Træt virkelig træt , er jeg af eksterne vakuumpakkere. Og ja, nu lyder jeg ret så forkælet, og som en, der egentlig ikke har rigtige problemer…jeg ved det godt.

Jeg har selvfølgelig ikke brugt al verdens slags eksterne, jeg har kun brugt en fra OBH, og den holdt ikke længe. Men selv da den virkede, synes jeg, at den var bøvlet. For det første, så håndterer en ekstern vakuumpakker ikke væske godt. Selv i et stykke kød, vil der være kødsaft, som vil suges med, og som gør at svejsningen vil fejle. Jeg ved godt, at der findes tips om at pakke køkkenrulle med ned til kødet..men helt ærligt, så bliver det bare lidt for besværligt, og så har jeg egentligt heller ikke lyst til at have det med i min mad, når jeg tilbereder det sous vide. Der findes modeller, som kan opsamle væsken i en beholder. Jeg har ikke prøvet det, men det lyder altså også lidt omstændigt (ikke mindst at gøre rent). For det andet, så synes jeg at de er besværlige at bruge. Jeg har, som sagt, kun haft en model fra OBH, men jeg havde svært ved at sætte posen helt rigtig, så luften blev suget ud tilfredsstillende. Og for det tredje, så er det egentlig ærgerligt, at man ikke kan vakuumpakke væsker som fx supper. Så jeg var næsten ved at give op, hvad angår vakuumpakning og dermed også tilberedning sous vide. Som et fjerde punkt bør jeg også tilføje, at de rillede poser, som man skal bruge til en ekstern pakker, er væsentlig dyrere end de glatte, som skal bruges til en kammer vakuumpakker.

- Reklame -

men så slog det mig…der må også være alternativer til husbehov

Jeg troede, at kammer vakuumpakkere var så dyre, at de var forbeholdt virksomheder. Første gang jeg kiggede efter en til privat brug, var for ca. 5 år siden. Der var de ikke så let tilgængelige, og jeg tror, at den kostede omkring 1.500 EUR, og det ville jeg ikke give. Men da jeg kiggede igen her sidste år, faldt jeg over denne model fra SousVideTools.

Det er fedt

Jeg har selv købt min hos SousVide.dk og jeg kan varmt anbefale forretningen (ellers ville jeg heller ikke reklamere for det via linket). Udover at jeg fik rigtig god rådgivning, så var der også lagt poser og reservedele ved. Jeg tror ikke, at det er standard, da den originale pakke så ud til at være åbnet for at lægge det ved.

Der findes 2 forskellige modeller i en prisklasse, som jeg vil klassificere til “almindelige husbehov”. Ovenstående til små 4.000 kr. og så den større til ca. 7.000 kr. Jeg var meget i tvivl om, hvilke jeg skulle købe. Jeg havde nemlig ikke lyst til at bruge 4.000 kr. for så at konstatere, at den ikke opfyldte mit behov, og jeg faktisk skulle have købt den større model. Jeg ringede til SousVide.dk og fik ret så god rådgivning. Den mindre model er vedligeholdelsesfrit…umiddelbart lyder det som, fantastisk…”what’s not to like”. Men det betyder faktisk – eftersom den ikke bruger olie – at man ikke kan bruge den så mange gange efter hinanden uden at holde en længere pause. Men jeg blev rådgivet til, at 5-6 gange i træk er nok til almindelige husbehov. Og det er det. Jeg var også meget i tvivl om, hvorvidt kammeret er stort nok. Jeg kan godt se, at det ikke er det største, men jeg er nu også sikker på, at det er nok til mine behov (både når jeg skal vakuumpakke til sous vide og til opbevaring). I øvrigt kan den også bruges som ekstern vakuum pakker (med rillede poser), hvis det virkelig skulle være behov for at pakke noget, der er for stort. Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg er sikker på, at det virker.

Perfekt…

til mit behov, og jeg vil også tro til de fleste andres.

Jeg laver oft større portioner mad til flere dage, som så bliver frosset ned. De 5-6 gange i træk er rigelig til min størrelse af portioner. Jeg vil mene, at jeg pakker poser til 2-3 personer. At vakuumpakke 5-6 gange, svarer til mad til 15 mennesker…og det er nok…i hvert fald til os. Maskinen er også virkelig let at bruge. Man skal lige finde ud af, hvordan posen skal placeres (der følger en manual med, men det er lidt svært at se), men så virker det som en leg.

De første par gange jeg vakuumpakkede, synes jeg ikke, at der blev suget nok luft ud. Maskinen har nogle få men tilstrækkelige indstillingsmuligheder, som manualen forklarer fint. Så det tog ikke lang tid at rette op på det. Som i kan se på det nederste billede blev mit pulled pork da også pakket rigtig godt. En negativ ting, som I skal være opmærksomme på, er at maskinen ikke just er støjsvag. Jeg har ikke så megt sammenligningsgrundlag – selv en ekstern maskine kan høres – men den larmer dog tilpas meget til, at jeg ikke bruger den i køkkenet, men i vores bryggers, hvor jeg kan lukke en ekstra dør. Jeg mener, jeg laver typisk mad til dagen(e) efter, når lillemand sover, og det skulle han jo helst blive ved med 🙂

En ting, som er værd at bemærke er, at maskine har en sylte / marinade funktion. Vi bruger den ofte til at lavede syltede agurker og løg. Teorien er, at lagen opsuges hurtigere under tryk, og det virker faktisk i praksis. Selvfølgelig er der forskel både i smag og konsistens (i vakuumpakkeren bliver de mere sprøde). Men det er nu imponerende, at man på 3 minutter kan opnå noget, som tåler en sammenligning. Så vi spiser faktisk oftere syltede agurker og løg end vi nogenside har gjort (hvis du – som jeg – ikke synes, at de de får nok ved at bruge marinade funktionen en gang, kan du jo bare gøre det 2-3 gange i træk).

Maskinen er i øvrigt ikke bare let at bruge, kvaliteten er også god. Jeg synes, at maskinen virker robust og vellavet. Den er dog ikke ligefrem lille så man har brug for noget ekstra plads (sammenlignet med en ekstern maskine, som bare kan lægges i en skuffe).

Et eksempel på grej, der kan gøre ens liv lettere

Når man bruger tid på at lave mad, bør man også pakke det forsvarligt ind, inden det fryses. Vakuumpakket holder mad sige bare længere uden at få frostskader.

Dommen!

Hos mig får den 4 ud af 5 gryder. Jeg vil til en hver tid købe en kammer vakuummaskine frem for en ekstern, og hvis min nogensinde skal udskiftes, vil jeg helt sikker se på, hvad SousVideTools har at tilbyde. Det eneste som trækker ned er, at den larmer (men det tror jeg også at andre maskiner gør).

Du kan købe den her hos SousVide.dk (Bemærk, at det er et reklamelink for et sted, hvor jeg selv ville handle)

- Reklame -

2 KOMMENTARER

  1. Jeg har fået en vakuumpakker som denne i fødselsdagsgave, men jeg har svært ved at gennemskue, hvordan vakuumerings- og forseglingstid bør indstilles til forskellige emner. Jeg synes ikke, manualen siger noget om det, og jeg har ikke haft held til at søge mig til det. Har du et bud?

    • Hej Heidi, til lykke og sikke en fed gave. Da jeg fik den, synes jeg ikke, at den lavede nok vakuum. Så jeg har sat min til at “suge” i 70 sekunder og forsegle i 5. Jeg skifter ikke fra emne til emne. Det er jeg godt tilfreds med, forudsat at du forsigtigt presser så meget luft ud af posen som muligt forinden.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her