Fedt , en gang i mellem strejfer tanken mig “er jeg lidt for glad for køkkengadgets?”…men jeg konkluderer nu altid…nej, det kan man ikke være. Men man skal være det med omtanke – synes jeg. Så inden du – efter at du har læst min begejstring for denne pizzaovn – styrter ud og køber en, så læs lige om mine tanker om at vælge pizzaovn her.

- Reklame -

Når du er sikker på, at du skal have en pizzaovn, så bør du overveje en Ooni koda 16

Kvalitet
Oven er af virkelig god kvalitet. Den vejer da også hele 18 kg. Du kan læse mere om mit (første) indtryk her. Mit virkelig gode indtryk blev da også bekræftet, da jeg brugte den. 

Pris
Den koster omkring 4.000 kr. Så skal du købe en gasslange til ca. 200., og du burde også købe et betræk. Sidst men ikke mindst skal du bruge en pizzaspade. Det bliver vel sådan rundt regnet 5.000 kr. Du kan også købe en mindre Ooni Koda 12. Den er så 1.200 kr. billigere. Jeg kender ikke den lille model, men jeg synes oprigtigt, at ca. 4.500 kr for en pizzaovn, der spiller, ikke er dyrt. Faktisk er det i den billigere ende. 

Den er stor
Det overraskede mig virkelig, hvor stor ovnen er. Ja, ja…jeg læste da specfikationerne, men da jeg stod med ovnen, så tænkte jeg godt nok … nøj, den er stor. Min kæreste deler ikke helt min entusiasme for køkkenredskaber, og jeg gik da også lidt i panik ved tanken om, at det bliver lidt svært at finde plads til den / gemme den væk. Når det så er sagt, så fortryder jeg det ikke. 

Jeg kan godt lide, at jeg kan lave lidt større pizzaer og den ekstra plads gør det også lettere at tilberede en pizza, uden at den bliver brændt. 

En anden forskel er også, at brænderen er L-formet. Det betyder så – i hvert fald i teorien – at pizzaen bliver mere jævnt tilberedt og ikke skal vendes så tit. Igen, jeg kender ikke den mindre model, men jeg kan blot konstatere, at denne ovn virkelig spiller

Inden du bruger den
Der følger ingen gasadapter med. Den skal købes særskilt og monteres. Jeg var i tvivl om, hvor meget slangen skal henhover tilslutningen på ovnen. Jeg kunne ikke få den helt henover, og jeg fandt da også et billede et sted, hvor den var monteret på tilsvarende måde. Så sådan er den monteret hos mig.

Heldigvis var jeg i god tid første gang, at jeg skulle bruge den. Det kom nemlig bag på mig, at den først lige skulle være tændt på fuld skrue i 30 minutter for at brænde / fjerne evt. rester fra fabrikken. Den skal så køle af i 1,5 time og så skal den tørres grundig af indvendig og uvending.

Jeg var også i tvivl om, hvordan bagestenen skulle vendes. Der er et Ooni logo på den ene side, sådan i en fordybning. Jeg tænker måske for meget over tingene; men det strejfede mig da, at pizzaen jo så ikke ligger direkte på stenen. På et billlede er logoet – forståeligt nok – øverst. Jeg tror ikke at det gør nogen forskel for pizzaen, om den vender den ene vej eller den anden. 

Når du er færdig med at bruge den
Her tænker jeg på opbevaringen. Den kan ikke stå udenfor og slet ikke uden betræk. Selv med betræk, vil jeg nok ikke gøre det i længere tid. Jeg har valgt at sætte min i et skur, når jeg ikke bruger den. Så det skal du også have plads til.

I brug
I brug…nøj det spiller. Du skal tænde den på maks 20 minutter inden du skal bruge den. Den tænder virkelig let. Du trykker ind på knappen, drejer den, holder et par sekunder. Der følger også en tændstikholder med, hvis det mod forvetning ikke virker på et tidspunkt. 

Efter 20 minutter er den oppe at vende 400-450 grader. Det afhænger selvfølgelig også af, hvor koldt det er udenfor. Nå ja, den må kun bruges udenfor. I løbet af pizzalavningen skal du regne med at den kommer op på 500 grader (med mindre, at du skruer ned)

Ved 400-450 grader tager en pizza (min er med tynd bund) 1-2 minutter. Ved 500 grader tager det 1-1,5 minutter – det går virkelig hurtigt.

