Ja! Så fik jeg endelig et vaffeljern. Jeg har i lang tid gerne ville have sådan et, jeg er nemlig vild med vafler (hvem er ikke det?); men jeg har ikke købt et, netop fordi jeg er vild med dem, og jeg har ikke godt af at spise for mange af dem (og hvem har så det?). Jeg har valgt at håbe på, at jeg kan styre det, og så har jeg også fundet ud af, at man kan lave falafler i sådan et jern. Men mere om det sidste i en anden opskrift.

Det store spørgsmål i en opskrift på belgiske vafler er hvor meget sukker der skal bruges og hvilken slags. Typisk spiser man noget sødt som is eller flødeskum med syltetøj osv. til vaflerne, så det er en god ide, at vaflerne ikke bliver for søde. Jeg spiste disse vafler med 2 venner. Den ene syntes, at de var tilpas søde, og den anden, at de ikke var søde nok. Jeg synes, at de var, som de skulle være. I Belgien bruger de i øvrigt perlesukker, ikke den som du kan købe herhjemme, det er noget helt andet. Det kan bl.a. fås i Tyskalnd. Svensk perlesukker (det hedder sådan) minder mere om det, men det har jeg også svært ved at finde herhjemme. Jeg har kun lavet det med rørsukker, jeg vil dog mægtig gerne smage med det rigtige perlesukker, men det må vente til min næste tur syd for grænsen.

- Reklame -

Jeg er ret glad for mit vaffeljern fra Sage og kan anbefale det varmt, du kan købe det her hos KitchenOne. (Bemærk, at det er et reklamelink for et sted, hvor jeg selv ville handle)

Ingredienser, til 12 belgiske vafler

  • 4 dl. sødmælk
  • 0,5 pakke økologisk gær, det er lige meget om det er den med 50 eller 42 gr.
  • 2 tsk. vaniljepulver eller kornene fra en stang. Hvis du bruger en vaniljestang, så flæk den på langs, skrab kornene ud med en kniv eller teske og bland kornene med et par spsk. af rørsukkeret, så det bliver jævnt fordel i sukkeret. Hvis du smider kornene direkte i dejen, ender du op med alt for store klumper at vaniljekorn.
  • 150 gram smør
  • 4 store æg delt i blommer og hvider
  • 500 gram mel
  • skal af en 1/2 økologisk citron. Det er kun det yderste af skallen, som du skal bruge. Dvs. det gule, det hvide er bittert. Det letteste er at bruge et rivejern og så rive det yderste af skallen af. Hvis du ikke har det, så bruge saften af den halve citron.
  • 1/3 tsk. groft salt
  • 150 gram rørsukker.
  • Olie/smør eller “smør der kan sprøjtes” til vaffeljernet

Tid ~ 20 minutter, 2 timer hævning og 4-5 minutter bagetid per vaffel
Det tager ikke lang tid at “smide” denne dej sammen. Sage vaffeljernet bager 2 vafler ad gangen og det tager omkring 4,5 minut.

Fremgangsmåde


Tag halvdelen af mælken og varm den op sammen med smørret i en gryde, indtil smørret er smeltet. Jeg har aldrig helt forstået, hvorfor man først skal smelte smørret og varme mælken særskilt. Det skaber mere opvask, og min blanding af mælk og smør bliver altid for varm til, at jeg bare kan opløse gæret i det. Nå, men halvdelen af mælken og smørret i samme gryde. Når smørret er opløst, så hælder du mælk og smør i den røreskål sammen med resten af mælken. For mig passer det så altid, at temperaturen er ca 37 grader (Dyb en – selvfølgelig ren finger – ned i blandingen. Hvis det hverken føles varmt eller kold så har den kropstemperatur, som er ja …. 37 grader, med mindre man har feber..ok lidt plat)…dvs. næsten altid, denne gang virkede det ikke, så jeg var nødt til at lade blandingen stå i køleskabet noget tid.

Dejen skal være tykkere end en pandekagedej, men fortsat flydende.


Opløs gæren i mælk / smør blandingen, tilføj æggeblommer, sukker, vanilje og citronskallen og rør det hele godt sammen. Tilføj nu melet sammen med saltet og rør det sammen med mælkeblandingen. Dejen skal være helt glat uden klumper og være en del tykkere end en pandekagedej; men på ingen måde så fast som en brøddej. Sæt dejen til hævning i 2 timer.


Pisk nu æggehviderne stive og vend dem ind i dejen. Hvis du ikke kan få dem stive, så har du nok fået noget æggeblomme med ned til dem, men bare brug det, så godt det nu er blevet. Du skal vende dejen henover de stive hvider stille og roligt. Hvis du rører hviderne i, så fjerner du alt den luft, du netop har piske ind i hviderne.


Ny smører du vaffelhjerne med noget olie smør. Jeg bruger Lurpak på sprayflaske, det er smart til fx. et vaffeljern. Bag nu vaflerne som dit vaffeljern siger, at du skal. Sage vaffeljernet er fantastisk. Den har indstilling til bl.a. belgiske vafler og en særskilt indstilling til, hvor “bruge” vaflerne skal være.

De færdige vafler kan serveres på mange forskellige måder, men jeg synes, at det
også er et smukt og velsmagende syn … straight up … det er jo vaflen, som jeg godt kan lide.

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her