Mere… nogle gange er mere bare mere – altså i modsætning til ”less is more”, og det gælder denne hjemmelavede BBQ sovs.

Da jeg gik i gang med at skrive dette indlæg slog det mig pludselig, at kogebogen er forholdsvis gammel. Da jeg undersøgte om man stadigvæk kunne købe den, så var det faktisk ikke længere tilfældet. Jeg skrev til Weber, som sponsorer grillandsholdet, og som står bag udgivelsen af bogen. De lod mig vide, at grillandsholdet fortsat eksisterer, men ikke er så aktiv længere; og at man fortsat kan købe en engelsk udgave af kogebogen via henvendelse til service-dk@weber.dk. Den koster 249,- kr plus 60 kr. i fragt.

- Reklame -

Om bogen
Jeg har et hav af kogebøger. Jeg køber en bog sikker på, at jeg kommer til at bruge den meget. Det gælder også nogle…andre er mere til inspiration og andre havner på loftet. Det er jo egentlig lidt ærgerligt, at der er en vis sandsynglighed for, at en bog ikke længere kan købes efter nogle år, da det jo først er da, at man ved, om man har fået brugt den, og den er en god anmeldelse værd. Det er nemlig lige præcis sådan, somjeg har det med denne bog. Det er helt klart en af de kogebølger, som jeg har brugt allermest. Jeg har bl.a fulgt de fantastiske opskrifter på spareribs, en avanceret udgave af pulled pork (som jeg synes går lidt over gevind), grillede / røgede lammeskank og jeg kunne blive ved…min helt klare favorit er BBQ sovsen, som Weber har givet mig lov til at gengive på bloggen. Men mere om den senere. Bogen har også meget baggrundsviden om det dengang meget populære grillandshold. Det er sikkert fortsat interessant og inspirerende læsning, men selvfølgelig er det mest spændende, når landsholdet rent faktisk er aktiv.

Bogens forside er virkelig grim og står i stærk kontrast til billederne af retterne i bogen. De er super flotte, og man får lyst til selv at tilberede dem. Opskrifterne er ikke alle lige tilgængelig og nogle kræver ekstra udstyr. Men hvis du er lidt mere seriøs om tilberedning af mad over grill, så har du både mod på at lave retterne, og så får du også lyst til at købe noget ekstra grej.

Dommen!

Hos mig får den 5 ud af 5 gryder. I min verden er det en af de bedste kogebøger, som findes. Jeg er glad på dine vegne, at den fortsat kan købes.

Hjemmelavet BBQ sovs
Opskriften fra bogen “Guld – Manifest om Det Danske Grill Landshold
Grillandsholdet vandt faktisk første pladsen til grill verdensmesterskabet i USA i kategorien BBQ sovs med denne opskrift. Der skal en del ingredienser til, så det er faktisk indkøbet, der er den mest tidskrævende del (men nemlig.com kan gøre det meget lettere). Ingredientser skal derefter bare hældes i en gryde, koges og til sidst skal sovsen have noget røg.  Jeg plejer at hælde sovsen på skollede patentglas, og så kan det holde sig i rigtig lang tid.

Varedeklarationen af en BBQ sovs, som du finder i mange supermarkeder. Det er bare ikke det samme og helt sikkert ikke røget, på den rigtige måde…hvad er røgaroma lige?

Når du sammenligner ingredienserne til denne sovs med varedeklarationen af en gængs købeversion, med få ingredienser, så kan det ikke overraske at købeversionen bare ikke er lige så god. Fx er der i grillandsholdet forskillige niveauer af ”hot”, som gør at man lige få en behagelig smag af chili på lidt forskellige tidspunkter i smagsopelvelsen. Beklager, hvis det lyder skørt, men sovsen er så god, at  nogle af mine drengevenner sender alt for mange..faktisk er en for meget…men det var langt flere hjerte-smiley’er tilsendt, da jeg lovede dem en ny forsyning 😊

Så …. When lest ist NOT more….

Ingredienser, til 2,5 patentglas

 • 6 dl Heinz ketchup
 • 5 dl vand
 • 3,5 dl æblecidereddike
 • 3,5 dl tomatpure
 • 300 g mørk farin
 • 430 g lys sirup
 • 320 g ahornsirup
 • 200 g akaciehonning
 • 180 g mørk sirup
 • 6 g salt
 • 8 tsk worchestershire sauce
 • 3 tsk. soja
 • 8 g løgpulver
 • 5 g maizena
 • 3 g sennepspulver
 • 1,5 g sort peber
 • 4 g hvidløspulver
 • 3 g hvid peber
 • 8 g sellerisalt
 • 3 g stødt spidskommen
 • 3 g fintmalede chiliflager
 • æblemos

Tid ~ 3 timer + indkøb
Forberedelse er ca. 30 min tilberedningen er 2,5 timer; første gang jeg købte ind til dette brugte, jeg en del tid på at finde alt.

Fremgangsmåde
Ingredienserne blandes i en gryde og koges langsomt op. Lad så massen simre i en time. Så tilsætter du 1 spiseske æblemos per dl sauce, hvorefter saucen reduceres lidt. Æblemosen er tilsat lidt sukker, alt efter hvor søde æblerne er. Mosen skal hverken være sød eller sur. (Fars Gryde: Jeg plejer bare at købe en fornuftig en på glas og tænker ikke så meget på sødmen). Saucen skal nu have den karakteristiske røgsmag, og kasserollen ommer ca. 1 time på smokeren med røg af æbletræ. (Fars Gryde: Jeg synes ikke det kommer sig så nøje, hvilken slags træ det er. Jeg tror jeg brugte Hickory sidst. Der står ikke noget i opskriften om det er kold eller varmrygning. Jeg varmryger den typisk sammen med noget andet, der også skal have røg.

when less is not more … verdens bedste BBQ Sovs fra muligvis den bedste kogebog

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her