S å bliver det ikke lettere.  Jeg har haft det svært med at få hjemmerørt mayonnaise til at lykkes. Så jeg må indrømme, at jeg plejede at vælge den lette løsning. Jeg fik så fortalt, at man kan lave mayonnaise i en blender, og efter lidt mere research fandt jeg så ud af, at en Bamix skulle være perfekt til det. Bortset fra det er det i sig selv et fantastisk køkkenredskab. 

Til at begynde med forsøgte jeg med bare æggeblommer eftersom, jeg har lært, at der ikke er hvider i mayo. Men….kæmpe fejl og skuffelse.  Efter to fejlslagne forsøg – hvor olien ikke vil binde og det blev til noget tyndt flydende “noget” – prøvede jeg med et helt æg og det lykkedes med det samme. Så, når det lykkedes så tager det 2-3 minutter…det tager nok længere tid at finde en købe mayo frem i supermarkedet og betale for den. I mange opskrifter står der, at alle råvarer skal have stuetemperatur og derfor skal tages ud af køleskabet forinden. Det gjorde jeg ikke..olien og eddike står altid i vindueskarmen og ægget kom direkte fra køleskabet. Jeg ved ikke hvor længe sådan en mayo kan holde sig i køleskabet. Jeg vil nok selv satse på max en lille uges tid. Der er jo grænser for, hvor meget “olie” man kan spise på denne måde, så selvom det smager godt, så foretrækker jeg at lave mindre portioner, når det skal bruges. Det tager jo ikke lang tid, og så brænder jeg ikke inde med kæmpe portier Nedenstående portion var nok til dyppelse til nogle ovnbagte kartofler,  til hjemmerørt hønsesalat til 3 personer og til et par kartoffelmader.

- Reklame -

Tid ~ et par minutter

Man skal jo lige finde tingene frem og hælde det op i en skål.

Ingredienser, det er en lille portion 

Mere skal der ikke til
  • 1 helt æg. Vi har selv høns, så jeg bruger deres. Men man skal jo være opmærksom på salmonella…jeg mener, at have set “med garanti” salmonellafrie æg i supermarkedet. Med hele pasteuriserede æg har jeg ingen erfaring. Det fejlede med pasteuriserede æggeblommer, men jeg har ikke forsøgt at tilsætte pasteuriserede hvide.
  • 2,5 dl. smagsneutral olie. Jeg brugte koldpresset økologisk rapsolie, det har dog en let nøddeagtig smag. Jeg har ikke lyst til at bruge det ikke økologiske billige stads, så jeg er ved at lede efter en økologisk olie, som ikke har så meget smag. Generelt har de gode koldepressede olier bare meget smag…så det er ikke let. Olivenolie kan jeg i øvrigt ikke forestille mig, smager godt i mayo, så det har jeg ikke prøvet og det kommer jeg heller ikke til
  • 2 spsk citronsaft
  • 2 tsk sennepspulver eller sennep. Jeg foretrækker det faktisk med sennep, selvom jeg bruger pulver her
  • 2 tsk hvidvinseddike, en anden lys eddike kan også bruges
  • salt og peber (gerne hvid, men det går nok også med sort)

Udstyr

En Bamix med “piske-skiven” og et patentglas (så kan du sætte mayo’en direkte i køleskabet)

Fremgangsmåde

Bamix skal helt i bund


Start med at slå ægget ud i patentglasset og tilføj så alt andet end olien. Hæld så olien i glasset ned af kanten. Olien skal nemlig ligge øverst.


Sæt så Bamix helt i bunden på glasset. Giv det nu et enkelt forsigtigt stød og et til. Du burde nu kunne se, at den nederste del af olien “binder” med ægget og bliver til mayonnaise. Giv det et stød til inden du tændt bevæger Bamix forsigtig op og binder resten af olien.

Hjemmelavet økologisk mayonaisse

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her