D

iskuteret, blev der…jeg har tilbragt en del tid i det nordlige Tyskland. Når der er grønkål på menuen der, så er kålen tilberedt på en bestemt måde, og der er masser af kød til (kålpølse, hamburgerryg og flæsk). Men sådan er det  åbenbart ikke i Danmark, det skabte meget forvirring i vores lille familie. Derfor har jeg da også kategoriseret dette indlæg som “kød” og “Tilbehør” og ikke som en opskrift som værende uden kød.

- Reklame -
Lillemand hjalp til med at høste

Kålen skal simre i et par timer og passer sig sådan set selv. Men…jeg foretrækker at købe kål fra gården på stok eller – som denne gang – plante det selv. Hvis du gør det, tager det en del tid at forberede (da kålen skal renses og snittes). Du kan – hvis du ikke har mod på det – købe noget færdigt frisk eller frossen. 

Ingredienser – til kålen
Du skal bruge masser af grønkål…ok, en mere præcis liste kommer her…

  • 2-3 kg frisk grønkål
  • 1 kg kogeflæsk eller ribbenssteg (det er det samme, forskellen er at en ribbenssteg er ridset)
  • Grønsagsfond (jeg brugte nok 3 liter)
  • 2 spsk. andefedt eller smør
  • 6 mellemstore løg eller 4 store

Ingredienser – til når kålen skal spises ~ 3-4 personer
Ovenstående er til kålen, så den kan fryses ned. Når den skal spises, skal du bruge:

  • 500 gram færdig tilberedt kål
  • kartofler
  • 1-2 kålpøser per person
  • 1 skive hamburgerryg per person
  • 1 spsk. sennep
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk fintmalede havregryn

Tid ~ det skal koge i 2 timer, men det et par timer at forberede det hele
Kålen skal simre i 2 timer og passer sig selv; men det tager en del tid af gøre den klar.

Fremgangsmåde – til kålen


Du skal starte med at skære stænglerne med kålen fra den store stamme og vaske dem grundigt. Når du er færdig med det, skal du bruge en stor gryde, hvor du bringer noget vand i kog. Du skal nemlig blanchere stænglerne i et par minut. Jeg var nødt til at gøre det af flere omgange. Når du blanchere den, er kålen mindre bittert i smagen.


Når det så er gjort, skærer du kål bladende fra den mindre stængel. Bladende skal så hakkes / skæres meget fint. Se billedet af gryden i punkt 3.

Hak også løgene fint, og svits løgene i fedt / smør i en stor gryde, nemlig den som du også har tænkt dig at koge kålen i (løgene skal ikke tage farve, men skal bare blive lidt bløde)


Skær sværen af stegen. Læg den hakkede grønkål ned i gryden og hæld grønsagsfonden ved. Fonden skal lige netop ikke dække, brug hellere for lidt end for meget. Læg så stegen i gryden og sørg for at kålen mere eller mindre dækker stegen. Nå…det er lidt svært at forklare, men jeg tror at billedet forklarer det hele.


Lad så det hele simre i 2 timer under låg. Pas på at det ikke koger (simrer) tørt; men det meste  af væsken må gerne fordampe. Hvis det hele fortsat svømmer i fonden efter en time så tag låget af og kig efter det lidt oftere. Efter de 2 timer tager du kødet op. Det kan enten spises til grønkålen eller koldt på noget rugbrød med sennep.   

 Jeg fik i alt 4 poser, 3 kom i frysere og en blev spist

Fremgangsmåde – når der skal spises
Sæt kartoflerne over…ikke så interessant, men bare så vi ikke glemmer det. Start så med at koge hamburgerryg (afhængig af størrelse, men hvis det er 1 kg, så er det ca. 45 min) og kålpølserne (det tager nok 20 min, men spørg din slagter). Kog dem i samme vand og så lidt vand som muligt. Når kødet er ved at være færdig, så tag noget af kogevandet og smid den ned til grønkålen, tilføj sennep og havregryn (det binder noget af væsken) og varm kålen godt igennem. Du kan smide skiver af hamburgerryg og pølserne ned i kålen, mens den bliver varm, så kødet ikke bliver koldt. Til sidst smager du til med salt og peber (bemærk, at kogevandet fra hamburgerryggen kan være salt i sig selv). 

Jeg spiste i øvrigt ikke selv hamburgerryg til, men “nøjes” med kålpølser og kogeflæsket. Det fremgår ikke lige af billedet, men der skal masser af sennep til, og det smager så meget bedre end det ser ud til…

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her