HIP HURRA

det var min fødselsdag…for et par dage siden. Jeg ved ikke, om nogen af jer har fået et svineslag i fødselsdagsgave … men det har jeg. Jeg vil tro, at jeg er en af få, hvis ikke den eneste, som har fået sådan en i gave. Af min svigermor fik jeg en rullepølsepresser, jeg ønskede mig en af stål, og som ikke kostede en formue – eftersom jeg ikke var sikker på, hvor mange rullerpølser jeg kommer til at lave. Men efter at have lavet og smagt den første … så kommer den til at blive brugt flittig.

- Reklame -

Du kan købe rigtig gode rullepølser. Hvis du køber en billig, så ligner varedeklarationen nok noget i stil med nedenstående.

Jeg forstår ikke, hvorfor der kun er 91% svinebryst i, og jeg kan ikke forholde mig til meget af resten. Hvis du køber en dyrere rullepøse, så er det meget bedre. I de fleste købeversioner vil der være nitritsalt. Der er mange diskussioner om brug af nitrit, det kan være med til at konservere, sikre mod pølseforgiftning og giver kødet en lysserød farve. Ulempen er så, at det er mistænkt for at fremkalde kræft…når det indtages i større mængder. Ift. rullepølse konkluderede jeg, at den eneste grund til at bruge det, er at få den kendte lyserøde farver, som du kender fra rullepølse. Og det synes jeg er et skørt argument…så nej tak til nitrit.

Lav din egen rullepølse, så bestemmer du selv smagen og undgår nitrit

Jeg er sikker på, at jeg ikke kommer til at købe rullepølse igen, og kune laver den selv fremadrettet. Det er simpelthen så fantastisk selv at kunne krydre den efter engen smag, bruge et magert slag (jeg er ikke så vild med fedt) og sidst men ikke mindst undgår nitrit / have styr på, hvad der egentlig bliver tilsat.

Udstyr og anmeldelse af Holm Rullepølsepresser
Streng taget behøver du ikke en rullepøsepresser…men du skal bruge et eller andet til at presse “pølsen”. Det kan være en brødbageform, som du sætter noget tung ovenpå…men helt ærligt, det lyder virkelig bøvlet og selv, villle jeg aldrig få det gjort.

Så, jeg synes, at du skal bruge en rullepølsepresser. Jeg skulle helt sikkert have en af stål og ikke af træ, da jeg gerne vil kunne sætte den i opvaskermaskinen. Mit ønske faldt på Holm Rullepølsepresser af stål. Den er af stål og jeg kan godt lide, at den er lille nok at passe ned i en af min store gryder. Det er strengt taget ikke nødvendigt at koge pølsen presseren, men jeg synes at det fint, at det er muligt.

Rullepølsepressen fra Holm er 21*10*7,5 cm. Da jeg stod med den i hånden var jeg overrasket over, hvor lille den er. Det slag, som jeg havde fået, var da også alt for stor (se ingredientser for den optimale størrelse til presseren fra Holm). Jeg synes, at den er lidt bøvlet at bruge…den holder presset via skruer, der skal afmonteres og så monteres igen, samtidig med, at der presses ned. Er jeg skuffet og ikke tilfreds med min gave? Nej, jeg er super tilfreds.

Holm presseren er nemlig en super begynder rullepølsepresser. Du får noget virkelig robust kram i stål forholdsvis billigt. Hvis den skule være lettere at bruge, så ville den også være dyrere…så det synes jeg ikke, at du kan brokke dig over. Men er den ikke for lille…nej, faktisk ikke. Jo, den er mindre end så mange andre, men den giver faktisk en ok stor pølse, og som nybegynder er det super ikke at skulle håndtere så meget på en gang. Bortset fra det, er der også grænser for hvor meget rullepøse – selv jeg – kan spise; men den kan nu også fryses.

Dommen – begynder presseren

5 ud af 5 gryder. Jeg var lidt i tvivl om jeg skulle nøjes med 4, men jeg kan ikke forstille mig, at du kan få mere rullepølsepresser (af stål) for pengene. Så derfor 5. Hvis du allerede er seriøs om at lave rullepøser, så vil jeg nok vælge en dyrere model med spænder i stedet for skruer.

Du kan købe den her hos KitchenOne.dk (Bemærk, at det er et reklamelink. Svigermor har købt den i den lokale brugs, men hvis noget skal købes på nette, så handler jeg selv gerne hos KitchenOne).

