Hvadgør man, når man lige graver en peberod op i sin have? Jeg kan egentlig ikke lide hverken peberroddssauce eller “kogt” kød…men, men, men…vi fik også min svigermor på besøg; og hun er vild med det. Og nu kommer det…og det er jeg også blevet. Det blev virkelig godt.

Jeg tilberedte brystet i min trykkoger, du kan selvfølgelig også lade den simre i en almindelig gryde. Så skal du regne, med at det skal have 2,5 timer.

- Reklame -

Ingredienser, til 6 voksne

  • Oksespidsbryst, min var på ca. 2 kg.
  • Peberrod, jeg havde 50 gr. Det blev en meget mild sovs. Sørg for at have noget mere, så du kan smage den til og rive henover den færdige ret
  • 100 gr. smør
  • 50 gr. mel
  • 2 dl. sødmælk
  • Salt og sukker til at sprænge kødet
  • 3 laurbærblade
  • 1 guelrod
  • 1 spsk. timian
  • 0,5 tsk. nellikepulver
  • 10 hele allehånde
  • 20-25 hele peberkorn
  • Til sovsen til 6 personer, skal du bruge: 50 gr. peberrod (det bliver en mild sovs), 75 gr. mel, 3 dl. sødmælk,. 150 gr. smør
  • Lidt ekstra peberrod til at drysse over kødet

Tid ~ 1,5-2 timer plus 1-2 dage til sprængningen
Det meste af tiden er ventetid. Der skal egentlig ikke laves så meget.

Fremgangsmåde


Start med at sprænge kødet. Du skal skære det værste fedt af kødet. Så skal du bruge 10% af kødets vægt i salt og 5% sukker. Så til mit stykke kød på 2 kg. brugte jeg 200 gr. salt og 100 gr. sukker. Hæld det i en stor frysepose, læg kødet ned i posen, hold posen lukket og ryst det hele godt. På den måde blander du salt og sukker og får det fordelt jævnt over kødet. Få så meget som muligt at luften ud af posen, inden du binder en knude og lægger posen i køleskabet i 24 timer. Vend posen et par gange i løbet af de 24 timer. Skyld kødet grundigt og læg det i en skål & gryde med koldt vand i 30 minutter (det trækker noget af saltet ud og gør det mindre … ja salt)

Så er kødet klar til at komme i køleskabet

Nogle anbefaler mere salt,  længere tid og mener heller ikke at kødet skal lægges i vand efterfølgende.  Jeg – og dem der i øvrigt spiste med – synes at det var, som det skulle være. Men, hvorom alt er … næste gang jeg har mere tid, vil jeg da prøvede at sprænge det i 2 dage (så skal du lade kødet trække i vand i 1-1,5 time); hvis du ikke har tiden, så nøjes med en dags sprængning, som jeg.

Kødet bliver ikke lige så rødt, som hvis du køber kød sprængt i forretningen. Det skyldes, at jeg ikke bruger nitrit, som både er konserverende og giver kogt kød en rød farve i stedet for den naturlige grå. Hverken ift. konserveringen eller smagen er der brug for nitrit her. I øvrigt anses nitrit for alt andet end sundt…ift. de mængder, som der bruges i madlavning, kan det diskuteres frem og tilbage…men det korte af det lange er, at jeg ikke bruger det.


Imens kødet trækker i vandet så forbered grønsagerne. Skræl løg og halver det, og skræl guleroden og skær den i grove stykker. Læg kødet nu i din gryde eller trykkoger, læg krydderier og grønsagerne ovenpå, og dæk det hele med vand.

Nu skal du koge det ved højeste tryk i 1 time, efter 1 time lader du trykket aftage i 15 min og så åbner du gryden forsigtigt (som anbefalet i din vejledning). Lad kødet hvile i gryden med væsken / fonden  i 15 minutter. Hvis du ikke har en trykkoger, så lad det simre i 2,5 timer. Smid endelige ikke fonden ud, den skal du bruge til sovsen. Grønsagerne er ikke noget værd.

Så er kødet færdig, samtidig med tilbehør (kartofler og gulerødder) og sovsen


Sovsen laver du ved at smelte smørret i en gryde ved svag varme, og så tilsætte melet. Lad melet blive godt blandet med smørret og suge alt smørret op. Der skal ikke være tørt mel. Hæld nu lidt efter lidt mælken ved, meget lidt ad gangen, imens du rører, så melet binder væsken. Når du har hældt alt mælken ved, hælder du så meget af stegenfonden ved, indtil du synes, at sovsen har en tilpas konsistens. Vær opmærksom på, at den bliver tykkere når du koger. Så prøv dig frem og giv det tid til at koge lidt op. 

Du kan sikker samtidigt med det det koger op, skrælle peberroden og rive den med et rivejern (den fine side). Når du er tilfreds med sovsens konsistens tilføjer du peberroden og lader det simre / stå i 15 minutters tid – hvis du har en tyk sovs, så pas på at den ikke brænder på.

serveres med kartofler og gulerødder … og drys med noget friskrevet peberrod

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her