Ja

jeg er glad for mit vaffeljern; måske er det at gå over gevind at lave falafler i et vaffeljern, men bare betegnelsen ”Falafel Vaffel” er jo fantastisk. Faktisk var det, det sidste argument, som jeg skulle bruge for at overbevise mig selv om, at jeg har brug for et vaffeljern … altså det, at man også kan lave noget sundt det. Jeg kan ikke huske hvor på nettet, at jeg har læst, at falafler i ovnen ikke blev helt så gode, men at falafler lavet i et vaffeljern, er et rigtig godt alternativ til at friturestege dem, faktisk skulle de blive bedre i et vaffeljern…det var det, som afgjorde det. Jeg har brug for et vaffeljern nu…og nu har jeg det så.

- Reklame -

Dem, der kender mig, vil undre sig en del over dette ræsonnement, og vil tro, at det bare er en dum undskyldning. Jeg er nemlig alt for glad for kød og egentlig ikke fan at ikke kødholdig kost; men det har faktisk ændret sig ret så meget. Hvorom alt er, nu har jeg et vaffeljern og har lavet falafler i det et par gange….og det smager godt.

Her sidst lavede jeg falafler til os og nogle venner, der var på besøg med deres lille dreng. Han havde hjemmefra fået lovning om, at vi skulle spise  ”de sunde frikadeller” … som man jo rent faktisk godt kan kalde falafler.  Så han var ret så skuffet over at skulle have noget, som ligner vafler…Jeg ved det godt, hvordan kan man være det?….men han er ikke så gammel. Så det endte med, at jeg også lige stegte nogle falafler i ret så meget olie. Det ville jeg aldrig selv have gjort, fordi jeg selvfølgelig tror på alt det, som jeg læser på nettet (dog med undtagelse af det, som kommer fra den nuværende amerikanske præsident), og dermed havde jeg ingen grund til at tvivle på, at falafel vafler er bedre end stegte falafler… men nu hvor jeg endte op med begge, skulle det selvfølgelig sammenlignes.

Ingredienser, til 8 falafel vafler eller 30 styk stegte ~ 6  personer

 • 400 g kikærter, det vil sige en pose tørrede, som skal lægges i blød mindst 12 timer før, du skal bruge dem. Jeg har ikke forsøgt mig med kikærter på dåse, men 400 gram tørrede kikærter svarer til (efter de har stået i blød) til ca. 3,5 dåser drænede kikærter på dåse
 • 75 g kruspersille eller to store håndfulde. Jeg købte en pose, hvor vægten stod på. Derfor ved jeg, at det er 75 gr., ellers kunne jeg drømme om at veje det, da pointen er, at der skal rigelig med persille i…det er vigtigt!
 • Skal og saft af en økologisk citron
 • 4 fed hvidløg
 • 1 lille håndfuld frisk koriander og  2 små spsk. tørret. Jeg havde noget frisk, der skulle bruges … hvis du ikke har frisk, så brug 3 spsk tørret, og hvis du kun har frisk, så brug 2 håndfulde.
 • 2  spsk. spidskommen
 • 1 løg
 • 1 spsk bagepulver
 • 3 æg

TIl dressingen skal du bruge

 • 1-2 dl vand (start med 1 del og bland så retsten ved, hvis du synes at det er for tykt) synes det var lige til den tynde side, men faktisk godt nok.
 • 6 spsk. tahin
 • saft af en citron
 • 2 fed hvidløg
 • 4 spsk. creme fraiche

Tid ~ 1 time plus tiden ærterne er i blød
Kikærterne skal lægges i blød i mindst 12 timer før, de skal bruges. Hvis du har styr på din blender, tager det ikke særlig lang tid at lave ”dejen”…det havde jeg ikke, så hos mig tog det hele længere tid. I mit vaffeljern kan jeg lave 2 stk. ad gangen. De skal have 5,5 minut…så det tager hurtigt 30 min…med mindre du ejer flere jern.

Udstyr
Et belgisk vaffel jern eller en pande eller gryde, der kan tåle at du frituresteger i den & en (stav)blender.

Jeg er ret glad for mit vaffeljern fra Sage og kan anbefale det varmt, du kan købe det her hos KitchenOne. (Bemærk, at det er et reklamelink for et sted, hvor jeg selv ville handle)

Fremgangsmåde


Sæt kikærterne i blød i rigelig vand mindst 12 timer før du skal bruge dem. Jeg sætter dem typisk i blød aftenen før, og jeg bruger alt for lidt vand. Ærterne suger vandet til sig, så der skal som minimum være 0,25 mere vand end ærter. Når du skal bruge dem skylles de de lige en ekstra gang.


Tænd for dit vaffeljern. Jeg er meget glad for mit, men det er lang tid om at varme op, og det er træls at stå med en færdig dej og skulle vente i 5-10 minutter på, at jernet er varm

Sådan skal en blender IKKE fyldes!


Skyl persillen og den friske koriander, skræl løg og hvidløg og del det i mindre stykker

Riv den ikke hvide del af citronskallen og pres saften ned i blenderen. Smid nu de resterende ingredienser i en blender. Væsken (dvs. æg først), så rasp & krydderier og bagepulver, urter og så kikærter. Dvs. det absolut modsatte af det, som du ser på billedet. Jeg ved ikke, om blenderen kan køre “det igennem” på den måde, som jeg beskriver. Men den måde, som jeg gjorde – som vist på billedet – virkede i hvert fald ikke. Og næste gang er jeg fristet til at bruge min stavblender….men så igen, min Sage blender er virkelig lækker, og det må kunne lade sig gøre. Men held og lykke med det….hvis det ikke virker, så må du jo skrabe og ryste og måske falde tilbage på en stavblender. Når dejen er en ensartet masse uden større stykker ærter, så er din dej klar.


Falafel vaffel: Læg en god portion dej i hvert rum. Du skal endelig ikke fylde det helt, da det hæver….så lad noget luft være. Du kan se på billedet, hvor meget jeg fylder på…og det passer perfekt. Vaflen ender med at fylde hele ”rummet” uden af flyde over. I mit Sage jern brugr jeg indstillingen til belgiske vafler på medium (det er default 4,5 minut og så giver jeg dem lige 1 minut mere).

Falafler i olien: Du former nogle små frikadeller / kugler – vel på 3-4 cm i diameter (det er smag og behag). Varm rigelig med olie op i en gryde eller pande. Jeg synes ikke, at man behøver en rigtig friture (og jeg skriver det ikke, fordi jeg ikke har en),  eller at falaflerne skal være overdækket med olie. I min pande var det ”halvt” op til falaflen, og så vendte jeg dem et par gang. De skal være gyldne. Jeg vil tro, at det også ca. tog 5 minutter. I øvrigt, olien er klar (varm nok) når det syder, når du lægger dejen ned i olien

Tahin dressing: Tag en røreskål og put tahin’en ned i den. Pisk det nu sammen med 1-2 dl. vand. Jeg synes, at det er ok med 2 dl. men nogle i selskabet, havde foretrukket dressingen mere tyk. Press hvidløgene ned i skålen (hvis du ikke har en presser, så hak dem meget fint), tilføj citronsaften og creme fraiche og bland det.

Falafel vaffel – du behøver ikke at servere pita til. Bare top det op med masser af salat, tomat osv. og afslut med tahin dressing

…Og inden jeg glemmer det, de stegte falafler smager bedst. Det var alle enige i. De er mere sprøde og bedre egnet til at spise i et pitabrød, da vaflerne i sig selv er meget fyldige; men dermed ikke sagt at vaflerne er dårlige…tværtimod. De smager godt og er langt mere sunde.

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her