har jeg haft min grill i et år. Jeg fik den i 2021…det er en Yoder YS640S pellet smoker. Leveringen var lidt forsinket, det skyldes dels corona, men også, at der er meget stor efterspørgsel efter denne (type grill). Jeg var så heldig at være en af dem, der nåede at bestille en til levering i 2021. Kort tid efter var man på venteliste til 2022. Grillene er så populære og materialepriserne stiger også.

- Reklame -

Jeg har en del billeder, som jeg gerne vil dele med dig…dem har jeg gemt til sidst i artiklen

Jeg har købt min her hos Homeshop.dk (det er et reklamelink), de har en kanon service, ved hvad de taler om og tager sig tid til dig. De får Yoder leveret  fra BBQ Europe, som holder til i Tjekkiet og er importør af bl.a. Yoder. Jeg har sidenhen også bestilt en del ekstra tilbehør direkte hos BBQ Europe, fordi Homeshop.dk ikke førte det; men de vil også kunne skaffe det, hvis du foretrækker at handle med en dansk virksomhed. Men BBQ Europe har også en rigtig god service, og vender hurtigt tilbage på spørgsmål på email. Prismæssigt synes jeg ikke, at der er forskel (men jeg har ikke sammenlignet minutiøst).

Hvorfor en pellet smoker og hvorfor netop denne?
Du kan læse om min vej til en pellet smoker her, men den hurtige sammenfatning er, at jeg gerne ville have noget, der er let at håndtere. Det skal være let at starte, og jeg gider ikke længere overvåget min grill i timevis for ret temperatur og røg. Snyd…måske? Ikke rigtig grillning…måske? Men en pellet smoker er rigtig røg, rigtige flammer … så for mig er det rigtig grill, der er let at gå til, så fokus er på maden og ikke processen.

Hvorfor det blev en Yoder?..og netop denne? Lad mig starte med at svare på det sidste spørgsmål. Yoderen findes i 2 størrelser, prismæssigt er der ikke så stor forskel, og jeg tror heller ikke på, at den mindre bruger meget mindre i “brænde”, så det blev den større (640s). Jeg føler at du får meget ekstra grillplads for forholdsvis færre penge og mindre plads. Det sidste kræver nok en forklaring, men der er bare dele af grillen, som er lige så store på en 640 og en 480 (som den mindre hedder). Jeg tænker på bordene, pellet beholderen og tænderen.

Du kan også få den i en “konkurrence udgaver”, med bedre hjul, endnu mere robust bygget, forskellig farve og sikkert også nogle andre ting. Men den er væsentlig dyrere, og jeg kan ikke rigtig se, at jeg har brug for disse ekstra. 

Hvorfor det blev en Yoder? Jeg vil både kunne ryge på min grill og ja….grille….en bøf. Der er flere mærker med gode pellet smoker, der er gode til at ryge. Du kender måske Traeger fra byggemarkedet. Traeger har lavet pelletgrill i forholdsvis lang tid, mens Yoder er forholdsvis ny. Jeg har dog ikke læst sammenligninger af diverse mærker, fordi der faktisk ikke findes så mange, der er virkelig gode til at også at grille en bøf. Den eneste, som jeg faldt over er ja..Yoder. Da jeg talte med Homeshop.dk nævnte de også et andet mærke (Louisiana – tror jeg), men denne så bare ikke lige så robust / “lækker” ud. Hvis det er vigtigt for dig, at din pellet smoker også kan bruges som grill, så er det vigtigt, at du ikke tager producentens ord for gode varer. Traeger påstår også, at den kan grille … men undersøg det på Youtube. På engelsk hedder det “sear”. Det gælder også for Louisiana smokeren, jeg har nemlig ikke selv undersøgt det nærmere. 

