IKKE

optimalt, det er ikke helt så lige til at røre en pastadej på en røremaskine. Normalt siger man 1 æg per 100 gr. mel., og det er nok til 1-2 personer. Problemet med en røremaskine er, at det ikke er nok væde til at røre melet og æget til en dej. Typisk vil man lave en lille “vulkan” af melet, slå æggene ud i “krateret” og så samle dejen langsomt. Det synes jeg er lidt bøvlet, så da jeg fik min Ankarsrum røremaskine (se her), prøvede jeg at røre dejen i den. I opskriftsbogen, som følger med maskinen, hedder det sig, at der skal bruges 7 æg til 500 gr. mel. Jeg lykkedes med 250 gr. mel og 4 æg….men du er nødt til at hjælpe lidt til med hånden en gang imellem. 

- Reklame -

Er det arbejdet værd at lave pastaen selv? Jeg synes helt sikkert, at hjemmelavede lasagneplader smager bedre end dem, du kan købe (det gælder helt sikkert for de tørrede plader, men også de bedste økologiske ikke tørrede plader). Mht. tagliatelle, jo, de smager bedre, men ikke nødvendigvis så meget bedre end nogle gode tørrede pasta eller frisk købepasta, at det nødvendigvis står mål med arbejdet. Jeg kan så ikke forklare, hvorfor jeg synes at pladerne er bedre, og at det ikke gælder alt andet pasta.

Jeg er sikker på, at jeg kommer til at prøve at undgå købe lasagneplader…men at stå og lave hjemmelavede tagliatella e.l. gør jeg kun, når jeg ved, at mine gæster sætter pris på det ekstra arbejde.

Nå ja, nu var jeg næsten ved at glemme at skrive noget om fasanbrysterne. De kan lynhurtig blive tørre, derfor synes jeg at en flødesovs klæder dem godt, men det er måske også lidt synd at drukne dem på denne måde. Jeg synes, at det smager godt, og det er en lidt anderledes måde at servere fasan på. 

Ingredienser til 3 personer

 • 250 gr. tipo 00 durum hvedemel
 • Noget groft durum mel til at drysse på bordet (jeg bruger semolina)
 • 4 æg
 • 2 æbler
 • 100-150 gr. bacon i tern (jeg havde en bacon øko bacon med 120 gr.)
 • En pakke blandede svampe (2 håndfulde)
 • 3 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 7 kviste timian
 • 2 æbler
 • 0,50 liter fløde
 • et bundt kruspersille
 • salt og peber
 • 4 stk. fasanbryster

Udstyr
Du kan godt røre dejen til pastaen i hånden. Men du skal bruge en pastamaskine. Jeg brugte Ankarsrum lasagneplade tilbehøret og en udskærer til taglietella, som jeg har købt i Torvehallene. Denne udskører kan jeg dog ikke anbefale, da den ikke skærer ordentlig igennem dejen.

Tid ~ Det kommer meget an på, hvor lang tid du er om at lave pastaen
Det tager ikke en gang 30 minutter at lave sovsen, men det med at lave pasta og gøre rent bagefter tager lidt tid (ikke mindst første gang)

Fremgangsmåde


Start med pastaen. Hæld melet i røremaskine og slå 4 æg ud. Rør så langsom som maskinen kan, mens du holder øje med det. Hjælp til med hænderne om nødvendigt.

Hvis dejen ikke samler sig, kan du tilføje 1-2 spsk. smagsneutral olie. Dejen skal være lidt klisteret, jeg synes at konsistensen minder om marcipan. Pak nu dejen ind i folie og læg den i køleskabet i mindst 30 minutter.


Når dejen har hvilet så find din pastaplade maskine frem. Del dejen i tilpas store stykker og kør en klump igennem den største indstilling på pastamaskinen. Det skal du gøre 2-3 gange. Så sætter du tykkelsen lidt længere ned på maskinen. Og kør den tykkere plade / dej igennem 2-3 osv. Jeg plejer at stoppe på den miderste indstilling (sådan ca). I takt med at pladerne bliver tyndere bliver de jo længere, så det kan være nødvendigt at skære dem lidt kortere

Det kræver lidt øvelse og du skal drysse bordet med mel (semolina). En hånddrevet pastamaskine synes jeg er virkelig træls. Jeg har i fjernsynet set kokke håndtere sådan en på en super elegant måde, men hvis du lige som mig kun laver pasta en gang imellem, så kommer du til at mangle en ekstra hånd. Jeg kan simpelthen ikke jonglere en lang tyndpastaplade og dreje et håndtag samtidig. 

Og derfor giver en pastaplade indsats til en røremaskine max mening. Så hvis du vil lave pasta og hvis du har en røremaskine, så køb en indsats. Det er simpelthen en fornøjelse og det virker fantastisk, i hvert fald med min Ankarsum.


Når du har pladerne klar, så skær dem til en længde, som du synes at pastaen skal have. Jeg har købt en lille rulle med flere blade, som skulle kunne skære dejen ud til tagliatelle, men det virkede ikke så godt. Så den ryger nok ud. Så næste gang kommer jeg til at drysse lidt mel henoverpladerne, rulle dem (meget forsigtig) og skære pastaen forsigtig ud med en kniv. Hvis det ikke virker, så kan det være, at jeg køber tagliatelle indsatsen til Ankarsrum


Og nu til sovsen – samtidig med at du lige skeler til punkt 5. Skræl løg, hvidløg og skær dem i fine tern. Vask æblerne, fjern kernehus og skær dem ud i nogle små tern. Rens svampene og skær dem i skiver. Nu svitser du bacon lidt, og smider alt på nær fløden ned i en dyb pande eller gryde. 

 

Nu svitser du det hele rigtig godt til svampene  faldet sammen. Hæld nu fløden ved (ikke det hele, start med 0,4 dl) og lad det koge ind til det er dejligt cremet. Mens du gør det, skærer du fasanbrysterne i strimler / tern og steger dem i 4 minutter (krydder med lidt salt). Skrab fasaner med stegeskyen ned i sovsen. Og smag til med salt og peber. 


Tag en stor gryde og sæt noget vand til at koge, smed en spiseske salt ned i gryden og kog pastaen i 2-3 minutter. Tjek konsistensen løbende; kogetiden afhænger meget af tykkelsen og frisk pasta skal ikke have lang tid. Hæld vandet fra og vend pastaen i sovsen (der må gerne hænge lidt “vand” på pastaen). Server i dybe tallerkner med lidt kruspersille.

Måske en lidt utraditionel måde at spise fasan på…

 

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her