Kedeligt behøver en rugbrødsmad ikke at være! Der var en periode, hvor jeg følte, at jeg blev snydt for et måltid, når jeg “kun” fik rugbrød. Og det kan jeg egentlig godt fortsat føle; men det har ikke noget som sådan at gøre med at “det bare er rugbrød”; men snarere at der som udgangspunkt ikke bliver kræset om det. En rugbrødsmad er tit bare en nødløsningsning, når man er løbet tør for gode idéer til måltidet, eller bare ikke har tid / lyst til at lave mad. Men, hvis man kræser lidt om maden, og det behøver ikke være besværligt, så er det en helt anden snak. Jeg mener, der findes jo fantastiske smørrebrødsrestauranter, som er et besøg værd. Så hvorfor ikke “tage noget af det med hjem”, og min opskrift på dette er kræs om maden og lav pålægget selv (eller bare dele af det)Og nej, jeg mener ikke, at man skal gå “all in”, som restauranterne gør; så meget tid har jeg ikke; men bare gøre sig lidt ekstra umage, evt. også bare ved at købe noget ordentlig pålæg og gøre lidt mere ud af anretningen. Her er to eksempler på, hvor lidt der egentlig skal til

Ingredienser, til 2*2 store madder og lidt ekstra hønsesalat

  • Noget godt rugbrød (bag det evt. selv). Jeg har været på smørrebrødsrestaurant, hvor der var kræset om pålæg og udseende; men rugbrødet var helt vildt elendigt…det spiler bare ikke
  • 4 store kartofler (hvem havde troet det)
  • Hjemmelavet mayonnaise – se opskrift her. Hvis du køber noget, så køb noget ordentlig mayo, læs lige det her inden du tager ud at handle.
  • 4 spsk. skyr
  • 1 spsk. karry
  • Et stort løg og lidt mel
  • Et rødløg
  • 1 citron
  • 2 store hvide asparges (og ikke dem på glas / dåse…dvs. det kan det godt være, men pas på, hvor mange steder du springer over hvor gæret er laves)
  • 10-15 hvide champignon
  • En bakke karse
  • 4 tykke skiver bacon (jeg køber noget ordentlig, jeg selv skærer i skiver)
  • 1,5 håndfulde hønsekød. Det på billedet svarer til 1,5 stk. bryst. Jeg antager, at du har noget kylling tilovers fra et en af dagene forinden. Eller steg 2 stk brystkød.
  • Smør
  • Salt og pebber

Tid ~ 45 minutter 

Det tager lidt tid at forberede det hele. Men meget af det kan jo laves dagen før; også de ristede løg, hvis bare du opbevarer dem i en lufttæt beholder.

Fremgangsmåde


Kartoffelmaden
Kog kartoflerne, lad dem køle af og skær dem i skiver. Jeg kan godt lide nye kartofler og skræller dem ikke.

De ristede løg er super lette at lave. Pil det hvide løg, skær det i ringe, og smid løgringende i en frysepose med 2-3 spisesker mel, hold posen lukket til med hånden og ryst grundtig. På den måde sikrer du dig, at der er et lag mel på alle løg. Smelt rigeligt smør i en gryde / pande og steg løgene. Det går lidt langsomt til at starte med, og jeg når altid lige at tænke, at det ikke bliver til noget, men så lige pludselig ligner de ristede løg. Faktisk skal man tage dem af lige inden da, da de hurtigt får for meget. Dem jeg lavede til maden, havde faktisk fået en anelse for meget. På billedet til højre kan du se, hvordan de så ud, da jeg tog gryden af blusset; men de steger jo videre i smørret. Du skal tage dem af, når løgene ligner de “lyse” på billedet, ikke de mørke.

Sidst men ikke mindst hakker du rødløget til fine tern.

Hønsesalaten
Bræk den nederste del af aspargesen. Du skal brække der, hvor stænglen begynder at give sig (når du starter forneden). Skræl asparges men en kartoffelskræller. Du skal starte lige under hovedet og skræl nedefter, du skal fjerne mest i bunden. Kog aspargserne i 5 minutter (tjek lige at de er møre, ligesom du vil gøre med en kartoffel). Skær ca. 4 centimer af i toppen (jeg synes, at det er fint, hvis du serverer en større stykke oven på hønsesalaten). Resten skær du i fine mindre stykker.  Rens svampene og skær dem i skiver, og rist dem i en pande med smør til de er møre. De skal ikke tage så meget farve. Bacon, skærer du i tern, som du rister til de er godt sprede.

Tag en skål, og bland 4 spsk. skyr, 3. spsk mayo, 1 spsk. karry og saften af en citron. Når du har rørt det godt sammen tilføjer du champignon, de hakkede asparges og kyllingen (som du har stegt og plukket i mindre stykker), og så rører du det hele godt sammen. Smag til med salt og peber.

Nu er du klar til at anrette


Nu kommer den lette del. Smør 4 skiver rugbrød med … ja, smør. På to af dem fordeler du kartoffelskiverne pænt, giver et par skefulde mayo ovenpå og drysser med rå rødløg og ristede løg. Pynt med karseikke mindst – fordi det smager godt Krydr med salt og rigeligt peber. Og så er der kartoffelmad. På de 2 andre skiver lægger du godt med hønsesalat, lægger en spids af asparges henover, drysser med bacon og pynter med karse. Og så er der en mad med hønsesalat. 

en rugbrødsmad, som ikke føles som et spildt måltid

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her