Yoder YS640S – hvad er i pakken, og hvad har jeg tilkøbt?
S modellen er en nyere version af YS640. Den har fået en del forbedringer som bedre temperaturstyrring. Der er nogle elementer, som ikke var helt klare for mig, om de fulgte med i den nye model eller ej. Man kan købe nogle gummistødpuder, så modvægten til låget ikke banker ind i bagsiden af grillen. De er nu monteret som standard i S version. S versionen kommer nu også som standard med en 2 delt “diffuser”. En diffuser er den plade, som ligger nederst i grillen umiddelbart over brænderen. 2 delt betyder, at der er en låge over brænderen, som du kan tage af for at få ekstra meget varme til direkte grillning … det er bl.a. det, som gør forskellen ift. til andre smokere (som påstår, at de kan grille). 

Som standard følger to pakker 9 kg. “pellets” med. Jeg tror ikke, at det er Yoder, som har været gavmild, men BBQ Europe. Så jeg ved ikke, om det er noget, som du kan regne med. Men det var en fed overraskelse. Jeg havde dog også selv købt nogle poser. Alt hvad du skal bruge til vedligeholdelse kommer også med. Dvs. en spray til at beskytte stålet samt noget sort spray maling. Temperatur følerne til kødet er selvfølgelig også inkluderet. “Bord” / Ristene foran og til højre for grillen er også med. 

Når du skal brænde grillen ind skal du spraye den med noget madlavningsolie. Sprayflasken er ikke inkluderet. Så du skal have noget madlavningsolie og noget, som du kan påføre den med. Jeg havde en sprayflaske, men du kan også bruge en klud.

Grillen kostede 22.999 kr i 2021.

Jeg købte følgende ekstra tilbehør – også i 2021

  • Betræk – 1.000 kr. Du kan ikke undvære det i det danske vejr
  • Direkte Grill Kit – 750 kr. Hvis du gerne vil grille direkte. For mig var det grunden til at købe Pellet Smokeren fra Yoder
  • Fedt skjold  – 1.000 kr. Hvis du skal købe den, så er det inden du begynder at bruge smokeren. Den beskytter forsiden af grillen (hvor der drypper mest fedt m.m. ned) samt dit gulv.
  • Rustfri stål “betræk” til bord / rist til både foran og til siden – 1.500 kr. Den til foran koster 1.000 kr. Jeg bruger ikke altid bordet foran. Jeg tager det af, så grillen fylder mindre. Den måde, som jeg bruger det på, er at sætte et fad med det kød, som skal af / på. Det er ikke så super relevant med betrækket; så du kan evt. vente med at bestille det efterfølgende; men så igen, så er der ekstra forsendelse…også lidt skørt. 
  • Grillhandsker- 219 kr. De er virkelig gode, når de varme riste skal flyttes
  • Støbejerns “griddle” – 1.000 kr. Den kan du også bruge på dit gaskomfur

Så i alt ca. 28.500 kr. Priserne er steget en del. Jeg kan se, at grillen alene her nu i 2022 koster 28.500 kr. 

Samle grillen og klargørring
Samle grillen
Grillen fylder virkelig meget. Den kommer på en palle, som vejer ca. 250 kg. Hvis du bestiller grillen hos Homeshop.dk, kan du tilkøbe, at der er nogen, som kommer og samler grillen for dig. Det er der virkelig ikke behov for. Når du står og ser på pallen, ser det virkelig uoverskueligt ud, men det er det ikke.

For det første er der virkelig ikke så meget, som skal samles. Grillen er stort set allerde samlet. Du skal samle rammen, som grillen står på, og sætte hjulene på. Og sætte ristene i. Det er det.

For det andet er der en virkelig god vejledning. Det starter allerede med selve indpakning. Der står tydeligt, hvordan du skal vende kassen inden du åbner den. Det er tydeligt beskrevet, selvom jeg vendte den forkert. Den rigtige side har et gult klistermærke, og eftersom jeg bare fokuserede på farven vendte jeg pakken om og åbnede (siden med det røde klistermærk). Men det lykkedes stort set uden problemer. Nå, hvis du vender kassen rigtig, er det virkelig let at komme til brugsanvisningen, den ligger nederst. Hvis du ikke tror, at du er klogere end vejledningen, så kommer det til at gå som en leg. Der er virkelig tænkt over det…det minder om at samle noget fra IKEA.

