det seneste er jeg blevet ret glad for min trykkoger. Det skyldes ikke kun, at jeg er bleve mere vant til at bruge den, men i særdeleshed også fordi den rent faktisk er praktisk. Den passer sig selv og i meget kortere tid, end hvis den bare simrer i en almindelig gryde.

- Reklame -

Jeg har i lang tid været stor tilhænger af Gorms opskrift på pizzasovs. Du kan fx se den her, hvor den bliver omtalt som “nem” sovs. Jeg er fortsat stor fan af den. Den smager godt, og du kan også svitse noget hakkekød, hælde sovsen ved og lade det simre. Der er dog en del ingredienser og noget af det, virker lidt fjollet. Jeg forstår for eksempel ikke hvorfor, der skal der skal én frisk tomat i … dem på dåse smager sikkert af mere end en vandet købe en … hvorom alt er, sovsen smager godt.

Men den her sovs er – hvad ingredienserne angår – mere enkelt, indrømmet det er lidt besværligt med hvidløget og den skal koge i længere tid, men den længere tilberedning gør, at du selv med de få ingredienser får en dejlig og cremet smag. Hvis du ikke har en trykkoger, skal du lade den simre i 3 timer … jeg er ikke sikker på, at jeg “gad” det … du skal trods alt kigge til den en gang i mellem.

Når en trykkoger giver mening

Nu kalder jeg det for en “basis” tomatsovs. Første gang jeg lavede den, skulle jeg bruge den til pizza. I modsætning til Gorms opskrift valgte jeg at bruge så få ingredienser som muligt, da pizzaen skulle få smag af “det der kom ovenpå”. Og det blev faktisk godt.

Ingredienser til ca. 1 liter sovs

  • 3 dåser gode hakkede eller flåede tomater. Hvis du bruger flåede tomater, så åben dåsen og kør en kniv igennem tomaterne et par gange. Det er bedst med hakkede.
  • 1 eller 2 hele knolde hvidløg. Når du bruger 1 kan du kun ane smagen af hvidløg. Når du tilbereder det, som beskrevet, får feddene en sød og cremet smag, og smager langt mindre af hvidløg
  • 3 spsk. tørret basilikum. Jeg er stor fan af friske urter, men jeg har en idé om, at det ikke bliver så godt med frisk basilikum i en trykkogeren, med mindre at du hakker det meget fint.
  • 2 spsk. groft havsalt
  • 0,5 dl olivenolie

Tid ~ 1,5-2 timer
Men det meste af tiden bruger du på at “vente” på trykkogeren.

Udstyr
Et styk trykkoger og en evt. blender.

Fremgangsmåde


Start med at skære en lille del af toppen (den spidse del) af hvidløget. Du skal ikke skære meget af, men du skal sørge for, at du kommer til at skære toppen af hvert fed.

Varm olivenolien i din trykkoger (jeg brugte en lille pande for bedre at kunne illustrere det). Du skal ikke sætte trykkogeren under tryk, men brug dem som en almindelige gryde. Læg så hvidløgene med bunden nedad og læg låget på (men ikke så det slutter tæt, der skal ikke bygges tryk op). Du skal have gryden på lavt blus. Efter 25 minutter tager du låget af, vender hvidløgene og sætter låget på igen…giv det 5 minutter mere. Bemærk, at jeg ikke brugte så meget olie til den lille pande, som jeg bekriver under ingredienser.

Som sagt kan du også bare bruge trykkogeren. Her er et billede fra, da jeg lavede en større portion. Ulempen er, at du ender op med lidt skræl i olien. Du skal bruge olien til sovsen. Hvis du bruger en trykkoger, så fjern så meget skræl, som muligt; men pas på fingrene olien er jo ekstremt varm. Hvis du har brugt en anden gryde, så hæld olien over i trykkogeren uden at få evt. skræl med.

Nu har jeg vel også vist nok billeder af hvidløg i olie.


Tag hvidløgene ud af gryden. Sørg for at få al skræl med op. Hvidløgene er meget varme, så pas på fingrene. Tag en kniv eller gaffel og klem kødet ud af hvert enkelt fed. Du kan også lade det køle lidt af, og bruge fingrene. Det burde komme forholdvis let ud. Hvis du ikke har smagt hvidløg på denne måde før, så smag på det. Bare roligt, det har en meget behagelig, mild og sød smag. Billedet forneden er fra da jeg lavede en større portion.


Iden jeg beder dig om at hælde tomaterne i gryden, skal du være sikker på, at olien ikke er for varm. Det er farligt at hælde væske ned i for varm olie. Nå, hæld nu tomaterne i gryden, sammen med kødet af hvidløgene, salt og basilikum. Sæt låget på gryden og varm gryden ved højt blus til højeste tryk. Det tog 10 minutter hos mig. Skru så ned for blusset, så gryden netop holder trykket. Hvis du har et elkomfur, er det mere besværligt, da blusset reagerer langsomt (så her skal du skrue ned noget tidligere eller have et andet blus klar ved lavere varme).


Lad det koge i en times tid, og så slukker du for blusset. Efter 15 minutter kan du åbne gryden. Billedet i titlen er fra en portion, som jeg skulle bruge som pizzasovs. Der synes jeg det er fint, at det er lidt grovere. Denne større portion, som jeg netop har lavet, skal bruges som tomatsovs og til ketchup, så den fik en tur i blendere.

Mere skal der ikke til

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her