Mor … min mor lærte mig, at medister skal koges. Du kan sagtens stege den uden først at koge den, men du får en god sovs og det er i øvrigt også lidt lettere at stege den. Og nej, den bliver ikke tør. Medister smager jo godt, men en gang stuvet kål smager også virkelig godt…nå, men der er jo en grund til, at overskriften er, som den er.

Jeg plejer altid at tilberede ekstra meget medister og fryse det ned til junior. Så har man til aftensmaden og til madpakken

Ingredienser, til 2 plus junior

  • 1 pakke medister er nok, men jeg tilberedte 3
  • Smør og mel til jævningen
  • Madkulør
  • 1 Spidskål
  • Timian (hvis du har)
  • Kartofler
  • 0,25 dl fløde

Tid ~ 30 min
Du skal bruge en del gryder / pander, så du skal også regne med at bruge noget tid til at vaske op.

Fremgangsmåde


Sæt kartofler over…kig til dem løbene … så er du i gang. Nå du skal også finde en gryde frem til medisteren. Den skal ikke være for stor, medisteren skal lige netop kunne være i den. Du skal nemlig dække den med vad (hellere for lidt end for meget), og du skal bruge så lidt vand som muligt, da du eller skal reducere sovsen for længe. Prik hul i medisteren med en kødnål e.l. flere steder, så den ikke revner. Og nej, den bliver ikke tør. Lad medisteren simre i 20 min.


Når du har sat medisteren over renser du spidskålen. Tag de yderste blade af, vask den og skær bunden af. Flæk den på lands og skær den i 0,5 cm tykke skiver / stykke. Tag endnu en gryde frem, læg kålen ned i den og sørg for at der er ca. 5 cm. vand i bunden. Sæt låg på og lad det koge / dampe i 10 minutter. Når den er færdig, så hælden kålen i en si (du skal ikke bruge vandet). Smelt 2 spsk mør i grøden og rør 2 spsk mel i, tilsæt lidt ad gangen af fløden mens du rører. Krydder med salt og pebber, du kan også tilføje 0,25 spsk timian.  Lad det hele koge op. Hvis det bliver for tyk, så tilføj lidt mælk. Til sidst slukker du for blusset og vender kålen godt rundt i “blandingen”. Sæt låg på, så det holder sig varmt.


Tjek lige kartoflerne først. Ca. nu er medisteren færdig med at koge, hvis den får længere tid
gør det heller ikke noget. Læg medisteren på et skærebræt og husk, at du skal gemme kogevandet. Jeg havde 4 dl. Smelt 1 spsk. smør og 2 spsk. mel i gryden og hæl så kogevandet til lidt ad gangen. Reducer til  sovsen så den er så tyk, som du kan lide det…hos mig tog det 15 min. Tilføj en lille teske sukker mens det koger. Til sidst krydrer du med salts / pebber og tilføjer madkulør.


Skær medisteren i 10 cm. store stykker og steg dem 5 minutter på hver side og indtil stykkerne er gyldne på alle sider. Mens du gør det holder du styr på kartoflerne. Hæld vandet fra når de er færdige

Medister med stuvet spidskål, mIn søn kan også godt lide kålen

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her