Odysse – Min grill rejse

- Reklame -

 

Jeg har netop skilt mig af med alt mit grilludstyr…dvs. nu står det hos min svigermor, og det er fedt at have det der, når vi er på besøg. Men jeg fældede nu alligevel en tåre…men den forsvandt hurtigt ved tanken om, at jeg får mit nye udstyr i midten maj…men det bliver et andet indlæg.

Mange små skridt

Min rejse er – som sikkert for de fleste andres – præget af mange små skridt / opgradereringer. 

Engangsgrill, min rejse startede som de fleste andres med en engangsgrill, da jeg var studerende. Døm mig nu ikke – jeg klarede mig ganske udmærket i skolen, men jeg tog faktisk engangsgrillen (den var tændt) med op i min studielejlighed og satte den under emhætten. Det er nok noget at det mest dumme, som du kan gøre. Det var begyndt at regne, så jeg skulle ind, og min tanke var at emhætten, ville suge røgen ud. Lad mig understrege endnu en gang, det er virkelig dumt, uafhængig af hvilken emhætte du har, virker det ikke, du kan sætte ild til boligen, og du kan dø af røgforgiftning (ikke på gr. af at der går ild i boligen, men på grund af røg fra grillen, som samler sig i boligen). En finurlig detalje, min emhætte havde ikke en gang udvendig udsugning. Så det var min spæde start…og jeg er heldig, at jeg slap levende fra det.

En god billig grill – hvis du kun griller en gang imellem, selvfølgelig skal engangsgrillen opdaterers til en billigere kuglegrill eller lignende. Jeg købte noget virkelig billgt skrammel dengang. I dag vil jeg nok gå med en Weber Go-Anywhere. Jeg har ikke prøvet så mange andre portable grill, der findes sikkert mange gode bud. Men jeg er glad for min. Jeg købte den senere i mit liv for også at have en mindre portable. 
Så mit råd: Brug lidt flere penge, så du har noget, du også er glad for i længden, som fx. en Weber Go-Anywhere.

Gas eller kull 

Lad mig lige stoppe op her…allerede når du skal vælge en god billig grill, skal du forholde dig til om det skal være gas eller kull. Hvis du regner med at blive klogere på, om du skal vælge en gas- eller kulgrill ved at læse dette indlæg, så lad være med at læse videre. Jeg kommer ikke til at lave en sammeligning, jeg er fuldstændig lige glad med hvilke fordele en gasgrill har. Mit komfur har gas, så hvis jeg vil lave mad over gas, kan jeg lige så godt bruge det og en pande. Ja, ja … jeg kan ikke tage et komfur med ud, nej … men jeg har en trangia. 

Jeg ved godt, at jeg i mit indlæg om pizzagrill varmt anbefaler gas (se her), men det er noget andet.  For mig føles kombinationen af gas og grill bare ikke rigtig, og så er det også mere vanskeligt at ryge med en gasgrill. Det er måske ikke helt rationalt … men ikke desto mindre er det sådan, som jeg har det … og jeg tror godt, at du ved hvad jeg mener. 

En ordentlig grill – når du  laver mad udenfor i stedet for indenfor, da jeg fik have eller bare plads udenfor, så skulle der investeres i en ordentlig kuglegrill og et lille bord. Jeg købte en Eva Solo Tøndegrill. Jeg var ikke sådan helt inde i alle detaljer, hvad grillning angik, så grillen skulle jo se godt ud. Det var dumt. Der er en grund til at Weber er populær, de har tænkt sig om. Temperaturen kan styres, den er let at rengøre og der er relevant tilbehør som fx rotisserie og støbejernsristen. Så jeg endte med at sælge Eva Grillen og købe en Weber Performer med gastændning. Der er sikkert andre gode grill, men jeg har ikke prøvet dem. Jeg tænker, at der er en grund til at Weber har så meget success, og jeg er virkelig tilfreds med min. Det med gastænding synes nogen måske som lir…men det giver mening. Det er virkelig behageligt ikke at skulle bøvle med en grillstarter. Ja, ja….hvis du kun griller en gang i mellem, så gør det ikke nogen forskel…men når du virkelig bliver glad for at grille, så er det vigtigt, at det er let tilgængelig.
Så mit råd: Køb en grill, som er god til at grille og har muligheder for at blive opgraderet … som fx en Weber Performer. Og ja, der findes også det, som er dyrere, men for mig var Weberen virkelig nokm og den er blevet brugt flittig (også til at lave pizzaer og en paella på en 57 cm pande)

