Overrasket

 …en gang imellem bliver man overrasket over, hvad der gemmer sig i en kummefryser.

- Reklame -

Da vi købte en kummefryser, var det en af de gange, hvor jeg ignorerede det, som mine forældre har sagt til mig. Nemlig, køb ALDRIG en kummefryser, det er ikke til at overskue, hvad der ligger i den, og du ender med alle mulige ”ting” i bunden. Tjah, da vi købte en kvart ko og et halv lam (se her), var vi nødt til at købe en stor fryser…men nu siger jeg det også…lad være med at købe en kummefryser…køb en med skuffer….men så igen, i sådan en kan der ikke være spareribs (se her)…så køb en kummefryser…det skal ikke være let.

Ok, jeg har tabt sporet lidt, det jeg vil frem til er, at jeg lige pludselig fandt noget lårtunge i fryseren…og jeg – ærlig talt – ikke havde nogen som helst ide om, hvad man skulle bruge den til. Jeg fik googlet mig frem til, at det ikke nødvendigvis er noget, som skal langtidstilberedes for at være mørt, og jeg kan se, at der ikke er særlig fedt.  Jeg kom samtidig til at tænke på, at min kæreste har arbejdet på en italiensk restaurant i hendes meget unge dage, hvor hun lærte at lave gorgonzola svampesovs…hun laver det en gang imellem, og det smager virkelig godt. Så jeg fik lyst til steak med denne sovs – og lad mig sige det med det samme, min blev ikke lige så god som hendes, men jeg ved ikke hvad hendes hemmelighed er.

Det var første gang, at jeg spiste steaks af lårtunge, men helt sikkert ikke sidste gang. Det smagte virkelig godt. Lårtungen var en del af den 1/4 ”ko”, som vi købte på et tidspunkt. Så jeg anede ikke, om det er en dyr eller billig udskæring. Det undersøgte jeg lige…og det er faktisk ikke så dyrt. Så her er en opskrift på nogle forholdsvis billige steaks, der smager virkelig godt, og det kan laves på ca. 30 min inkl. sovsen…what is not to like.

Ingredienser

  • 6-700 gr. lårtunge
  • 100 gr. bacon
  • 100 gr. gorgonzola dolce (dvs. at det er den mere milde udgave). Sovsen smager ikke så voldsom meget af gorgonzola, så 100 gr dolce er et godt sted at starte. Næste gang du laver den, kan du så tilføje mere eller vælge en gorgonzola, som er mere krafitig i smagen. 
  • 200 gr.  champignon
  • 1 lille løg
  • 3-400 ml. fløde 
  • Smør eller smagsneutral olie til at svitse løg og svampe

Tid ~ 30 minutter

Det tager ikke lang tid at forberede og bøfferne skal have små 7-8 min på hver side.

Fremgangsmåde


Skær lårtungen på langs i 2 steaks. Ja, det bliver nogle tykke steaks…men hvad er problemet? I den pakke bacon, som jeg havde købt, var der 20 skiver, så jeg pakkede hver steak ind i 5 skiver. Lad køde ligge lidt på køkkenbordet, men du starter op på sovsen


Rens svampene, skær dem i skiver, pil løgget og hak det fint. Smelt noget smør eller brug magsneutral olie til at svitse løgene smamen med svamepene ved svag varme. Når løgene er “klare” og svamepene er ved at være møre (hverken løg eller svame skal have taget farve) tilføjer du gorgonzolaen og rører rundt i det, indtil osten er ved at være smetet. Det behøver ikke at være smeltet helt, og der må også gerne være nogle klumper, men det skal være blødt. Nu hælder du 3-400 ml. fløde ved og skruer op for varmen. lad det simre indtil osten er smeltet helt og sovsen er reduceret tilpas meget. Jeg kan godt lide, at den er tyk, så jeg reducerer det til det halve.


Samtidig med at sovsen simrer steger du bøfferne. Læg bøfferne på en kold pande og start på lavt blus. Fedtet fra bacon skal nå at smelte så bøfferne, steger i bacon fedtet. Der er ingen grund til at bruge smør. Steg bøfferne ved lav varme (men varmt nok til at fedtet smelter) ca. 5 minutter på hver side, og så ved højt blus 2 minutter på hver side. Men det afhænger selvfølgelig af blus og bøffernes tykkelse. Jeg går efter medium dvs. 55 grader. Når bøfferne er færdige læg dem på et skærebræt og lad dem hvilke lidt inden du skærer dem ud i nogle tykke skiver og drys med salt. Det behøver du selvfølgelig ikke at skære dem ud, du kan også bare servere dem i et stykke. Det er smag og behag. 


Hvis du går mere op i smagen af din sovs ind i udseendet af den, så hæld sovsen over i panden og bland den med stegeskyen. Jeg går op i smagen. 

 … bøf af lårtunge med gorgonzola-svampe sovs, serveret…her serveret med stegte kartofler

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her