Sovs,jeg er ofte kommet galt afsted med sovsen til julen. Det værste, som jeg har lavet, var at reducere den så meget, at kun fedtet var tilbage i form af en gummiagtig masse. Du skal også passe på med at tilsætte ekstra andefond – den kan være meget salt. 

Her er opskriften, som jeg følger nu med success. Jeg laver den før jul – den kan også fryses.

- Reklame -

Ingredienser, til 4 voksne

  • Nogle billige andelår – 3 stk. flere skader ikke
  • 2 gulerødder, skrællet eller skrabet ren og skåret i grove tern
  • 1 løg, pillet og skåret i kvarte
  • 1 lille stykke knoldselleri skåret i grove stykker
  • 10 pebberkort
  • 1 laurbærblad
  • 1 spsk. timian
  • En halv liter fløde
  • Noget ribsgele
  • 1-2 ok flaske(r) rødvin. Den behøver ikke koste alverden, men den skal være god nok til, at du har lyst til at drikke den.
  • Maizena og mad kulør – ja, grin du bare

Tid ~ 2-3 timer
Sovsen skal simre i nogle timer.

Fremgangsmåde


Brun lårene godt på alle sider. Jeg har lavet lidt ekstra sovs denne gang. Derfor er der 6 lår.

Når de er brune, hælder du fedtet fra … og det er vigtigt, at du gemmer det. Du kan bruge det til fx rødkålen. Tag lårene op, og læg grønsagerne, peberkorn, laurbærbladet i gryden og lårene oven på. Hæld rødvin ved, så du netop kan presse lårene ned, så de er dækket.

Læg låg på og lad det simre i 3 timer. Hellere for meget end for lidt. Tjek en gang imellem, at der er nok vædde i. Hvis der er for lidt, så hæld mere rødvin ved.


Efter 2-3 timer er kødet super mørt. Kødet skal du gemme og spise, men grønsagerne smager ikke af så meget længere, de skal smides ud.

Den færdige fond. Jeg har lavet den dagen før og haft den på køl. Derfor er der noget fedt øverst. Jeg vælger at beholde det i sovsen – det er et meget tyndt lag.

Hvis du laver denne fodn nogle dage før jul, så kan du fryse den ned. Hvis det er til jul, så venter du nu, til at du er færdig med at stege anden. Hæld stegeskyen fra anden (ikke fedtet) til sovsen, kog det op og reducer sovsen lidt, hvis du synes. Tilføj evt. også noget maizena. Hæld nu fløden ved (lidt ad gangen, du skal nok ikke bruge hele den halve liter) og smag til med salt og ribsgele. Hvis sovsen er for lys, så brug noget madkulør, hvis den er for tynd, så brug noget mere maizena og kog den op.

En sovs, som er hurtig lavet, og som ikke “stresser” 

 

- Reklame -

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Indtast din email her