Hjemmelavede…jeg synes egentlig, at det er fjollet, at understrege på en blog at noget er hjemmelavet. Jeg mener, hvad skulle det ellers være? Se den bolle, som jeg har købt 🙂 Men lige hvad det angår … jeg har faktisk aldrig tænkt over, at fastelavnsboller også kan laves selv. Måske fordi jeg ikke er så vild med at bage kager…måske fordi jeg er meget snæversynes…måske fordi man kun tænker på det en gang om året…anyway, vi blev inviteret til noget fastelavn og der manglede frivillige til at bage nogle boller, så det gik vi i gang med.
Bollerne smager helt klart bedst samme dag, som de er bagt. Jeg smagte en af vores dagen efter, den var langt fra så god, som dagen før. Det letteste for mig var, at forberede creme, remonce og dejen dagen før. Dejen lod jeg så koldhæve
Ingredienser, til 24 boller
Creme
- 3 æggeblommer
- 1 æg
- 4 dl sødmælk
- 1 stang vanilje (jeg brugte faktisk 2, det var godt – men også lidt unødvendigt)
- 150 gr sukker
- 40 gr majsstivelse
Dej
- 3 dl mælk
- 25 gr gær (koldhævning) ellers 50 gr.
- 200 gr smør
- 2 æg + 1-2 til pensling
- 2 tsk kardemomme – de 2 tsk smager ikke af så meget, hvis du er glad for kardomme, så tag en tsk. mere
- 1 tsk salt
- 700 gr mel
- 100 gr. sukker
Remonce
- 150 gr sukker
- 150 gr marcipan
- 150 gr smør (tag det ud af køleskabet, så det når at blive blød)
Glasur
- Noget ordentlig kaokao pulver
- Flormelis
- Vand
Pynt
-
- Du kan bruge alt muligt forskelligt til kager. Vi havde nogle rester
- Frysetørrede himbær er også flotte
Fremgangsmåde
Creme, hæld sukkeret ned i en gryde. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud af stangen (gem stangen). Vanlijekornene skal nu ned i sukkeret, gnid sukker og kornene mod hinanden, så kornene bliver fordelt i sukkeret. Hvis du ikke gør det, så ender du med bare at have en klat vaniljekorn … det klistrer sammen. Når det er sket, så tilføjer du æg (både blommerne og det hele) og pisker det sammen med sukkeret. Nu tilføjer du masstivelsen og blander det godt. Når stivelsen er rørt ud tænder du for blusset (mellem varme) og pisker mælken i lidt ad gangen til kogepunktet. Du skal huske at røre godt rundt hele tiden og kom ud i siderne, cremen sætter sig først der. Når cremen er tyk … du er ikke i tvivl så tager du gryden af blusset. Du skal sætte cremen på køl og lade den køle helt af. Læg noget bagepapir eller folien tæt over cremen (altså direkte ovenpå), ellers bliver den hård øverst.
Resten af vaniljestangen laver du vaniljesukker af. Se her.
Remonce, alle ingredienserne skal ned i en skål. Nu vasker du dine hænder…rigtig grundig. Nu bruger du de rigtig rene hænder til at ælte det hele sammen – (Brug evt. nogle handsker). Det er simpelthen den letteste måde at gøre det på; men du skal være lidt tålmodig. Når du er færdig sætter du også remoncen på køl…nå ja, og du skal vaske hænderne igen.
Dejen, smelt smørret i en gryde. Tag gryden af blusset og hæld den kode mælk ned i gryden. Tjek med fingeren, nu plejer jeg at ramme sådan ca. 37 grader (dvs. det føles hverken koldt eller varmt). Smuldrer og rør gæret ud i mælken og hæld blandingen og resten af ingredieserne i en skål. Ælt dejen i røremaskinen ved middel/høj hastighed i 10 minutter. Den skal føles fedtet og blød.
Dæk skålen med dejen til og sæt den enten i kølekskabet til næste dag, når du skla bruge den. Eller lad den hæve på køkkenbordet i en times tid.
Hvis du har koldhævet dejen så tag den 30 minutter tiTag dejen ud af køleskabet 45 minutter før du skal bruge den. Rul dejen ud til den ca. er 3 mm tyk. Rul den ud så firkantet som muligt og del den nu – jeg bruger et pizzahjul og en linieal – i 10 cm * 10 cm firkanter. Du skal ikke lave dem mindre hellere lidt større. Jeg ruller dem ud på noget bagepapirt, de sidder lidt fast; men jeg kan løfte dem med en meget lang og skarp kniv. Strø evt med lidt mel inden du ruller dem ud.
Nu tager du en spsk. remonce og en spsk. creme og lægger midt på firkanten. Der skal godt med fyld i. Nu bøjer du 4 hjørner ind mod midten. Du kan godt strække den lidt – de skal henover fyldt og helt ind i midten. Men pas på, at undersidden, at den ikke pludselig bliver for tynd. Nu trykker du folderne forsigtig sammen, og folder hjønerne endnu en gang mod midten. Ved bollen om drej den / form den til en bolle med håndfladen. Læg de færdig formede boller på en bageplade med bagepapir
Udfordringen med fastelavnsboller er, at få lukket dem på en sådan måde, at fyldet ikke flyder ud. Hvis dejen er for tynd på undersiden, kommer fyldet foroven (du bager bollerne med samlingen nederst), hvis du ikke samler dem ordentlig, så kommer det ud fornenden. Sidst jeg bagte, var 4 ud af de 24 boller ikke lukkede godt nok.
Lad bollerne nu efterhæve i en time.
Forvarm ovnen til 180 grader og sæt en ovnfast fad i bunden. Pisk de æg, som skal bruges til pensling sammen og pensl bollerne på hele overfladen. Sæt fastelavnsbollerne i ovnen efter 3 minutter (sådan ca.) hælder du en halv kop vand i bradepanden … pas på fingrene og hovedet … der kommer en masse damp … og lukker hurtig ovnen. Bag bolderne færdig. Det tager nok yderligere 15-20 minutter (kig til dem).
Sæt bollerne på en rist og lad dem køle helt af.
Mens bollerne køle af laver du glasuren. Du skal ca. prøve 15 spsk. flormelis og 3 spsk kakaopulver. Bland det sammen og put så en spsks. vand til ad gangen indtil du har den rigtige konsistens. Det skal være sæt tyk som muligt, men skal selvfølgelig kunne pensles på bollerne. Det er ikke svært, det er vores søn (5 år), der rører det sammen.
Fastelavn er mit navn,
BOLLER vil jeg have …