Og for det tredje er alt, hvad du skal bruge, indeholdt i pakken, her tænker jeg på det nødvendige værktøj.

Det eneste, som du skal tænke på, er, at grillen er virkelig tung. Jeg kunne næste klare det hele selv, men senest når du skal rejse hele grillen op, skal du bruge hjælp. Jeg klarede det faktisk selv, men det bør du / man ikke gøre. 

Bortset fra at det gule klistermærkede forvirrede mig (jeg mener, hvorfor er det ikke grønt), så var jeg nødt til at løsne skruer for at få monteret kabinettet med hjulene på selve grillen. Jeg havde strammet kabinettet med hjulene så meget, at det ikke var muligt at få det sat fast på grillen, da det skulle kunne glide henover de steder, hvor de to dele skal skrues sammen. 

Men sammenfattet var det overraskende let at samle det hele. 

Klargørring, vedligehold og opsætning
Inden du skal bruge grillen skal du vaske ristene med vand og sæbe. Spraye grillen indvendig med noget smagsneutral olie. Jeg har en sprayflaske, hvis du ikke har den så brug en klud til at påføre det. Så skal du spraye den udvendig med ACF-50 rustbeskyttelse (det følger med), tørre efter med en microfiber klud (den følger så ikke med). Til sidst tænder du den på 175 grader og lader den køre i mindst en times tid. 

Bemærk, at den første optænding adskiller sig fra de efterfølgende…færste gang skal du manuelt lægge nogle få pellets i brænderen. Det er fint forklaret i manualen. 

Der er ikke meget vedligeholdelse. Du skal støvsuge asken bort og tømme drypspanden. Efter et par måneder skal du spraye med rustbeskyttelse. Alt er velbeskrevet i manualen (dvs. et lille tillæg). Så det kræver ikke det helt store, og er lettere end at rense en kulgrill, synes jeg.

Opsætning af WiFi / App, selv hvis du generelt ikke har nogen viden om det, så er det super simpelt. Også det er forklaret godt i manualen, og tager ikke meget mere end 5 minutter. App’en fra Fireboard bliver rost meget…jeg synes, at den kan være lidt forvirrende; og så bliver tiden vist i AM / PM. Jeg har skrevet til supporten og efter meget frem og tilbage gav de op. Så det irriterer mig forsat noget, men når det så er sagt, så er det faktisk en fed app., når du har vænnet dig til den.

Kvalitet og støjniveau
Alt ved denne gril oser af kvalitet. Det starter ved selve indpakningen og den gode samlevejledning. Dertil kommer at alt, hvad du skal bruge til at samle den er inkluderet. Selv skuretrækkerne er af virkelig god kvalitet. Der er ikke noget, som ikke synes gennemtænkt, og der er ikke én del, hvor du tænker…hmmm…det er billigt.

Det samme gælder i øvrigt for ekstraudstyret. Betrækket er virkelig tykt, syet så det er let at sætte på, men samtidig dækker alle kanter (jeg mener, det er stort, men alligevel let og tykt). Sammen med det direkte grill kit følger en blanding af en grill palet og gaffel … det havde jeg egentlig ikke regnet med. Super fedt, den er dejlig stor, med et langt skaft…så du ikke brænder fingerene. Og afstanden af mellemrummene på paletten passer præcist med dem på ristene.

Hvis jeg skal brokke mig over noget…hmmm. Der er nogen, som påpeger, at det er træls, at du skal lægge skorsteenn ned, når du tager betrækket på. Det er altså ikke noget problem; men når du gør det, så ridser skorsten bordet og det rustfrie stålbetræk. Det er, hvad det er, men nogen vil det nok genere. Skiltet på grillen, hvor serienummeret står på, sidder også lidt løst…men det er altså ikke noget, der trækker ned på den overordnede kvalitet…den er super.