Og nu skal du i gang med mere avancerede måder at grille på, til at begynde med synes jeg, at du skal bruge “den ordentlige grill”, som du har købt. Du kan også på den styre temperaturen over længere tid till fx. pulled pork. Jeg sprang dette led over og købte en grill, som er designet til formålet, nemlig en Weber Smokey Mountain 57 cm. 

Kort anmeldelse af Weber Smokey mountain

Ja, jeg ved det…dette indlæg synes måske lidt rodet, og jeg ville sagtens kunne have delt det op…men det er jo MIN grill-rejse…og mine tanker om denne grill, er en del af den.

Weber Smokey Mountain er en fantastik grill til formålet. Jeg havde re-searchet en del på youtube og gjort mig meget klog på, hvordan man skal bruge den. Men det er faktisk ikke så svært. Pointen med grillen er, at den er virkelig god til at lave “low and slow” grillning med røg. Dvs. at grille i flere timer ved 110 grader. Og det kan den. Grillen har et integreret fad, som du skal fylde med vand (det holder temperaturen mere konstant), så skal du fylde grillen med kul og så hælde en lille grilstarter med kul i midten. På den måde genereres der varme fra de tændte kul, og den fortsætter i flere timer i takt med at de glødende kul antænder de omkringliggende. Denne metode kaldes “minion” metoden. Spjældende skal justeres i takt med at grillen varmes op, så du skal lige holde øje med den den første time og justere spjæld / temperatur.

Jeg gik faktisk så langt, som at købe en kæmpe dåse syltede agurker i Metro, og åbnede den i begge ender. Så kunne jeg sætte den i midten af kulfadet, fylde ikke tændte kul omkring, hælde en lille grilstarter med glødende kul ned i den for så at fjerne dåsen. Jeg tror, at jeg så det på nettet, men det er altså at gøre for meget ud af det….med mindre, at du er virkelig glad for syltede agurker.

Du skal i øvrigt bruge nogle ordentlige kul. Jeg kan varmt anbefale Heat Beats. Med Heat Beats, en Smokey Mountain og rigtig justerede spjæld griller du fint ved omkring 100-120 grader i 8-9 timer…og jeg var overraskende hurtig til at få styr på det. 

Jeg er glad for, at jeg har købt den store model på 57 cm. Her kan du sagtens hænge bacon eller en ørred ned fra den øverste rist (altså i en krog).

Grillen er prissat meget rimelig med 3.000 kr. 

Dommen

5 ud af 5 gryder.  Jeg har med vilje ikke solgt den, men kørt den til min svigermor, da jeg ellers vil komme til at savne den.

Og nu vil du gerne gøre det lettere for dig selv, da jeg grillede “low and slow” havde jeg et grilltermometer, der overvågede grillens temperatur og vækkede mig, når den faldt for meget. Selvom Weber Smokey Mountain’en er super god, skal du holde øje med den. Jeg synes, at det var lidt sejt … “back to basics”… at håndtere så meget som muligt “manuelt”. Men, du skal have en virkelig overbærende kæreste eller en som er virkelig glad for grillmad, når du bliver vækket midt om natten…og jeg blev ærlig talt også træt af det. Så nu begynder du at overveje en pitcontroller. 