Hvis det er din første pizzaovn, skal du nok først vænne dig til at lave pizza ved den høje temperatur. Det kræver noget tilvænning, og du skal kigge til pizzaen løbende og vende den. Som jeg skrev længere oppe, er den L-formede brænder også med til at tilberede pizzaen hurtigt og jævnt. Du skal også udnytte pladsen i ovnen. Lad være med at sætte pizzaen for tæt på brænderen – så blider den bare sort. Som du kan se forneden sætter jeg den med sådan ca. i midten. 

Så lad være med at bebrejde ovnen, hvis din pizza bliver sort. Det er din egen skyld – og du skal bare øve dig lidt. Jeg har lært af erfaring med min Morsø ovn, så det var meget let for mig at opnå gode resultater med Oonien. Bortset fra, at Oonien bliver meget mere varm. Så min første pizza blev lidt sort.

Men lidt overordnet vejledning. Sæt pizzaen midt i ovnen og vend den efter hver 30 sekunder. Så er der en veltilberedt pizza med sprød bund.

Der et lidt svært at vurdere, hvor meget gas den bruger. Men det synes ikke at være så meget. Jeg havde en flaske, som næsten var tom. Jeg kunne høre, at gassen skvulpede lidt i den. det holdt til en time. Dvs. 30 min til at gøre ovnen klar, og så 20-30 min for at varme den op igen. Så var flasken tom, og jeg brugte en time på at cykle rundt (Christiania cykel) for at finde en ny. Det var lidt træls…men jo ikke ovens skyld. Så den er billig i drift, ikke mindst sammenlignet med min træfyrede Morsø, der hurtigt bruger for 100 kr. brænde.

Du skal have en fornuftig pizzaspade. Min er lige knap 30 cm. i håndtaget. Den er fra Weber. Jeg kommer nok til at købe en 16 tommer fra Ooni for rent faktisk at lave større pizzaer / udnytte pladsen. Ooni’s håndtag er også 30 cm. Og det er lige før, at det er for lidt. Ovnen er meget varm – og det at tage en pizza ud, vende den og ind igen, sker lettest mens den nærmest fortsat hviler på stenen, men det er altså svært. Ooni har sådan en dreje spade … men det synes jeg er lidt overdrevet. Den bliver også meget varm på overfladen. Jeg målte det til over 140 grader. Så du skal ikke lige røre ved den under brug; og du skal helt sikkert holde børn væk fra den. Jeg oplevede ikke den udvendige temperatur som et problem, men pas på børnene.

Det er den udvendige temperatur

Jeg har en tendens til at strø forholdsvis meget mel på min pizzaspade, iden jeg lægger dejen på spaden, så pizzean let glider af og ned på stenen i ovnen. Det er en virkelig dårlig iden. Melet glider nemlig også med ind i ovnen og antænder. Lige pludselig havde jeg et lille bål i ovnen. Altså ikke noget farligt, læg pizzaen oven på den, eller pizzaspaden og så slukker den. Det gælder sikkert for alle pizzaovne der er så varme. Du skal bare være opmærksom på det, så spar på melet.

Og lige en sidste ting, som jeg er nødt til at understrege igen. Jeg tror, at det p.t. er den eneste ovn med så stor en overflade (til den pris) og den L-Formede brænder. Det synes virkeligt at spille. Jeg er glad for, at jeg kan lave større pizza, plads til at holde pizzaen på afstand fra flammerne og så giver den L-Formede bræder også rigtig god mening.

Dommen

5 ud af 5 gryder.  Jeg var lidt usikker på, om jeg skulle nøjes med 4 gryder, da ovnen bliver så varm udvendig. Men, hvis den skulle være koldere, så vil det jo være en anden ovn. Den vil måske være tungere, den vil måske også være dyrre osv. Og jeg ved egentlig heller ikke, om det kan undgås. Så jeg forholder mig til, at det alt i alt er en virkelig god pizzaovn med en stor overflade; derfor 5 gryder.

Den kan købes forskellige steder. Af danske webshops har Homeshop.dk den og KitchenOne.dk (det er til reklamelinks…jeg handler selv hos begge). Jeg har skrevet mere om det her.

 

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her