Ølandshvede stiffede jeg bekendsskab med, da jeg læste en af Meyers bagebøger. Hvis du ikke har sådan en, kan de i øvrigt anbefales. En dej på ølandshvede er mere sød,mere brunlig og har en lidt mere “grov” smag. Det er selvfølgelig en smagssag, men jeg synes, at det er dejligt at smage lidt forskelligt brød.

Hvis du ikke har en surdej, så kan du købe en i Meyers forretninger eller lave den selv. Der er mange artikler om at lave en, og det fremstår lidt som en videnskab, men det er altså ikke så slemt. Du skal blande mel med vand og lade det stå, samtidig med at du 1-2 gange om dagen smider noget nyt mel i og hælder noget ekstra vand ved. Du skal også en gang imellem hælde noget af surdejen fra. Efter en uge har du så noget der kan bruges. Der er mange, der har en ide om, hvordan den skal laves. Camilla Plums drenge har skrevet en hel bog om det…men så går man også virkelig op i det (jeg tror ikke, at jeg kom helt igennem den bog). Nå, men se fx her. Det er ikke en opskrift, som jeg har fulgt, jeg prøvede mig lidt frem med at blande mel og vand, lade det stå og supplere. Min surdej endte med at se sådan ud. Den skal boble lidt, duft af øl samt lidt syrlig.

- Reklame -

Ingredienser – 12 boller

  • 650 dl. koldt vand
  • 500 gr. fintmalet ølandshvede
  • 300 gr. hvedemel
  • 5 gr. gær
  • 1 del surdej
  • 15 gr. groft (hav)salt

Tid ~ 1,5 time plus hævetiden natten over

Udstyr
En røremaskine er helt klart en fordel da dejen er ret fugtig

Fremgangsmåde


Opløs gæret i vandet, hæld surdejen ved, mel og salt. Ælt det hele grundigt (på maskine 15 minutter). Billerderne viser dejen, der bliver æltet, da den er færdig æltet og efter en nats koldhævning.


Dæk røreskålen med film og sæt dejen til hævning i køleskabet natten over. Om morgenen forvarmer du ovnen til 220 grader, former 12 boller (som du sætter på bagepapir) og lader bollerne efterhæve 30 min. Hvis du vil, kan du give bollerne et snit. Jeg gav det et kryds (skær en halv centimer ned) og så bager du bollerne i 25 miuntter. Bollerne kan fryses og tøs op i fx. microen. Men de er helt klart bedst friske.

Friske boller om morgenen…det er bare en god måde at starte dagen på

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her