bare de er beskyttet for dyr. Vi har et skur, hvor det er køligt.
Jeg ved ikke, hvor min mor har denne opskrift fra; men da jeg flyttede “hjemmefra” for at læse, så fik jeg en håndskrevet opskrift på denne kage med. Jeg tror, at jeg levede af sådan kage en hel dag (altså som studerende)…altså morgen, middag og aften.
Ingredienser, til 1 kage (der er ca. 12 styk)
- 250 gr. smeltet smør – det må ikke blive brunt (jeg bruger mikroen, men du kan selvfølgelig også bruge en gryde)
- 250 gr. sukker plus lidt ekstra til at strø henover kagen
- 4 æg
- 500 gram hvedemel
- 3 tsk. bagepulver
- 125 gr. mælk (hvad du end har af mælk)
- 8 store æbler. Det skal være nogen, der er lidt grynede i kødet (madæbler) og ikke så syrlige. Dvs. jeg synes ikke, at du skal bruge Granny Smith. Hvis du ikke selv plukker dem i naturen, så synes jeg, at du skal købe nogle danske æbler. Vi har nogle af de bedste æbler herhjemme, og er det ike lidt skørt at købe importerede? Min ikke selvplukkede favorit er æbler fra Fejø, og de kan selvfølgelig også bruges til kagen.
- Evt. 1/2 tsk. vaniljepulver eller kornene fra en stang. Du kan godt undlade det. Min mors opskrift indeholder ikke vanilje, og den smager også rigtig godt.
- 20-25 gr. mandelflager (en halv pose, de er typisk 40 eller 50 gr.). Det kan også undlades, personligt er jeg ikke så vild med mandler, og jeg undlader dem – men det er en smagssag.
Udstyr
Du skal bruge en springform. Min er 26 cm. i diameter og 6 cm. høj, og det passer til ingredienserne.
Tid ~ ca. 1,5 timer
Bagetiden er 1 time og resten af tiden bruger du på at skære æblerne ud.
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 180 grader.
Start med æblerne, det tager længst tid. Du skal skrælle alle æbler. 6 af dem skærer du i store tern 2*2 cm. Det kommer sig ikke sø nøje, men bare så du har en ca. fornemmelse. Resten skal du skære i 0,5 cm. tykke både (hellere tyndere end tykkere). Hvis du har en en kerneudstikker, bruger du den til de 2 æbler, som skal skæres i både, og æbledeleren bruger jeg til de store både, der skal skæres i tern.
I takt med at du skærer æblerne ud, skal du lægge dem i en stor skål med vand, så de ikke bliver brune.
Rør æg og sukker godt sammen (med et piskeris), rør så det smeltede smør i, mel, vaniljen (hvis du bruger en stang, så flæk den, skrab kornene ud og bland det med noget sukker – så vaniljen ikke er en klump) , bagepulver og til sidst mælken. Rør det helt godt igennem til en lind dej. Nu rører du så alle æbletern ind i dejen.
Hæld nu dejen i springform, læg æblebådene henover kagen (gør dig umage og sørg for, at hele overfladen er dækket). Nu kan du evt. drysse med mandelflager og helt sikkert godt med sukker (der skal være sukker på hele overfladen).
Nu bager du kagen i en time ved 180 grader.
Tak mooooaaar