Ingredienser til 1 rullepølse

  • 1 rullepølseslag (det er et svineslag uden huden). Hvis du ikke er så vild med fede rullerpølser, så bed om et magert slag. Målene bør være 20*25*2,5 cm. Du skal bruge et frisk og gå i gang samme dag, som du har købt det.
  • Gelantinepulver (det kan fx købes i bilka eller føtex). Jeg kunne ikke finde noget økologisk; og købte noget baseret på svin (det er vel ok, når det er til rullepølse)
  • Din favorit blanding af krydderier til rullepølse. Jeg brugte 1,5 spsk. kværnet pebber, 1,5 spsk. løgpulver og 0,5 spsk. allehånde
  • Et lille bundt frisk persille. Jeg synes at du både skal skylde og skolde det, og hak det så fint.
  • Salt

Tid ~ 2-3 dage
Men det meste er vente- og ikke arbejdstid.

Fremgangsmåde


Vej dit slag. Du skal bruge salt der svarer til 3% af slagets vægt. Dvs. hvis dit slag vejer 1000 gr. så skal du bruge 30 gr. salt. Mit slag vejede ca. 850 gr. så jeg brugte 850*0,03=25,5 gr. salt… så det blev 25 gr.

Læg kødet i et fad og drys halvdelen af saltet henover, vend kødet om og drys så resten henover.

Sæt det i køleskabet. Efter en dag vender du det om og drysser en spsk. mere salt henover (altså kun på den øverste side). Ind i køleskabet igen, og så skal det stå en dag til.

Jeg må sige, at det er første gang, at jeg har lavet det, og jeg prøvede mig frem. Da der er væske i bunden af fadet, tænkte jeg, at det gav mening med ekstra salt. Der er dem, som salter det i en lage…men det gad jeg ikke. Du kan også vakuumpakke det i salt, så behøver du ikke vende det. Den fremgangsmåde bruger jeg til bacon. Men jeg forsøgte at holde det enkelt denne gang…og det virkede faktisk fint.

Efter 2. dagen tager du slaget ud af køleskabet. Det skulle meget gerne føles fast. Hvis det ikke gør, så vend det om, drys 1 spsk. salt mere henover og lad det stå et døgn til.

Belært af erfaring, så skærer jeg altid et lille stykke kød af, og steger det. Smag på det…er det for salt? Hvis ja, så læg kødet i en gryde / skål med vand i en times tid. På den måde trækker du overskydende salt ud af kødet.


Nu skal du gøre krydderierne klar. Jeg har jo min lille hjælper. Bland krydderierne og skyld / skold / hak persillen.


Du skal nu fordele krydderiblandingen på kødet. Du skal kun fordele det på 2/3 af slaget. Det skal jo foldes, og på den måde undgår du, at der er dele af kødet, som får ekstra krydderi.

Du fordeler først krydderiblandingen på kødet, så fordeler du persillen jævn. Til sidst drysser du rundhåndet gelantinepulveret udover hele slaget (altså ikke kun de 2/3). Gelantinen gør, at rullepøsen hænger sammen. Nu folder du så den del, som ikke har krydderier henover midten. Og så den sidste 1/3 del henover midten.

Nu skal pølsen snøres. Det kan gøres på mange måder, igen af dem er forkerte, bare det ligner det, som jeg har lavet ift. afstanden.

Nu lægger du pølsen i formen, lægger låg på og presser godt ned på låget, samtidig med at du monterer skruerne. Så er den klar.


Du skal have en gryde med vand til at simre. Hold gerne temperaturn på 90 grader. Jeg har læst mig frem til, at den ellers bliver tør. Læg så formen ned i gryden, læg låg på og glem det 1 times tid.

Hvis du ikke har en gryde, som er stor nok, så kan du også lægge pølsen direkte i vandet (altså ikke i presseren) og sætte den under pres, når den er færdig.

Efter en time åbner du formen og måler temperaturen. Kernetemperaturen skal være mellem 75 – 80 grader…bare et sted imellem, den skal bare være over 75 grader. Hvis den ikke er færdig, lukker du formen og giver den 0,5-1 time mere. Jeg var overrasket over, hvor kort tid pølsen egentlig skulle have.

Når den er færdig, sætter du pølsen i formen (altså under pres) i køleskabet i 24 timer – så den samler sig. Så kan du tage den ud og kaste dig over den.

tak for gaven svigermor!


- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her