Det slog mig først, da jeg tændte for grillen. Jeg har aldrig forbundet det at grille med “støj”; men en pellet smoker kræver strøm, og har en blæser, som skal cirkulere røgen og – antager jeg – luft til pillerne. Jeg ved ikke, hvor meget sådan en blæser bør larme…jeg har ikke sammenlignet med fx. en Traeger. Men på Yoderen er den meget tydelligt. Jeg har venner, som siger, at jeg er for følsom, men for mig er det en konstant lyd af en støvsuger (om end en meget stille en). Vi har en lille terrasse, så vi kan ikke placere den så langt væk fra, hvor vi sidder. Så det er faktisk noget, som generer os ret så meget, og dæmper glæden over smokeren en del, ikke mindst ved direkte grillning. Jeg spurgte forhandleren, og han sagde, at Yoder’en faktisk er en af de mere stille pellet smokere.

I brug og røgsmag
Jeg har lavet en del mad på Yoder’en: Bacon, Spareribs, Pulled Pork, Brisket og Grillet en bøf. Det er virkelig en fornøjelse. Du tænder den, indstiller temperaturen, venter på at grillen når temperaturen og lægger kødet på … det er det. Grillen holder temperaturen godt … den kan ikke undgå at variere 5-10 grader. Og…det mest vigtige…smagen er i top.

Jeg så en amerikansk YouTuber, som mente, at en pellet smoker er til dem, som ikke har plads til en Offset Smoker, og han var meget positiv overrasket over smagen, som han fik med en pellet smoker. Det siger en del om, hvor godt et resultat, du får med en pellet smoker, når det tåler en sådan sammenligning.

Du kan overvåge grillen via app’en og styre det hele. Det eneste, som du ikke kan, er at tænde for grillen; men du kan slukke den. Det er også fedt, når du ikke lige er hjemme og kødet har / er ved at nå den kernetemperatur, som du har indstillet. 

Det er så let at bruge grillen, at jeg en gang imellem har vænnet mig så meget til det, at jeg har glemt at tjekke om der er pellet’s nok. Jeg mener, det – når det er så let, som det er – så tænker man (jeg) mig ikke nok om. Jeg har også en gang oplevet, at pellet’s ikke glider ned i brandkammeret…jeg tror, at det var fordi mine pellets, var blevet lidt fugtige.

Smagsmæssig er jeg virkelig tilfreds. Der er en fantastisk røg-ring på kødet og også en god røgsmag. Røgsmagen er dog meget mere mild / mindre udpræget end på min Weber Smokey Mountain. Her er Traeger evt. bedre med Super Smoke funktionen, men det ved jeg ikke. Jeg ved til gengæld, at du kan sænke temperaturen på Yoderen, så vil den generere mere røgsmag. Jeg har også købt et røgrør, men det har jeg faktisk ikke brugt, fordi jeg egentlig er tilfreds. 

Direkte grilning virker også rigtig godt. Du får rigtig gode brandmærker og en god smag af kød, som er tilberedt over åben ild. 

Forbrug
Jeg er begyndt at købe pellets fra Bear Mountain hos HomeShop – se her (det er et reklamelink). Det er de billigste pellets, som jeg har kunnet finde. Jeg har ikke lavet direkte sammenligninger med andre pellets, men jeg er fint tilfreds med dem. En sæk pellets på 9 kg. holder i ca. 12 timer ved 100-110 grader for mig. Men det varierer selvfølgelig ift. grillens temperature og omgivelserne. Manualen siger, at du skal regne med 750 gr. pellets ved 110 grader, og at forbruget varierer mellem 750 gr. og 2 kg. per time. 

Dommen

5 ud af 5 gryder.  Jeg vil tro, at det er en af de bedste pellets grill, som du kan få fat i, så derfor 5 gryder. Der findes dog billigere alternativer, så ud fra sådan en pris / værdi vurdering burde den muligvis få 4 ud af 5 gryder. 

Selvom jeg er meget glad for den, og selvom jeg giver den 5 gryder, så var jeg ikke klare over, at sådan en grill brummer. Det irriterer mig virkelig meget at blæseren – for min smag – støjer så meget … så jeg kan ikke sige, at jeg vil købe den igen…men så igen, jeg er ret glad for den.

her kommer billederne…250 kg grill

Der er bare masser af plads…termoMeterne er integreret i styrringen…og god røgring

også til direkte grillning

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her