En pitcontroller er en lille computer, som overvåger grillens temperatur, og som via en blæser styrer ilttilførelsen og dermed grillens temperatur. Du skal holde alle spjæld lukket, på nær det, hvor blæseren monteres, og du skal heller ikke fylde vand på grillen (hvis de da har et fad til). Jeg købte en CyberQ Wifi (fra BBQ Guru), den har jeg virkelig været glad for (selvom en mindre model også have været nok).  Der er kommet en ny model fra BBQ Guru…jeg har researchet lidt…den dag i dag, ville jeg ikke købe den, men en Fireboard 2 Drive. Bemærk, at det er version 2, du kan købe den her hos BBQ Europe (dette er ikke et reklamelink, jeg har været i dialog med dem, og netop bestilt noget – da jeg har fået et godt indtryk). Jeg har også talt med Homeshop.dk, de vil kunne skaffe den nye model – p.t. har de dog kun den gamle version på deres hjemmeside. (Bemærk, at linket til Homeshop.dk er et reklamelink, hvis du klikker på det og handler får jeg en lille andel af salget. De et kanon flinke og har en god service). 

På billedet forneden ser du min Smokey Weber Mountain med det blå lys fra pitcontrolleren klar til at grille pulled pork. Der er en ekstra rist med plads til yderligere 3-4 nakkefiler. Det andet billede viser appen, som kan bruges til sætte / ændre temperaturen og overvåge grillens og op til 3 forskellige stykker køds temperatur.

Jeg har i tillæg løbende supplerede med lidt ekstra udstyr, som fx. et rottiseri, en støbejernsrist, adskillige tallerkenholder fra IKEA (sådan nogen som kan foldes sammen af metal) til at holde spareribs oprejst for at udnytte pladsen bedst muligt – men som jeg egentlig aldrig rigtig har fået brugt, og en “cold smoke” generator.

Mange små skridt i stedet for et stort?

Som du kan læse, har min rejse båret præg af, at jeg løbende har opgradet og suppleret. Nu har jeg så skaffet mig af med det hele, for at købe det, som jeg skulle have købt fra starten (jeg er dog ikke sikker på, at det fandtes på det tidspunkt, men det gør det nu). 

En gang i maj får jeg leveret en pellet smoker / grill … den kan stort set alt … men mere om det i en anden artikel.

Så fortryder jeg, nej…isoleret set gav hvert enkelt (til)køb mening. Men så igen, jeg skulle måske have startet med “low and slow” på min Weber Performer, sprunget Weber Smokey Mountain over og investere i et pellet grill … men så skal man også virkelig være sikker på, at det er det, man vil. Jeg vil så mene at senest, når du overvejer en pit controller, skal du træde et par skridt tilbage og overveje situationen. Hvorfor jeg så ikke gjorde det? Det var simpelthen, fordi jeg ikke var klar over, hvad der fandtes af alternativer … jeg tror så heller ikke, at de var lige så tilgængelig på daværende tidspunkt, som de er nu.

Mit råd er, start med en Weber Performer eller lignende…hvis du bliver bidt af det…så se dig om efter en grill, der kan “alt”. Vi har kun en lille gårdhave, og det er virkelig lidt for meget af det gode at have 2 stk. 57. cm grill til at stå. 

Og…jeg siger heller ikke, at en pellet grill / smoker skal være det sidste valg for dig. Men jeg ved, hvad jeg vil grille, og til mig passer det perfekt. Der findes også mange andre grill, som måske er en bedre “endestation for dig”, som fx. en keramik grill (Big Green Eg). Jeg har ikke gjort mig så voldsom klog på keramiske grill, jeg ved,  at de er forholdsvis dyre, og at de også med fordel kan suppleres med en pitcontroller…så umiddelbart forstår jeg ikke helt pointen med dem. 

Og så… tror jeg, at du ikke skal føle, at du fejler / snyder, når det ikke er besværligt og ikke helt “back to basics”…elektronikken må godt hjælpe lidt på vej, ellers ender du med ikke at bruge det nok…men det skal ikke være gas … hvis du spørger mig … haha.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt længere og måske mindre strukturede skriv til noget…jeg tror, at jeg ville have haft godt af at læse det, ikke mindst inden jeg – for mange år siden – satte min engangsgrill under emhætten.

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her